Begroting 2025: onderhoud, op onderdelen bezuinigen en investeren in groeiende stad

Breda presenteert een sluitende begroting van ruim € 900 miljoen. Rode draad is dat het college de stad onderhoudt en groener maakt, op onderdelen bezuinigt en blijft investeren om de stad financieel verantwoord te laten groeien. 

De lokale lasten voor Bredanaars blijven grotendeels gelijk, op de OZB na. Die gaat sinds jaren éénmalig met 6% omhoog om investeringen in onze groeiende stad mogelijk te maken. De gemeente verhoogt de tarieven voor het parkeren op straat. Het tarief voor parkeren op straat in het centrum gaat bijvoorbeeld van € 2,30 naar € 2,70. Parkeertijden trekt de gemeente zoveel mogelijk gelijk.

Bij veel van onze keuzes staan rechtvaardigheid en wederkerigheid centraal. Want we willen verantwoord blijven bouwen aan de toekomst van onze groene, gastvrije en grenzeloze stad.

Carla Kranenborg- van Eerd (wethouder financiën)

Carla Kranenborg- van Eerd, wethouder financiën namens het college: ‘In deze begroting staan 3 dingen centraal: we onderhouden de stad fysiek en sociaal, móeten tegelijkertijd op onderdelen bezuinigen om financieel gezond te blijven en we blijven investeren in unieke plekken om te wonen en werken. Dat is het eerlijke verhaal. Bij veel van onze keuzes staan rechtvaardigheid en wederkerigheid centraal. Want we willen verantwoord blijven bouwen aan de toekomst van onze groene, gastvrije en grenzeloze stad.’

Enkele keuzes uit de begroting:

  • De gemeente wil vooral de mensen ondersteunen die dat het hardst nodig hebben. In de jeugdzorg komt er per 1 januari een ‘Stevig Lokaal Team’ in Breda-Noordwest. Dat team beoordeelt hulpvragen van kinderen en jongeren en biedt vrij toegankelijke, preventieve hulp bij problemen in de wijk, thuis of op school.
  • De gemeente start met een groepje kinderen die leerlingenvervoer gebruiken een pilot om hen te leren om zelfstandig te reizen met het openbaar vervoer.
  • Het (bij)betalen van een zorgverzekering is geen taak van de gemeente, daarom bouwt de gemeente de collectieve zorgverzekering af. Inkomenscompensatie voor zorgkosten gebeurt via de zorgtoeslag vanuit de Rijksoverheid.
  • Breda bouwt Stichting Breda Robotics verder uit met een leer- en een democentrum en ontwikkelt Robot Campus Brabant.
  • De gemeente werkt vanaf 2025 stapsgewijs toe naar kostendekkende leges voor grotere evenementen en horeca. Evenementen met minder dan 500 bezoekers worden ontzien.
  • Breda trekt zo’n € 20 miljoen uit voor het onderhoud van wegen en het riool en nog eens € 10 miljoen in vergroening en biodiversiteit.
  • In 2025 start een haalbaarheidsonderzoek voor nieuwe bedrijventerreinen op Rithmeesterpark fase 2, Frankenthalerstraat, Steenakker-Noord en Bavel.
  • 15 culturele organisaties ontvangen in de periode 2025-2028 een begrotingspostsubsidie: Nieuwe Veste, Chassé Theater, Stedelijk Museum Breda, Mezz, CLIB, De Stilte, Schippers&VanGucht, Brabants Internationaal Kinderfestival, Pier 15, Broedplaats Performing Arts (Bloos), Tiuri, BredaPhoto, Graphic Matters, Playgrounds en Blind Walls Gallery.
  • De komende 4 jaar investeert Breda ruim € 53 miljoen in ’t Zoet en € 30 miljoen in de ontwikkeling van Centrum Oost. De eerste 160 woningen worden gebouwd aan de Dorstseweg in Bavel.
  • Verbeter Breda: in 2025 opent de bibliotheek in de Hoge Vucht, er komen Verbeter Breda-banen en meer gerichte hulp aan gezinnen in armoede bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat alle kinderen in de Verbeter Breda-wijken met een volle buik naar school gaan.

De begroting wordt definitief als de gemeenteraad akkoord gaat. Bekijk de begroting op hetgeldvanbreda.nl.

De Bredase begroting 2025 uitgelegd