Cyberambassadeurs in Breda

Enthousiaste vrijwilligers zetten zich in om hun Bredase wijk- en buurtgenoten bewust te maken van cybercriminaliteit.

Mailen, whatsappen, social media en surfen op het web: de huidige technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat we altijd en met iedereen verbonden kunnen zijn via het internet. Maar dit heeft ook een keerzijde: dagelijks worden mensen slachtoffer van cybercriminaliteit. Als gemeente willen we zoveel mogelijk inwoners bewust maken van hoe we de alsmaar groeiende cyberwereld op een veilige manier kunnen gebruiken.

Sinds 2019 zijn de Cyber Ambassadeurs Breda actief in onze gemeente. Deze enthousiaste vrijwilligers zetten zich in om hun Bredase wijk- en buurtgenoten bewust te maken van cybercriminaliteit en geven jou de handvatten om jezelf hiertegen te beschermen. De cyberambassadeurs zijn opgeleid door professionals en weten alles over de verschillende vormen van cybercriminaliteit, hoe je het kan voorkomen en wat je moet doen als je wel slachtoffer bent geworden van cybercriminaliteit. Tijdens trainingen, workshops en informatiebijeenkomsten helpen onze ambassadeurs jou!

Contact opnemen

Onze cyberambassadeurs geven workshops en presentaties aan bijvoorbeeld verenigingen. stichtingen of wijkraden over verschillende digitale onderwerpen. Neem contact op voor de mogelijkheden of bij vragen.

Contact opnemen

Agenda evenementen

Word cyberambassadeur

Word jij enthousiast van het thema cybercrime en wil jij een stapje extra zetten voor je buurt? Meld je dan aan als cyberambassadeur!  Schrijf je nu alvast in voor de volgende training om opgeleid te worden tot cyberambassadeur, dan word je op de hoogte gehouden. Bekijk de vrijwilligersvacature op MOOIWERK voor meer informatie.

Vermeld bij de aanmelding: cyberambassadeur. 

Aanmelden

Vragen en antwoorden

Organisaties, zoals VVE’s, onderwijsorganisaties of verenigingen, uit onze stad kunnen contact opnemen met de gemeente om samenwerkingen op te zetten. De cyberambassadeurs kunnen dan bij ze langskomen voor een op maat gemaakte informatiebijeenkomst. 

Neem contact op

Digitale criminaliteit, ofwel cybercrime, is criminaliteit die gepleegd wordt met digitale technologie, zoals een computer of smartphone. Deze criminaliteit is ook gericht op de ICT-middelen (computer, smartphone of tablet) van het slachtoffer.

Wil je meer leren over cybercrime? Doe de gratis e-learning!

Cybercrime kent veel verschillende vormen zoals: hacken, phishing, ransomware of bijvoorbeeld identiteitsfraude.

Een veelvoorkomend voorbeeld van identiteitsfraude is vriend-in-nood-fraude ofwel hulpvraagfraude. Bij hulpvraagfraude doet een oplichter zich voor als een bekende en vragen zij via bijvoorbeeld WhatsApp om hulp. De ‘bekende’ heeft dan vaak een nieuw nummer en heeft snel geld nodig. De fraudeur probeert geld afhandig te maken door een betaalverzoek te sturen. Maak geen geld over voordat je jouw bekende hebt gesproken en geverifieerd hebt dat het klopt.

Wil je meer weten over de verschillende vormen van cybercrime? Doe de e-learning.

•    Handel nooit te gehaast. Verifieer met wie je te maken hebt, voordat je tot een (digitale) handeling overgaat.
•    Gebruik lange wachtwoorden of wachtwoordzinnen en gebruik overal andere wachtwoorden.
•    Installeer altijd de software updates van je apparaat.
•    Stel tweestapsverificatie in.
•    Klik nooit zomaar op linkjes en bijlagen. Controleer altijd de afzender.

Meer leren over cybercrime? Doorloop onze gratis e-learning
 

-    Als je geld overgemaakt hebt, neem dan zo snel mogelijk contact op met je bank.
-    Doe aangifte bij de politie
-    Voor specifiek advies voor jouw situatie vind je meer informatie op Hackhelpdesk.

Ook interessant

Hein Roethof Preventieprijs - Jury bezoekt winnaar 2022

Hein Roethof Preventieprijs

Jury bezoekt winnaar 2022