Brandveiligheidstips: bescherm je huisdieren tegen brandrisico's

Op Dierendag besteden we vaak extra aandacht aan onze huisdieren. Denk daarbij ook aan brandveiligheid, want huisdieren kunnen onbedoeld brand veroorzaken en het is belangrijk om te zorgen dat je hen kunt redden in geval van brand. De Ambassadeurs Brandveilig Leven delen drie belangrijke en makkelijke tips om brandgevaar te voorkomen en je geliefde viervoeters te beschermen.

1. Voorkomen: "Huisdieren zijn vaak nieuwsgierig en kunnen onbedoeld gevaarlijke situaties veroorzaken", vertellen de ambassadeurs. "Denk bijvoorbeeld aan omvallende kaarsen of dieren die op kabels knagen, zoals honden, katten en knaagdieren. Dit kan kortsluiting en zelfs brand veroorzaken. Het is dus heel belangrijk om kaarsen stevig neer te zetten en kabels goed weg te werken."
2. Alarmeren: "Veel mensen denken dat hun hond hen wel zal waarschuwen bij brand", leggen de ambassadeurs uit. "Maar ga daar niet van uit. De beste manier om op tijd gewaarschuwd te worden, is door een goed werkende rookmelder en test deze ook."
3. Vluchten: "Het is essentieel om een vluchtplan te hebben waarin je ook je huisdieren meeneemt", benadrukken ze. "Spreek vooraf af wie welk huisdier meeneemt naar de afgesproken veilige plek. Zo voorkom je paniek in een noodsituatie."

Je kunt altijd een gratis woningcheck laten doen door de ambassadeurs. Vraag de gratis woningcheck aan via www.brandveiliglevenbreda.nl. “We komen graag bij je langs om advies te geven over hoe je jouw woning nog brandveiliger kunt maken, ook als je geen huisdieren hebt!"