6,6 miljoen voor flexwoningen

In november maakte de gemeente Breda bekend dat zij circa 500 flexwoningen (tijdelijke woningen) wil realiseren op drie locaties in Breda. Het gaat om de Stadionstraat (tegenover Stada Stores), Bredestraat (Haagse Beemden) en Donkerstraat (Teteringen). Hiervoor is een haalbaarheidsonderzoek gestart. Vandaag heeft minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) bekend gemaakt dat Breda de aangevraagde stimuleringskosten van 6,6 miljoen voor de realisatie van deze woningen toegekend heeft gekregen. Een van de onderdelen uit het haalbaarheidsonderzoek, namelijk de financiële haalbaarheid, is hiermee een stap dichterbij.  

 

We zien dat veel mensen met spoed op zoek zijn naar een woning. Denk aan de buurman die in scheiding ligt en een woning nodig heeft, een dochter die op zichzelf wil wonen of een statushouder die in Breda een nieuw leven wil opbouwen. Een flexwoning kan voor hen een manier zijn om een nieuwe start te maken. We verwachten begin 2023 het haalbaarheidsonderzoek af te ronden. Dan weten we hoe we deze woningen in de stad een plek kunnen geven. Deze financiering helpt ons hierbij.

Wethouder Daan Quaars

We staan voor een enorme opgave en de druk op de woningmarkt blijft onverminderd hoog. De financiële haalbaarheid van de flexwoningen komt een stap dichterbij met de bijdrage van het Rijk en daar ben ik heel blij mee. We kijken uit naar de volgende stap om de woningen écht te gaan realiseren voor de huurders in Breda.

Jessie Bekkers (directeur-bestuurder Laurentius) namens de drie woningcorporaties

Stimuleringsfonds 

Breda krijgt 6,6 miljoen euro voor in totaal 4 projecten. 3 van deze 4 projecten betreffen de flexwoningen op de genoemde locaties. Het vierde project gaat om een kantoorgebouw dat omgebouwd zal worden naar 50 woningen. De bijdrage van het Rijk is een compensatie voor gederfde inkomsten waar bij de realisatie van flexwoningen sprake van is. Een flexwoning wordt geplaatst voor maximaal 15 jaar. De kosten van een woning zijn gebaseerd op een afschrijving voor de periode van 40 jaar. Dit bekent dat op iedere flexwoning een ‘verlies’ wordt geleden. Door deze gederfde inkomsten tegemoet te komen stimuleert het Rijk gemeenten toch flexwoningen te realiseren.

Noodzaak flexwoningen 

Er is een grote behoefte aan flexwoningen. Net als in de rest van Nederland is ook in Breda een toenemende krapte op de woningmarkt zichtbaar; onder meer op de markt voor sociale huurwoningen. In Breda stonden woningzoekenden die in 2021 een woning kregen hiervoor gemiddeld 6,5 jaar ingeschreven bij Klik voor Wonen. In dat jaar reageerden meer dan 500 woningzoekenden op één woning. Voor woningen die via loting zijn verhuurd, was dit zelfs 940. We hebben dus heel hard woningen nodig. Het bouwen van permanente woningen kost veel tijd. Een grote groep heeft nú behoefte aan een woning. Daarom zet de gemeente Breda ook in op de bouw van flexwoningen.