Inwoners praten mee over toekomst Heusdenhout

Wat maakt Heusdenhout een fijne wijk om in te wonen en wat is er nodig om dat zo te houden? Wat ontbreekt er nog in de wijk voor ontspanning en ontmoeting? En welke zorgen hebben inwoners? Tijdens de infomarkt op woensdagavond 12 juni 2024 werd door inwoners van Heusdenhout antwoord gegeven op deze en andere vragen. 

In gesprek over het wijkplan

Tijdens de Week van de Wijk in mei zijn er met de vragenlijst al veel antwoorden en ideeën voor het wijkplan Heusdenhout opgehaald. Deze inbreng vormde het startpunt voor de gesprekken tijdens de infomarkt. Met ruim 80 inwoners zijn tijdens de infomarkt gesprekken gevoerd over allerlei verschillende onderwerpen. Per onderwerp stond er een tafel met vragen en informatie in wijkcentrum ’t Houwke: Ontspanning en ontmoeting, een schone en groene wijk, wonen, veiligheid en bereikbaarheid.  
Dank aan alle bezoekers die hebben meegedacht hoe Heusdenhout een fijne plek blijft om te wonen, werken en bezoeken. Er zijn veel ideeën besproken, bijvoorbeeld hoe verbinding tussen inwoners van Heusdenhout (jong en oud) versterkt kan worden en hoe de geluidswal een fijne plek blijft of kan worden om te bezoeken. Daarnaast zijn er zorgen geuit, bijvoorbeeld over verkeer dat hard rijdt op de Heerbaan en toenemend zwerfafval in de wijk.

Wat vindt de jeugd? 

De jeugd heeft de toekomst. Daarom is er op 11 juni 2024 aan 22 kinderen van Top BSO Oost gevraagd wat zij belangrijk vinden in de wijk. De kinderen, in de leeftijd van 8 tot 12 jaar, voelen zich overwegend veilig in Heusdenhout en spelen er graag buiten met vrienden. Ze vinden dat er meer speelplekken moeten komen voor de wat oudere kinderen en dat het afval vaker opgeruimd zou moeten worden. Zo’n 7 kinderen vertelden dat zij zelf soms ook een rondje maken om zwerfafval te prikken. Daarnaast hadden de kinderen veel creatieve ideeën om mensen te verleiden om hun afval netjes in de prullenbakken te gooien.

Hoe nu verder?

Gemeente Breda, wijkraad Heusdenhout, WonenBreburg en Laurentius nemen al deze input mee bij het maken van het wijkplan Heusdenhout. In dat plan staan alle acties die we de komende 10 jaar gaan uitvoeren. In september toetsen we het concept wijkplan tijdens de tweede Week van de Wijk. Dan vragen we ook u om mee te denken over acties waar we in 2025 al mee kunnen starten. Eind 2024 wordt het definitieve wijkplan gepresenteerd.  

 

Terugblik in beeld