De boa van nu
“Hé bonnenschrijver!” Dat is de reactie die onze collega Joëlle met regelmaat naar haar hoofd geslingerd krijgt.
Maar is dat eigenlijk wel terecht? Joëlle is buitengewoon opsporingsambtenaar (boa), ofwel handhaver in onze mooie stad Breda.
“Onterecht! Echt onterecht”, begint Joëlle haar verhaal. “Wat ik merk is dat veel mensen nog een beeld van 10 jaar geleden in hun hoofd hebben als ze aan handhaving denken. De boa die alleen maar parkeerboetes uitschrijft. Maar, dat is al lang niet meer zo. We doen nu zoveel meer!”
Trots op mijn werk
“Hoewel ik dus vaak naar m’n hoofd geslingerd krijg dat ik bonnen uitschrijf, ben ik echt blij met mijn werk. Ik heb zo veel vrijheid in mijn werk en binnen die vrijheid zorg ik voor meer leefbaarheid en veiligheid waar dat nodig is. Ik vind het prachtig als ik iemand met een fijner gevoel kan achterlaten dan dat ik die persoon aantrof. Ik ben trots dat ik zo voor veel Bredanaars het verschil kan maken. Professioneel gezien krijg ik als boa ook genoeg kansen om door te groeien. Ook die pak ik met beide handen aan.”
Leefbaarheid in de stad
Hoog tijd dus dat het beeld van de oude handhaver verdwijnt. Simpelweg omdat het niet meer klopt. Want, tegenwoordig is een handhaver verantwoordelijk voor de leefbaarheid in de stad. “Wij zijn er natuurlijk voor de leefbaarheid en deels voor de veiligheid in de stad Breda en haar dorpen. Kort gezegd betekent het dat de politie er voor de grote misdrijven is en wij voor alles wat meer met leefbaarheid en met kleine vormen van overlast te maken heeft. Er komt dus heel veel bij ons terecht, zoals traditionele parkeeroverlast, burenruzies, verwarde personen, jeugdoverlast, medische hulp bij ruzies in de horeca en ook afvaloverlast. Je zou bijvoorbeeld maar net naast een container wonen, waar de vuilniszakken naast liggen. Ook dan komen wij in actie. Het werk en de onderwerpen zijn dus heel breed. Daarom hebben we ook verschillende boa’s voor verschillende problematieken, zoals de ondermijningsboa, de wijkboa en de jeugdboa. Zelf heb ik als taakaccent jeugd waar ik speciale trainingen voor krijg.”
Contact met bewoners
“Elke dag is anders.” Een zin die vaak voorbij komt als je vraagt hoe iemands werk is. In het geval van Joëlle is écht elke dag anders. “Je weet gewoon niet wat de dag zal brengen. Naast onze administratieve taken, zijn we de meeste tijd op straat en zijn we ook echt in contact met bewoners. Het is dan ook heel fijn dat ik zoveel tijd kan geven aan iemand die dat nodig heeft. Ik ga na een melding ook regelmatig even terug om te kijken hoe het nu gaat. Of ik geef iemand een belletje met de update van de situatie. Ik vind dit een heel fijn onderdeel van mijn werk, omdat ik onze inwoners zo echt het gevoel kan geven dat ze gehoord zijn.”
Afwisseling in werk
“Naast dat geen dag hetzelfde is, is er ook veel afwisseling in de diensten die we draaien. Mij maak je niet gelukkig met een 9-tot-5-baan. Ik vind het juist fijn dat je de ene keer een ochtenddienst draait en de andere keer een avond- of nachtdienst.” Of ze ook een voorkeur heeft voor een bepaalde dienst? “Nee eigenlijk niet. Elke dienst heeft zo zijn voordelen. Als wijkboa is het heel fijn om overdag in je ‘eigen’ wijk te zijn, want dan zijn ook de zorg- en ketenpartners, zoals jongerenwerk of de woningbouw, uit de wijk aanwezig en zijn ook de ondernemers aan het werk. Tijdens avonddiensten is het juist een goed moment om langs jeugdlocaties te gaan en als ik nachtdienst heb, kom ik vaak echt in actie. Want dan komen de meeste incidenten voor. Want, als boa’s staan wij op vrijdag- en zaterdagnacht ook in het uitgaanscentrum om de rust te bewaren. Breda is een grote stad en op die uitgaansmomenten gebeurt van alles, van kleine vechtpartijen tot het assisteren van hulpverleners.”
De ideale boa
Boa’s krijgen een steeds diverser takenpakket. Maar Joëlle weet ook welke eigenschappen je nodig hebt om een goede boa te zijn. “Vroeger dacht ik dat iedereen altijd aardig was, maar door dit werk zie je ook een andere kant van mensen. Daarom moet je allereerst moedig zijn. Soms kom je in situaties terecht waar je geen stap terug kunt doen en wel vooruit moet gaan. Zo’n situatie kan best angstig zijn, want wij hebben niet veel uitrusting of materieel om onszelf te verdedigen. Daarnaast is het juist heel belangrijk dat je je kunt inleven in de ander, want we komen ook op veel plaatsen waar hulpverlening nodig is. Als boa moet je in elke situatie kunnen helpen. Als laatste noem ik nog graag ondernemend! Want we kunnen rondjes rijden tot we een ons wegen, maar je moet juist goed opletten op de omgeving om problemen snel te ontdekken en actie te ondernemen. Als boa kun je echt het verschil maken voor bewoners!”
De boete
“En soms moet ik inderdaad een boete uitschrijven. Maar denk niet dat ik dat leuk vind! Mensen zijn natuurlijk ook nooit blij met een bekeuring. Ik heb in ieder geval nog nooit een ‘dank je wel' gehad... En die verwacht ik ook niet te krijgen! Maar een boete is nooit een doel, het is een middel om een bepaald doel voor elkaar te krijgen. Daarom vind ik het altijd erg belangrijk dat ik de bewoner kan uitleggen waarom hij of zij een bekeuring krijgt. Daar heb ik dan goede argumenten voor. In veel situaties geven we vaak eerst een waarschuwing. Als het vervolgens niet verbetert, kunnen we altijd nog een boete geven. En wist je dat er ook situaties zijn waarin een boete juist iets goeds is? Zo hebben we in Breda daklozen uit Nederland, maar ook uit andere delen van Europa. Sommigen willen niet vrijwillig zorg accepteren en voordat we deze mensen dan een hulptraject kunnen aanbieden, moeten we eerst een dossier opbouwen. En dat kan dus door een bekeuring uit te schrijven, maar natuurlijk alleen als ze daadwerkelijk de mist in zijn gegaan. Dat lijkt misschien krom, maar zo kunnen we deze persoon uiteindelijk wel helpen.”
Hoe zit het in Breda?
De vraag die waarschijnlijk iedereen beantwoord wil hebben: is Breda veilig?. “Als je het mij vraagt, is Breda veilig. In ieder geval zetten we ons als gemeente, samen met politie, de Bredase buurtpreventen en de ketenpartners, 100% in om iedereen in Breda een veilig gevoel te geven. Iedere stad en ook ieder klein dorp heeft zo zijn problematieken. Dat geldt ook voor Breda. Maar samen zorgen we voor de veiligheid en voor een veilig gevoel.”