In gesprek met Corrie Kerstens, welzijnsmedewerker Surplus

7 september 2024

Dit jaar werken de gemeente Breda, wijkraad Heusdenhout, WonenBreburg en Laurentius samen met inwoners aan een wijkplan voor Heusdenhout. Er zijn in Heusdenhout namelijk veel ontwikkelingen gaande. In het wijkplan staan alle acties voor de toekomst zodat Heusdenhout een fijne wijk blijft om te wonen, werken en bezoeken. Diverse betrokkenen zetten zich in voor het plan. Wie zijn deze mensen en wat drijft hen om bij te dragen aan het wijkplan? We vragen het ze in de reeks ‘In gesprek met’. Deze keer aan het woord Corrie Kerstens, welzijnsmedewerker bij Molenstaete en wijkmaker in Heusdenhout.

Interview met Corrie Kerstens, welzijnsmedewerker Surplus locatie Molenstaete Breda en wijkmaker in Heusdenhout.

Op welke manier ben je betrokken bij het wijkplan Heusdenhout?

“Ik woon niet in de wijk, maar ik werk er wel. Bij Molenstaete, een verzorgingshuis voor mensen met dementie, op de grens van Heusdenhout en Brabantpark. Toen ik hoorde dat er een wijkplan kwam voor Heusdenhout, ben ik gaan luisteren en ben ik aangesloten als wijkmaker. Zo kan ik de stem van onze bewoners laten horen en meedenken over de ontwikkeling van de wijk richting de toekomst.”  

Wat mag er volgens jou echt niet ontbreken in het wijkplan?

“Een visie op de zorg van de toekomst. Door de vergrijzing en het feit dat mensen steeds ouder worden, zullen we echt meer voor elkaar moeten gaan zorgen. Anders gaan we het niet redden. Daarvoor moeten jongere en oudere generaties elkaar leren kennen en zich met elkaar verbinden. Als we daar nu mee starten, zijn we straks met veel meer mensen om dit samen te doen.”
“Ik hoop dus dat het wijkplan gaat bijdragen aan het sociale vlak en de veiligheid in de wijk. Dat mensen meer rekening houden met elkaar en elkaar zien als deel van de maatschappij. Ook als je bijvoorbeeld hulpbehoevend bent. Als we elkaar gaan zien als volwaardig mens, is het veel vanzelfsprekender om voor elkaar te zorgen. Ik hoop dat mensen dat in gaan zien.”

Wat doe jij om mensen in Heusdenhout te verbinden?

“In Molenstate werken we veel samen met studenten van Avans social work. Zij onderzoeken voor ons onder andere hoe we kunnen werken aan community building; het opbouwen van een gemeenschap met daarin verschillende groepen. In ons geval onze oudere bewoners en de jongere buurtbewoners.” 
“Onze deuren staan steeds vaker open voor de wijk, zodat we elkaar leren kennen. Zo komen er geregeld kinderen van de basisschool, leerlingen van Curio en studenten van Avans bij ons op bezoek. Als we de jeugd leren dat het heel normaal is om met andere generaties om te gaan, krijg je een wijk waar mensen naar elkaar omkijken. En daar heeft iedereen baat bij, want ook de jongeren worden op een gegeven moment hulpbehoevend.”

Hoe zie jij de wijk over 10 jaar voor je?

“Ik hoop dat Heusdenhout dan een wijk is waar we elkaar weten te vinden. Een wijk waar iedereen met elkaar samenleeft. En ik hoop voor onze bewoners dat zij dan weer buiten de deur kunnen leven en dat er mensen van buiten naar onze activiteiten komen. Voor onze bewoners is dat heel waardevol: ze kunnen weer een beetje meedoen in de wereld. Maar andersom kan het andere generaties ook veel opleveren. Onze bewoners zijn misschien oud en dement, maar ze zijn ook mensen. Ze kunnen grappig zijn, troosten en steun bieden. Ze zijn nog wel degelijk een stuk van de maatschappij en kunnen echt nog iets betekenen. Zo breit een van onze bewoonsters sjaals voor de daklozen in Breda. Dat is toch ontzettend mooi!”