In gesprek met... kernteamlid en regisseur wijken Jan Paul van der Zee
Dit jaar werken Gemeente Breda, wijkraad Heusdenhout, WonenBreburg en Laurentius samen met inwoners aan een wijkplan voor Heusdenhout. Er zijn in Heusdenhout namelijk veel ontwikkelingen gaande. In het wijkplan staan alle acties voor de toekomst zodat Heusdenhout een fijne wijk blijft om te wonen, werken en bezoeken. Diverse betrokkenen zetten zich in voor het plan. Wie zijn deze mensen en wat drijft hen om bij te dragen aan het wijkplan? We vragen het ze in de reeks ‘In gesprek met’. Deze keer aan het woord Jan Paul van der Zee, regisseur wijken bij Laurentius en lid van het kernteam dat werkt aan het wijkplan Heusdenhout.
Interview met Jan Paul van der Zee
In Heusdenhout is 44% van de woningen een sociale huurwoning. Een groot deel hiervan, zo’n 850 woningen, is in bezit van Laurentius. Als regisseur wijken ken je de wijk goed.
Wat valt jou op in Heusdenhout?
Veel mensen wonen al meer dan 40 jaar in de wijk. Dat zegt wel wat! Het maakt Heusdenhout in mijn ogen een bijzonder gebied. Ik woon zelf niet in Heusdenhout en ken de wijk alleen vanuit mijn werk. Wat me met die blik opvalt is het hoge percentage sociale huurwoningen in vergelijking met de rest van Breda (gemiddelde in Breda = 29%).
-------------
Bewoners hebben hun wijk de laatste jaren flink zien veranderen. Maatschappelijke veranderingen vinden plaats in de hele wereld, heel Breda en dus ook in Heusdenhout. Denk bijvoorbeeld aan de instroom van veel verschillende mensen en meer anonimiteit. Die veranderingen brengen soms spanningen met zich mee. Onbekend maakt vaak onbemind.
Hoe gaan jullie daar vanuit de woningcorporatie mee om?
We zijn eigenlijk al een kleine vorm van het wijkplan opgestart voor onze huurders. Met een projectmatige aanpak willen we de saamhorigheid in de wijk bevorderen. We zorgen ervoor dat de zittende en nieuwe huurders elkaar leren kennen en begrijpen, ondersteunen mensen die extra hulp nodig hebben en informeren huurders over de veranderingen in de wijk. Door het onderlinge contact en de verbinding met de wijk te vergroten hopen we dat Heusdenhouters zich ook echt Heusdenhouters voelen. Dat ze hun buren beter kennen en ze zich graag inzetten voor de wijk.
--------------
Naast jouw werk als regisseur wijken ben je lid van het kernteam dat het wijkplan Heusdenhout schrijft.
Wat gaat het wijkplan opleveren voor Heusdenhout?
Tijdens de bijeenkomsten met bewoners viel me op dat kopers en huurders verschillende behoeften hebben. Het wijkplan is voor iedereen die in Heusdenhout woont, werkt of op bezoek komt. In het wijkplan moeten dus alle verschillende behoeften terugkomen. We hebben aandacht voor de wijk in het totaal, maar ook voor de verschillende groepen die er zijn.
Uit de cijfers en data van de wijk zie ik terug dat Heusdenhout een fijne wijk is. Het wijkplan moet ervoor zorgen dat dat ook in de toekomst zo blijft. Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden.
----------------
In het wijkplan komen acties voor de komende 10 jaar. En met sommige acties starten we al in 2025. Laten we eens in een glazen bol kijken.
Hoe zie jij de wijk over 10 jaar voor je?
Er komen veel meer mensen in de wijk wonen dan er nu zijn. Toch hoop ik dat Heusdenhout over 10 jaar nog steeds een wijk is met licht, lucht en ruimte. Daarnaast hoop ik dat het zowel door de bewoners als de gemeente en corporaties mogelijk gemaakt wordt om elkaar meer in de wijk te ontmoeten. Zodat bewoners elkaar beter kennen en meer verbonden voelen met elkaar.