Het college heeft de eerste wijkenergieplannen (WEP’s) aardgasvrij-ready vastgesteld voor Biesdonk, Doornbos-Linie, Tuinzigt en Wisselaar. Deze plannen bieden een op maat gemaakte aanpak om de wijken voor te bereiden op de overstap naar een toekomstig duurzaam energiesysteem.
Alles wat op straat terechtkomt, zoals plastic bekers en zakjes, komt uiteindelijk terecht in onze rivieren en de zee. Om Bredanaars daaraan te herinneren, is op initiatief van Vrouwen van Nu uit Bavel samen met de gemeente Breda een bijzondere tegel geplaatst bij het stadskantoor.
Vier weken lang zijn teams uit groep 6, 7 en 8 van basisscholen in de gemeente Breda de strijd aangegaan voor energiebesparing. Ze hebben met elkaar maar liefst 788 energiebesparende acties uitgevoerd. De Energy Race Breda is een enorm groot succes geworden met enthousiaste leerlingen, docenten en buurtbewoners!
Afgelopen 4 en 5 oktober vond in de wijk Tuinzigt ‘Energie(k) Tuinzigt’ plaats; een bijeenkomst waar inwoners geïnformeerd werden over het verduurzamen van hun woning.
De gemeente Breda en de Stichting Dorpsplatform Prinsenbeek (DPP) hebben afgesproken samen te werken om Prinsenbeek aardgasvrij en CO2-neutraal te maken.
De Energy Race 2024 is gestart! 10 bovenbouw-basisschool-klassen gaan actief aan de slag met energie-bespaar-acties waarvoor zij punten kunnen verdienen. De klassen voeren 4 weken lang campagne voor energiebesparing en moedigen de buurt aan om ook aan de slag te gaan en energiebesparende maatregelen in huis door te voeren. Dit doen ze bijvoorbeeld door het ophangen van posters en het benaderen van de lokale media.
Op termijn gaan alle dorpen en wijken van het aardgas af. De huizen en andere gebouwen worden in de toekomst op een andere manier verwarmd. De gemeente Breda maakt hiervoor wijkenergieplannen, waarin beschreven staat hoe de wijk wordt klaargemaakt om zonder aardgas verder te kunnen. Wat bijna overal moet gebeuren, is (extra) isoleren, ventileren en elektrisch koken. Voor een aantal dorpen en wijken is de gemeente Breda een wijkenergieplan aan het maken. Tuinzigt is één van die wijken. Over het wijkenergieplan voor Tuinzigt zijn hier op 11 en 18 september informatiebijeenkomsten geweest. Deze werden goed bezocht.
Klimaatverandering, energieverbruik en energiebesparing. Overal in het nieuws hoort of leest men dagelijks iets over deze onderwerpen. Er moet veel gebeuren in Nederland en er kan al veel. Ook in de gemeente Breda. Zoals door uw huis met water van lage temperatuur te verwarmen, een zogenaamde lage temperatuur verwarming.
Steeds meer inwoners van Breda zijn bezig met het verduurzamen van hun woning. Bijvoorbeeld door het isoleren van vloeren, gevels of het dak. Het zomaar isoleren van de woning zonder rekening te houden met deze dieren mag niet. Daarom is er een landelijke oplossing bedacht, zodat verduurzamen en het beschermen van dieren samengaan: natuur vriendelijke isoleren.
De Gemeente Breda heeft zich aangesloten bij het Europese project 'GREENgaged Citizens: European Network for Local Climate Action'. Het doel van het project is kennis delen en ophalen bij de deelnemende landen op het gebied van duurzaamheid.
Meerdere inwoners melden dat bedrijven bij hen aan de deur komen met aanbiedingen om de woning te verduurzamen. Deze bedrijven geven onterecht aan dat zij samenwerken met de gemeente.
Groen is belangrijk voor onze stad. In mei worden daarom een aantal gazons niet meer gemaaid. Maai Mei Niet is geen gewone campagne. Het is een oproep aan iedereen om je gazons gedurende de maand mei onaangeroerd te laten.
Het Bredase college heeft de ambitie om een energieschool op te zetten. Het doel hiervan is om leerlingen op te leiden en bij te scholen voor een sector waar de komende jaren veel banen in komen, namelijk de energiesector.
De Greenhopper heeft zojuist de 4000ste bezoeker mogen verwelkomen op het Chasséveld. De Greenhopper is een mobiel informatiecentrum waar inwoners van Breda informatie krijgen over het verduurzamen van hun woning en over energiebesparing.
Elisah Pals, Marlies Cools, Ludo Ansems, Rianne de Witte en Iris Blom zijn de klimaatburgemeesters van Gemeente Breda. Klimaatburgemeesters inspireren en helpen inwoners om ook duurzamer en klimaatvriendelijker te leven.
Met het planten van een boom opende Wethouder Peter Bakker zaterdag 23 september officieel de groene kades langs het eerste deel van de stadsrivier de Nieuwe Mark in Breda.
De gemeente Breda, Race Against Waste en de Fawaka Ondernemersschool organiseren de Energy Race. Tien Bredase scholen nemen deel en strijden met elkaar voor energiebesparing van 11 september tot en met 5 oktober. De leerlingen van de deelnemende scholen krijgen eerst een gastles door experts. Na het openingswoordje van wethouder Peter Bakker (Energie) zijn ze klaar voor de start.