Locatie Boterbloemstraat
Aan de Boterbloemstraat, aan de zuidkant van Prinsenbeek, wil de gemeente samen met woningcorporatie WonenBreburg circa 60 tijdelijke huurwoningen plaatsen. Deze woningen blijven voor 15 jaar beschikbaar. Daarna verhuizen ze naar een andere locatie.
Op woensdag 12 maart was er een informatiebijeenkomst voor omwonenden. De antwoorden op de vragen die deze avond gesteld zijn, staan op deze pagina.
Toekomstige bewoners
De woningen zijn voor verschillende doelgroepen bedoeld. Er wordt naar een invulling gezocht die past bij het dorp Prinsenbeek. Jongeren en starters in Prinsenbeek komen moeilijk aan een woning. Op deze locatie hoopt de gemeente hen en andere starters een kans te bieden op een woning.

Meedenken over deze ontwikkelingen
Wilt u op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen aan de Boterbloemstraat? Of heeft u tips die we kunnen meenemen in het vervolg van de tijdelijke woonlocatie aan de Boterbloemstraat? Laat het ons dan weten via de knop hieronder.
Tijdlijn (indicatief)
Besluit college van burgemeester en wethouders tot haalbaarheidsonderzoek locatie
Uitvoeren haalbaarheidsonderzoek en start participatie
Besluitvorming college van burgemeester en wethouders
Vergunningverlening (ruimtelijke procedure)
Bouwrijp maken locatie door gemeente
Start realisatie gebouwen door WonenBreburg
Start verhuur woningen
Veelgestelde vragen
-
Breda is met zijn groene, grenzeloze en gastvrije karakter een fijne stad om te wonen, werken en leven. Dit zorgt ervoor dat Breda nog steeds groeit. Om ervoor te zorgen dat iedereen een fijne plek in onze stad kan vinden en mee kan doen, zet Breda fors in op de bouw van nieuwe woningen. In deze bestuursperiode, tot en met 2026, moeten er 6.000 woningen bijkomen. En de ambitie is dat er in 2040 zelfs 25.000 woningen bijgebouwd zijn. De focus ligt hierbij op betaalbare sociale huur- en koop- appartementen en eengezinswoningen. Zo blijft Breda toegankelijk voor een diverse groep inwoners.
Het bouwen van woningen kost tijd. Om op korte termijn te zorgen voor ruimte en doorstroming wordt gezocht naar tijdelijke oplossingen voor opvang en huisvesting. Daarbij zoeken we naar eenvoudige opvang voor mensen die we tijdelijk moeten opvangen. Wanneer iemand langer verblijft in onze stad proberen we te zorgen voor een woning of opvanglocatie waar ook op langere termijn goed gewoond kan worden.
In deze bestuursperiode wil Breda circa 750 woningen op tijdelijke locaties bouwen voor onder andere studenten, starters, alleenstaande ouders, inwoners die uitstromen uit de maatschappelijke opvang en statushouders. Deze woningen kunnen op korte termijn geplaatst worden. Eerder zijn al 6 locaties in Breda, Teteringen en Bavel aangewezen. Op die locaties samen worden ongeveer 690 woningen op tijdelijke locaties gerealiseerd. Er is dus nog één locatie nodig voor circa 60 woningen. Met de ontwikkeling aan Boterbloemstraat kunnen we hier invulling aan geven. -
De gemeente heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar geschikte locaties voor woningen op tijdelijke locaties. En kijkt hierbij onder andere naar ruimtelijke inpassing, wie eigenaar is van de grond en spreiding over de stad. Dat laatste omdat de gemeente het belangrijk vindt de opdracht van 750 tijdelijke woningen ‘eerlijk’ te verdelen over de stad.
Uit het onderzoek naar mogelijke locaties voor dit soort woningen is de locatie aan de Boterbloemstraat als passend naar voren gekomen. Er is hierbij onder andere gekeken naar beschikbaarheid, leefbaarheid, ruimtelijke mogelijkheden, milieu en mobiliteit. De gemeente wilde al langer iets anders met deze locatie te doen. Nu lijkt het haalbaar om deze woningen hier tijdelijk te plaatsen. Bovendien wordt de locatie onderdeel van de grotere nieuwe woonwijk Beeks Buiten met 800 woningen, waardoor het voorzieningenniveau toch al uitgebreid moet worden. -
Het gaat in veel gevallen om houten woningen die makkelijk en snel te realiseren zijn. Deze zijn kwalitatief goed en duurzaam. Een voorbeeld hiervan kunt u bekijken op de pagina van de Donkerstraat , waar ook woningen op een tijdelijke locatie worden geplaatst.
-
De vergunning wordt afgegeven voor 15 jaar. Daarna wordt de grond weer in de huidige staat teruggebracht en worden de woningen verplaatst naar een andere locatie. Voor de locatie Boterbloemstraat wordt dan gekeken naar een nieuwe invulling (met woningbouw) die aansluit bij de woonwijk Beeks Buiten.
-
Het aantal woningzoekenden in Breda is enorm. Het realiseren van deze woningen op tijdelijke locatie draagt bij aan een maatschappelijke oplossing en is snel realiseerbaar, veel sneller dan permanente woningbouw. Daardoor kan sneller een woning aangeboden worden aan mensen die momenteel op zoek zijn. Overigens zijn hebben deze woningen een permanente kwaliteit en zijn ze herbruikbaar. Ze worden dus niet vernietigd na 15 jaar.
-
Het streven van de gemeente is om een mix van bewoners uit de diverse doelgroepen te huisvesten: studenten, starters, alleenstaande ouders, inwoners die uitstromen uit de maatschappelijke opvang en statushouders. Er wordt naar een invulling gezocht die past bij het dorp Prinsenbeek. Bijvoorbeeld door ruimte te bieden aan jongeren en starters uit Prinsenbeek. De gemeente gaat zich inspannen om een deel van de woningen met voorrang aan inwoners van Prinsenbeek te kunnen toewijzen. We kunnen echter nog geen percentage noemen, omdat dit afhangt van wat juridisch mogelijk is. Wilt u in aanmerking komen voor een woning aan de Boterbloemstraat? Dan kunt u zich inschrijven bij KlikvoorWonen.
-
Communicatie en participatie over de tijdelijke woningen vinden we als gemeente heel belangrijk. Het is een onderdeel van de haalbaarheidsfase. Zo krijgen we een beter plan en betere besluitvorming. De centrale vraag waar we belanghebbenden voor uitnodigen om over mee te denken is: wat is er nodig om de tijdelijke woningen op een goede manier voor elkaar te krijgen aan de Boterbloemstraat? Rekening houdend met alle belangen uit de omgeving. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld: de vormgeving en de plek van de woningen in het gebied, de inrichting van de openbare ruimte en hoe bewoners fijn en veilig met elkaar samenleven. Dit doen we op verschillende manieren het komende jaar, onder andere met een adviesgroep waarin ook bewoners kunnen deelnemen. En ook het Dorpsplatform Prinsenbeek wordt betrokken bij het uitwerken van de plannen.
-
Tijdens de fase van het haalbaarheidsonderzoek kunt u geen bezwaar maken. Als het project haalbaar blijkt, moet een omgevingsvergunning worden verleend. Onder meer om af te wijken van het omgevingsplan en voor de bouw van de woningen. Tegen het verlenen van die vergunning kunt u bezwaar maken.
-
Het haalbaarheidsonderzoek richt zich op de financiële haalbaarheid en de randvoorwaarden waar de bouw aan zou moeten voldoen. Denk daarbij een wegverkeersgeluid, parkeren, de plaats van de gebouwen en de inrichting van het terrein. Daarnaast is participatie een onderdeel van de haalbaarheidsfase.
-
Onderdeel van het haalbaarheidsonderzoek is de vraag hoe we het verkeer en parkeren gaan oplossen. Het uitgangspunt is dat deze locatie ontsloten wordt op de Boterbloemstraat, maar alternatieven ook in het onderzoek meegenomen. In basis is het uitgangspunt hierbij veiligheid voor alle weggebruikers.
Daarnaast start de gemeente in 2025 een pilot met verkeersmaatregelen om doorgaand verkeer door Prinsenbeek tegen te gaan. Dat moet de verkeersdruk in Prinsenbeek verlagen. Pas wanneer deze pilot daarin slaagt, kan de plaatsing van de tijdelijke woonlocatie doorgaan. -
Momenteel is 50 procent van het doorgaand verkeer in Prinsenbeek tijdens spitsuren afkomstig uit Zevenbergen en Etten-Leur naar de A16 en omgekeerd. Dit moet worden teruggedrongen, zodat de verkeersveiligheid en leefbaarheid in Prinsenbeek verbeteren. Als deze pilot niet het gewenste resultaat oplevert, moet de gemeente de situatie opnieuw bekijken. Het college zal zich dan buigen over andere mobiliteitsoplossingen.
-
Er geldt geen vaste afstand van 150 meter vanaf de spoorweg. Wel moet de gemeente onderzoeken of aan geluidsnormen binnenin de woningen kan worden voldaan. Dit is onderdeel van het haalbaarheidsonderzoek.
In het geluidregister (CVGG) staat dat aandachtsgebied bij de spoorlijn ten zuiden van Prinsenbeek 300 meter is. Er gelden in het gebied waar de woningen gepland staan dus standaardwaarden en grenswaarden. Dat gaan we onderzoeken:
- Als het geluid voldoet aan de standaardwaarde, kan de gemeente medewerking verlenen aan de bouw van de woningen op deze locatie.
- Is het geluidsniveau tussen de standaardwaarden en grenswaarden, dan kan de gemeente ook medewerking verlenen. Wel gelden dan wettelijke voorwaarden en het ontheffingenbeleid van de gemeente.
- Voor gevallen boven de grenswaarde kan de gemeente alleen met een zeer goede onderbouwing toestemming verlenen.
-
Deze zogenoemde planschade is opgenomen in de Omgevingswet van het Rijk. Hier zijn bepaalde vergoedingen voor. De hoogte hiervan wordt officieel beoordeeld door een bestaande systematiek. Na verlening van de vergunning voor de woningen kunt u hiervoor een verzoek bij de gemeente indienen.
-
Deze boerderij was in eigendom van de ontwikkelaar die betrokken is bij Beeks Buiten. De sloop van de schuur en eventueel uitgevoerde kap van bomen zijn geen onderdeel van het project voor de bouw van tijdelijke woningen. De bomen op het perceel van de voormalige boerderij staan niet op de bomenkaart. Voor het kappen van bomen op dat perceel is dus geen kapvergunning nodig.
-
Heeft u vragen? Neem contact op met de gemeente.