Aardgasvrij Breda
In Nederland gebruiken we vaak aardgas om onze huizen te verwarmen, om te koken en voor warm water. Maar het gebruik van aardgas zorgt voor CO2-uitstoot, wat slecht is voor het klimaat. Door deze uitstoot wordt het warmer op aarde en krijgen we vaker te maken met extreem weer en hevige regenbuien. Om ook in de toekomst prettig te kunnen blijven wonen en werken, ook in onze groeiende gemeente, moeten we de CO2-uitstoot verminderen. Daarom heeft de overheid besloten dat we in 2050 geen aardgas meer gebruiken.
Vragen over Breda aardgasvrij
-
In Breda gaan alle gebouwen voor 2044 van het aardgas af. Dit betekent dat huiseigenaren en eigenaren van bedrijfspanden vóór 2044 moeten overstappen naar een andere, duurzame manier om hun huis of gebouw te verwarmen en voor warm water te zorgen. Bovendien moeten ze overstappen op elektrisch koken. De verwachting is dat eind 2026 bekend is wat (per wijk) het alternatief voor aardgas is.
-
De komende jaren helpt de gemeente inwoners zich voor te bereiden op de overstap naar een duurzame warmtebron. Iedereen kan zelf al aan de slag met minder energie gebruiken, bijvoorbeeld door te isoleren, goed te ventileren, kieren te dichten en over te stappen op elektrisch koken. Een goed geïsoleerd huis met een laag energieverbruik is later makkelijker aardgasvrij te maken. Bovendien bespaart u nu al op uw energierekening, heeft u meer wooncomfort en stijgt de waarde van uw huis.
Zelf aan de slag: tips en meer informatie
Samen met woningcorporaties, energiebedrijven, maatschappelijke organisaties en inwoners maakt de gemeente per wijk een Wijk Energie Plan (WEP). In dit plan staat hoe we ons kunnen voorbereiden op de overstap en wat u nu al kunt doen.
De wijken
Plannen per wijk
Op dit moment bereiden 5 wijken in Breda zich voor op de komst van duurzame warmte. Uiteindelijk gaan de inwoners van alle wijken aan de slag.
Tuinzigt is één van de wijken waarvoor de gemeente nu een Wijk Energie Plan (WEP ) maakt. Lees meer over het plan, de bijeenkomsten en kijk wat u zelf kunt doen.