Veelgestelde vragen wijkenergieplannen
Lees op deze webpagina de veelgestelde vragen en antwoorden over de wijkenergieplannen.
Veelgestelde vragen wijkenergieplannen
-
De Nederlandse overheid heeft besloten dat we in de toekomst geen aardgas meer gebruiken in ons land. We willen dat Breda een leefbare stad blijft voor onszelf en de volgende generaties. Om dit voor elkaar te krijgen, moeten we anders omgaan met onze energie. Nederland heeft afspraken gemaakt in het Nationaal Klimaatakkoord. In deze afspraken staat dat we de uitstoot van vervuilende gassen verminderen. Daarom stappen we over op een duurzamer energiesysteem waarmee we onder andere onze huizen verwarmen. Dit zorgt voor minder uitstoot.
-
In Breda hebben we een doel gesteld: in 2044 zijn we klimaatneutraal en aardgasvrij. Dat kunnen we bereiken door minder energie te gebruiken en over te stappen naar duurzame alternatieven voor aardgas. Dat doen we wijk voor wijk en stap voor stap. De aanpak is nu vooral gericht om woningen en panden voor te bereiden op een toekomstig duurzaam energiesysteem. Dit wordt ook wel ‘aardgasvrij-ready’ genoemd.
Wanneer de levering van aardgas in uw wijk stopt, kan nu nog niet worden aangegeven. Een wijk gaat nooit van het ene op het andere moment van het gasnet af. Dit proces duurt een aantal jaren. U wordt op tijd geïnformeerd.
-
De gemeente doet onderzoek naar beschikbare warmtebronnen. Deze bronnen worden vervolgens zo goed mogelijk verdeeld over alle wijken en dorpen. In het warmteprogramma staat welk duurzaam alternatief er per gebied komt. Dit programma is onderdeel van de Transitievisie Energie (TVE), die eind 2026 wordt vastgesteld. Daarna worden de wijkenergieplannen aangevuld met wat er nodig is om het duurzame alternatief in te voeren en te stoppen met aardgas.
-
Deze wijken staan in de Transitievisie warmte beschreven als kansrijke gebieden op basis van diverse criteria, bijvoorbeeld veel dezelfde soort woningen (repeterende bouw), isolatiegraad van de woningen (mogelijke energiebesparing), plannen van woningcorporaties en al bestaande initiatieven in de buurt.
-
Tot aan 2044 wordt voor elke wijk een wijkenergieplan gemaakt. De exacte volgorde van de aanpak is nu nog niet bekend. Maar u hoeft niet te wachten op een wijkenergieplan. U kunt altijd zelf aan de slag met minder energie verbruiken. Denk aan isoleren, goed ventileren, kieren dichten en overstappen op elektrisch koken. Dit zijn belangrijke voorbereidende stappen om de woning klaar te maken voor het verwarmen op een lagere temperatuur. Het energieverbruik gaat naar beneden, het wooncomfort verbetert en de waarde van de woning kan stijgen.
-
De levering van aardgas gaat op termijn stoppen. Woningeigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het voorbereiden en/of klaarmaken van de woning voor de overstap op een alternatief op aardgas. In de uitvoering van het wijkenergie plan neemt de gemeente inwoners van de wijk mee: Hoe willen zij graag geïnformeerd worden en wat hebben zij nodig aan ondersteuning om de woning voor te bereiden op de overstap naar een duurzame energiebron.
-
Aardgasvrij-ready is een veelgebruikte landelijke term. Het betekent dat uw woning of pand zo is aangepast dat het in de toekomst gemakkelijk kan worden overgeschakeld op een duurzaam energiesysteem. Dit houdt in dat de nodige voorbereidingen zijn getroffen, zoals het isoleren en ventileren van uw woning. Daarnaast kan de overstap van koken op gas naar elektrisch koken deel uitmaken van deze voorbereiding.
-
U kunt zelf aan de slag met minder energie verbruiken. Denk aan isoleren, goed ventileren, kieren dichten en overstappen op elektrisch koken. Dit betekent een lager energieverbruik, meer wooncomfort en de waarde van uw woning kan stijgen. U bereidt uw huis hiermee voor op de toekomst. Kijk op verbeterjehuis.nl voor tips om te starten met het verduurzamen van uw woning.
-
Uw woningbouwcorporatie of verhuurder is verantwoordelijk voor het verduurzamen van de woning. Daarnaast zijn er een aantal dingen die u zelf kunt regelen. Kijk op verbeterjehuis.nl hoe u energie kunt besparen als huurder.
-
De gemeente helpt bedrijven ook met verduurzamen. Voor meer informatie en ondersteuning kunt u terecht bij BredaBusiness.
-
Gemeenten hebben van de landelijke overheid een regierol gekregen. Pandeigenaren beslissen zelf over de verduurzamingsmaatregelen aan hun panden. Het is echter wel slim om u voor te bereiden op een duurzaam energiesysteem. Wie geen gebruik wil maken van de alternatieve bron die in een gebied beschikbaar komt, moet wel zorgen voor een even duurzaam alternatief. Hier komen in de toekomst richtlijnen voor.
-
Er zijn verschillende subsidies beschikbaar om uw woning te verduurzamen. De gemeente biedt diverse regelingen aan, zoals subsidies voor isolatie. Daarnaast zijn er ook landelijke subsidies en leningen beschikbaar. Kijk op Energiesubsidiewijzer voor een volledig overzicht van de mogelijkheden.
-
Ook al heeft uw woning geen gasaansluiting dan betekent dit niet automatisch dat uw woning gereed is voor het toekomstige duurzame energiesysteem. We weten dat duurzame bronnen altijd een lagere temperatuur hebben dan de huidige warmtebronnen. Ook voor panden die verwarmd worden door andere huidige energiebronnen, zoals stadsverwarming, geldt dat isoleren en ventileren belangrijke voorbereidingsstappen zijn.
-
Ook al heeft de woning geen gasaansluiting dan betekent dit niet automatisch dat de woning gereed is voor het toekomstige duurzame energiesysteem. We weten dat duurzame bronnen altijd een lagere temperatuur hebben dan de huidige warmtebronnen. Isoleren van panden, in combinatie met ventileren, is daarom noodzakelijk om ze ook in de toekomst comfortabel te verwarmen.