Breda neemt maatregelen voor betaalbare woningmarkt
De druk op de woningmarkt blijft onverminderd hoog. De huurprijzen rijzen de pan uit. En de hoge huizenprijzen en hoge hypotheekrente maken het voor veel Bredanaars lastig om een huis te kopen. Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, komt hier verandering in. Zij stelt een aantal maatregelen voor om de woningmarkt betaalbaar te houden.
Betaalbaar bouwen moet weer de norm worden. Dat doen we door veel betaalbare woningen bij te bouwen. Maar daarmee zijn we er nog niet. We moeten ook maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat woningen ook daadwerkelijk betaalbaar blijven. Door te voorkomen dat beleggers woningen opkopen voor de verhuur en door ervoor te zorgen dat sociale huurwoningen na 15 jaar niet ineens als veel duurdere woning verkocht worden.
Dit zijn de voorgenomen plannen
Er zijn meerdere manieren waarop de gemeente Breda ervoor zorgt dat een belangrijk deel van de Bredase woningen betaalbaar blijft, De voorgenomen wijzigingen zijn een uitwerking van het bestuursakkoord dat in 2022 is vastgesteld. Breda hanteert daarbij de landelijke richtlijn van 30% sociale huur, 40% middelduur en 30% vrije sector. Om hier meer grip op te hebben, wordt de doelgroepenverordening aangepast. Om opkoop van betaalbare woningen voor verhuur tegen te gaan, is de huisvestingsverordening aangevuld met een opkoopbescherming.
Wat verandert er in de doelgroepenverordening?
De doelgroepenverordening regelt dat er voldoende woningen in het sociale en middensegment worden gebouwd, stelt vast voor wie ze bestemd zijn en hoe lang de woningen beschikbaar moeten blijven voor deze doelgroepen. In het nieuwe voorstel wordt afgesproken dat sociale huurwoningen minimaal 30 jaar ook echt sociale huur blijven. We gaan hiervoor samen met de Bredase woningcorporaties aan de slag. Daarnaast wordt het voor woningbouwers aantrekkelijker om betaalbare woningen te bouwen voor starters, senioren en studenten. Doordat de minimale vierkante meters voor sociale en middeldure huurwoningen meer marktconform worden. Zo gaan we voor middeldure woningen in de toekomst uit van 60 vierkante meter (was 70 vierkante meter). Ook komt er ruimte voor studio’s van 25 m2 en 20 m2 voor studentenwoningen.
Wat verandert er in de huisvestingsverordening?
De Huisvestingsverordening Breda regelt tot nu toe alleen het juridisch splitsen van gebouwen met woonruimten in meerdere appartementsrechten. In de nieuwe verordening wordt daar opkoopbescherming aan toegevoegd. Een huis kopen om direct helemaal te verhuren? Dat is met de opkoopbescherming straks vrijwel niet meer mogelijk. De opkoopbescherming zorgt er voor dat een huiseigenaar de woning minimaal 4 jaar zelf moet bewonen. Daarna kan de huiseigenaar besluiten er zelf te blijven wonen of alsnog te verhuren. Deze opkoopbescherming geldt voor woningen met een WOZ waarde tot aan de NHG grens (€405.000,- in 2023).
Zo zijn we hard aan de slag om woningen in Breda betaalbaar te maken en te houden.