Informatiebijeenkomsten wijkenergieplan Tuinzigt goed bezocht

Op termijn gaan alle dorpen en wijken van het aardgas af. De huizen en andere gebouwen worden in de toekomst op een andere manier verwarmd. De gemeente Breda maakt wijkenergieplannen. Daarin staat hoe de wijk wordt klaargemaakt om de panden te kunnen verwarmen zonder aardgas. Wat bijna overal moet gebeuren, is (extra) isoleren, ventileren en elektrisch koken. Voor een aantal dorpen en wijken is de gemeente Breda een wijkenergieplan aan het maken. Tuinzigt is één van die wijken. Over het wijkenergieplan voor Tuinzigt zijn hier op 11 en 18 september informatiebijeenkomsten geweest. Mensen uit de wijk met een eigen woning werden bijgepraat over alle ontwikkelingen en ook konden zij hier hun vragen stellen.

Veel interessante vragen

In Tuinzigt hebben bijna 80 mensen de bijeenkomsten bezocht. Er waren veel interessante vragen en gesprekken. Die helpen bij het maken van het wijkenergieplan, dat eind 2024 wordt vastgesteld. Daarin staat een analyse van de wijk, de huizen en de mensen en hun behoeften. In het plan wordt ook uitgelegd waarom een wijkenergieplan nodig is, hoe mensen kunnen meedenken en -doen en hoe het verdere proces eruitziet.

Stap voor stap

Op dit moment is nog niet bekend wat in Tuinzigt in de plaats komt van aardgas. Voor de andere dorpen en wijken van Breda weten we dat ook nog niet. In 2026 wordt duidelijk welke warmtebron de beste keus is voor deze wijk. Wat nu al duidelijk is, is dat voor Tuinzigt de warmtebron van de toekomst een lage temperatuur heeft. De huizen en andere panden moeten worden klaargemaakt om ze in de toekomst ook goed te kunnen blijven verwarmen. Wie een eigen huis heeft in Tuinzigt, kan nu alvast aan de slag met isoleren en ventileren. 

Overstappen op elektrisch koken is ook een goed idee. Want als er in de toekomst geen aardgas meer is, wil je wel kunnen koken. Wie een huis huurt, hoort van zijn of haar verhuurder wanneer het pand wordt aangepakt. Uiteindelijk moeten alle gebouwen in de wijk klaar zijn voor de toekomstige warmtebron. Die is er niet vandaag of volgend jaar, maar komt eraan. Stap voor stap en wijk voor wijk.