Basisregistratie adressen en gebouwen (BAG)

In de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) registreren gemeenten basisgegevens over adressen en gebouwen (panden). In de BAG staan gegevens over adresseerbare objecten zoals:

  • ver­blijfs­ob­jec­ten 
  • stand­plaat­sen
  • lig­plaat­sen

Hierdoor hoeft u uw adresgegevens minder vaak te verstrekken bij contact met de overheid.

In de BAG staat bijvoorbeeld geen informatie over uw inschrijving op een adres of een (aanvraag) parkeervergunning.

Landelijke voorziening BAG

De Wet basisregistratie adressen en gebouwen (BAG) verplicht gemeenten deze basisgegevens centraal te registreren en bij te houden in een landelijk informatiesysteem: de 'landelijke voorziening BAG'. Het Kadaster beheert deze gegevens. Deze gegevens zijn openbaar zichtbaar op bagviewer.kadaster.nl.

Gegevens inzien

Voor het inzien van gegevens én een uittreksel uit de BAG kunt u terecht op de website van het Kadaster. Op de kaart (BAG Viewer) controleert u welke gegevens er per adres geregistreerd zijn.

Fout melden

Vindt u dat er een fout gemaakt is, dan kunt u dit zelf melden op bagviewer.kadaster.nl. Klik bovenaan de pagina op 'Fout melden', volg de instructies en maak een terugmelding. U kunt aangeven dat bepaalde informatie bij een object niet klopt of in zijn geheel ontbreekt. Geef aan wat volgens u de juiste gegevens zijn, noem adresgegevens, geef een goede omschrijving en onderbouw met bewijsstukken (zoals situatieschets, bouwtekeningen, vergunning).  

Behandeling terugmelding

Na het indienen krijgt u per e-mail een ontvangstbevestiging. De Gemeente Breda ontvangt uw terugmelding vanuit de Bagviewer en geeft binnen 2 werkdagen een eerste reactie. Deze reactie kan inhouden dat het gegeven wel of niet wordt gewijzigd. 

Als er meer onderzoek nodig is en de terugmelding niet binnen 2 werkdagen kan worden afgerond, plaatst de gemeente het gegeven waarover de melding is gedaan 'in onderzoek'. De status van uw terugmelding verandert daardoor. U krijgt hierover een e-mail. Daarna kan de gemeente maximaal 6 maanden onderzoek doen waarna de terugmelding afgehandeld moet worden.  

Huisnummer aanvragen

Een huisnummer (nummeraanduiding) aanvragen kan niet zomaar. Voor het bouwen, splitsen of samenvoegen van een verblijfsobject is vrijwel altijd een omgevingsvergunning nodig. U kunt een initiatiefplan indienen om te ontdekken of uw plan binnen het omgevingsplan past. U krijgt dan een advies op maat en hoort of u in aanmerking komt voor een omgevingsvergunning. 

  • Als de vergunning is verleend, volgt er een huisnummer met daarbij binnen vier werkdagen een registratie in de BAG. 
  • Als het bouwwerk vergunningsvrij is, krijgt het pas een huisnummer als het volledig is afgebouwd en u het kunt gaan gebruiken. Geef zelf een wijziging door via bagviewer.kadaster.nl. Zoek een (nabij gelegen) adres en kies bovenaan de pagina voor 'Fout melden'. 

Een (extra) huisnummer voor nutsvoorzieningen aanvragen kan niet. Er moet een verblijfsobject zijn dat voldoet aan de daarvoor geldende voorwaarden met een omgevingsvergunning ten grondslag. Meer informatie vindt u op Mijnaansluiting.nl.

Contact

Vragen over de BAG, huisnummering of wenst u inzage in een huisnummerbesluit? Neem contact op met de gemeente.