Geen samenwerking met aanbieders van thuisbatterijen

Steeds meer mensen overwegen de aanschaf van een thuisbatterij om zelf energie op te slaan en later te gebruiken. Hoewel dit interessant lijkt, werkt de Gemeente Breda op dit moment niet samen met commerciële aanbieders van thuisbatterijen. Ook geven we geen subsidies of leningen voor de aanschaf van een thuisbatterij. Daar zijn een paar belangrijke redenen voor.

1    Het elektriciteitsnet is vol 

Ons elektriciteitsnet zit op veel plekken al vol. Thuisbatterijen zouden kunnen helpen, maar op dit moment dragen ze nog niet genoeg bij om pieken goed op te vangen. Een thuisbatterij die wordt aangestuurd op prijsprikkels kan dit probleem zelfs erger maken. Dit heet 'netcongestie'. De voorwaarden voor het gebruik van batterijen zijn nog niet goed geregeld.

2    Onzekere opbrengsten door wisselen energieprijzen 

Het lijkt misschien dat u met een thuisbatterij en een dynamisch energiecontract profiteert van wisselende energieprijzen. Maar de opbrengst is mogelijk minder dan verwacht. Bovendien zijn nieuwe concepten van commerciële aanbieders, zoals het handelen op de onbalansmarkt, vaak lastig te begrijpen. Hierdoor loopt u mogelijk financiële risico's. Denk daarom goed na over de kosten en mogelijke risico’s. Lees meer: website Energeia 

3    Veiligheidsrisico’s

Bij het gebruik van thuisbatterijen zijn er veiligheidsrisico’s, zoals oververhitting en brandgevaar. De gemeente raadt inwoners aan om goed geïnformeerd te zijn over veilig gebruik en installatie. Zie ook de website van de brandweer

Alternatieven om energie te besparen

Als u energie wilt besparen, zijn er andere, misschien betere, manieren. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van uw woning. Dit zorgt meteen voor een lagere energierekening en is goed voor het milieu. Voor deze maatregelen biedt de Gemeente Breda wel subsidies aan.