In gesprek met... sociaal maatschappelijk werker Sil Sanders

26 september 2024

Dit jaar werken Gemeente Breda, wijkraad Heusdenhout, WonenBreburg en Laurentius samen met inwoners aan een wijkplan voor Heusdenhout. Er zijn in Heusdenhout namelijk veel ontwikkelingen gaande. In het wijkplan staan alle acties voor de toekomst zodat Heusdenhout een fijne wijk blijft om te wonen, werken en bezoeken. Diverse betrokkenen zetten zich in voor het plan. Wie zijn deze mensen en wat drijft hen om bij te dragen aan het wijkplan? We vragen het ze in de reeks ‘In gesprek met’. Deze keer aan het woord Sil Sanders. Zij ondersteunt vrijwilligers in wijkcentrum ’t Houwke en gaat in de wijk met hulpvragers op zoek naar een oplossing voor hun ondersteuningsvraag.

Interview met Sil Sanders, sociaal maatschappelijk werker Stichting WIJ, Zorg voor elkaar Breda.

Hoe ben jij betrokken bij het wijkplan van Heusdenhout?

“Als sociaal maatschappelijk werker kom ik veel bij mensen thuis. Daardoor ken ik de wijk goed. Ik bemoei me zijdelings met het wijkplan. Veel bijeenkomsten zijn ook hier in ’t Houwke. Ik woon niet in Heusdenhout, maar als ik een bijdrage kan leveren vanuit mijn functie, dan doe ik dat.”

Wat is volgens jou de charme van de wijk Heusdenhout?

“Er wonen hier veel verschillende mensen samen. Dat vind ik mooi. Heusdenhout is een groene wijk met een huiselijke sfeer. Er wonen nog veel oudere mensen die hier al hun hele leven wonen. Die bewoners hebben vaak ook echt hart voor de wijk. Ze zetten zich graag in om het dorpse, groene karakter te behouden. Mensen kijken hier naar elkaar om. Ze groeten elkaar op straat en houden elkaar in de gaten, op een fijne manier. Nu de wijk zo gaat veranderen met veel nieuwe bewoners, gaat dat wel een uitdaging zijn. Mijn wens voor Heusdenhout is dan ook dat iedereen in de wijk zich welkom en thuis voelt.”

Welke rol speelt wijkcentrum ‘t Houwke in de wijk?

“Ik zie dat veel ouderen eenzaam zijn. Ze verliezen met het ouder worden helaas vaak dierbare familie en vrienden. Nieuwe vrienden maken kan dan moeilijk zijn. Voorheen ging dat vanzelf, door werk, studie, verenigingsleven, etc. Maar als je ouder wordt, moet je harder werken voor je sociale contacten.”

“Ik zie ook dat mensen van belang willen zijn voor de maatschappij. Ertoe willen doen, in welke vorm dan ook. Ik zie dat ’t Houwke daarin een mooie rol kan spelen. Het is een plek waar ouderen naartoe kunnen gaan. Waar ze allerlei activiteiten kunnen doen en onder de mensen zijn. En iets kunnen betekenen voor een ander, bijvoorbeeld door zich in te zetten als vrijwilliger.”

Wat kan er nog beter aan wijkcentrum ‘t Houwke wat jou betreft?

“Nu zijn het vooral ouderen die ’t Houwke bezoeken. Maar ik denk dat het een mooie plek kan zijn om de verschillende generaties elkaar te laten ontmoeten. Veel van de ouderen hebben weinig tot geen netwerk. Onderzoek heeft aangetoond dat een netwerk sterker wordt als deze bestaat uit verschillende generaties. Dat geldt voor alle partijen, niet alleen voor de kwetsbare ouderen. ’t Houwke biedt daar mooie mogelijkheden voor.”

“Ik zie nu nog weinig kinderen en geen tieners en jong volwassenen rondlopen in ’t Houwke. Mogelijk gaat het wijkplan daar wel verandering in brengen. Sinds afgelopen jaar werk ik met studenten van de opleiding social work die nadenken over de vraag: ‘Wat is er nodig om ‘t Houwke voor alle generaties toegankelijk te maken?’ Dat kan niet meteen, maar het zou al mooi zijn om een eerste stap te zetten. Al is het maar door het gebouw een likje verf te geven.”