Groot huishoudelijk afval laten ophalen: wat verandert er precies?
Wil je snoeiafval, hout, elektrische apparaten of ander groot huishoudelijk afval laten ophalen? Dat kan vanaf 1 januari 2023 kosteloos. Houd er wel rekening mee dat er vanaf dan een aantal veranderingen zijn. Lees hier wat dit voor jou betekent.
Nieuwe ‘afvalstromen’
Als je nu groot huishoudelijk afval laat ophalen, kun je kiezen uit: snoeihout, grofvuil, elektrische apparaten en sloopafval. Daar komen twee ‘afvalstromen’ bij: hout en matrassen. Hiervoor moet je vanaf 1 januari 2023 dus ook een aparte afspraak maken.
Kosteloos laten ophalen en hergebruik
Wanneer je jouw afval op de juiste manier aanbiedt, halen we het kosteloos op. Denk van tevoren dus na hoe je jouw groot huishoudelijk afval aan de straat zet én of deze spullen echt niet meer hergebruikt kunnen worden. Misschien kunnen ze nog best een ronde mee en maak je er iemand anders blij mee. Vindingrijk Kringloopwarenhuis haalt goederen, die voor hergebruik geschikt zijn, kosteloos bij je op.
Hoe minder afval we ophalen en verwerken, hoe beter voor het milieu. En minder afval betekent ook minder kosten die we via gemeentelijke heffingen in rekening moeten brengen. Door spullen die nog goed zijn een tweede leven te gunnen, draag jij jouw duurzame steentje bij.
Voorwaarden groot huishoudelijk afval
Kies je er toch voor om je groot huishoudelijk afval te laten ophalen? Daarvoor mag je maximaal vier keer per jaar per afvalstroom een afspraak maken. Houd daarbij rekening met de volgende voorwaarden per ‘afvalstroom’:
Elektrische apparaten
- Alles wat stroom of batterijen nodig heeft. Denk aan een wasmachine, koelkast, elektrische tandenborstel, broodrooster of magnetron.
Snoeiafval
- Maximaal 4m3
- Bijeengebonden met sisaltouw
- Bundels mogen niet langer dan 2 meter zijn
Grof huishoudelijk hout
- Alleen onbehandeld aanbieden (niet geïmpregneerd)
- Maximaal 2m3
- Maximaal 1,50 meter lang
Grof huishoudelijk afval
- Afval dat niet vast met de woning verbonden was en afkomstig is uit de inboedel van een woning. Denk aan een niet herbruikbare bank, kast of bureaustoel.
- Maximaal 2m3
- Maximaal 1,50 meter lang (uitzondering: ondeelbare voorwerpen)
- Hanteerbaar door één persoon
Matrassen
- Droog aanbieden in een speciaal daarvoor bedoelde matraszak. Anders kunnen we het matras niet recyclen. De matraszak haal je gratis op bij Boerderij Wolfslaar, Milieustation Slingerweg, Stadskantoor en Parels Breda. Thuis laten bezorgen kan ook. Je betaalt dan de verzend- en verwerkingskosten.
- Plak zelf de matraszak dicht.
Bouw- en sloopafval
- Alleen aanbieden in een BigBag van de gemeente. Een BigBag kost 65 euro en koop je bij het milieustation of bij de balie van Afvalservice. Deze is alleen met pin te betalen.
Alles nog even op een rij: zo werkt het
Stap 1: check of het herbruikbaar is
Heb je groot huishoudelijk afval dat je wilt laten ophalen? Ga dan altijd eerst na of hetgeen wat je aanbiedt, nog herbruikbaar is. Duurzaamheid voorop! Misschien kan jouw oude bank, lamp of kast nog prima een ronde mee en maak je er een ander hartstikke blij mee.
Stap 2: kies de categorie
Wanneer je besluit om jouw groot huishoudelijk afval op te laten halen, bedenk je eerst in welke categorie jouw afval valt. Heb je iets dat onder bouw- en sloopafval valt én een matras om in te leveren? Dan maak je hier twee verschillende afspraken voor. In totaal mag je vier afspraken per jaar per afvalstroom maken.
Stap 3: lees de voorwaarden goed door
Check van tevoren de voorwaarden waar jouw groot huishoudelijk afval aan moet voldoen en hoe je het aan de straat zet. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een matras in de daarvoor bedoelde matraszak aanlevert. Dat is belangrijk, want alleen als je groot huishoudelijk afval op de juiste manier aanbiedt, halen we het kosteloos op.
Stap 4: maak een afspraak en bied aan
Heb je de juiste categorie gekozen, de voorwaarden gelezen en een afspraak gemaakt? We halen het afval op de dag van de afspraak vanaf 7.00 uur op. Je mag het de avond ervoor, vanaf 21.00 uur, buiten zetten. Maar: om te voorkomen dat er afval bijgezet wordt, is het verstandiger om ’s ochtends pas je groot huishoudelijk afval aan de straat te zetten.
Naar het milieustation
Ben je in de gelegenheid om je groot huishoudelijk afval zelf weg te brengen? Kom dan naar de milieustations aan de Slingerweg of het Spinveld. Tip: check van tevoren via de webcam hoe druk het is. Alle informatie over de milieustations in Breda vind je hier.