Landelijke aanpak natuurvriendelijk isoleren

Steeds meer inwoners van Breda zijn bezig met het verduurzamen van hun woning. Bijvoorbeeld door het isoleren van vloeren, gevels of het dak. Goede isolatie heeft verschillende voordelen. Het zorgt ervoor dat het huis warm blijft in de winter en koel in de zomer, wat het wooncomfort verhoogt. Daarnaast helpt isolatie om energie te besparen en dus een lagere energierekening. 

Wat veel bewoners niet weten, is dat door het isoleren van woningen regelmatig vleermuizen of vogels zoals de huismus en gierzwaluw worden gedood. Soorten die we in steden en dorpen hard nodig hebben, maar die nu steeds zeldzamer worden. In de Omgevingswet worden deze dieren beschermd. Volgens deze wet is het verboden om verblijfplaatsen van vogels of vleermuizen te vernielen. Het zomaar isoleren van de woning zonder rekening te houden met deze dieren mag dus niet. Maar verduurzamen is wel noodzakelijk om de CO2 uitstoot te verminderen. Daarom is er een landelijke oplossing bedacht, zodat verduurzamen en het beschermen van dieren samengaan. Die oplossing is isoleren op een natuurvriendelijke manier. 

Natuurvriendelijk isoleren

Onder daken en in spouwmuren van woningen leven allerlei vogels en vleermuizen, vaak zonder dat bewoner het zelf weet. Bij het isoleren van de spouwmuur spuit het isolatiebedrijf isolerend materiaal in de spouw. Daarbij worden dieren vaak gedood en hun verblijfplaatsen verdwijnen. Bij natuurvriendelijk isoleren krijgen de dieren de kans weg te vliegen vóórdat het isolatiebedrijf isoleert. Daarna zorgt het bedrijf voor nieuwe verblijfplaatsen voor de dieren. 

Hoe werkt het?

Controleren: het isolatiebedrijf dat natuurlijkvriendelijk isoleert controleert de woning op de aanwezigheid van vleermuizen en andere dieren. 
Dieren laten vertrekken: als er dieren aanwezig zijn, moeten ze de kans krijgen om uit de woning te vertrekken vóór het isoleren begint. De isolatiespecialist maakt hierbij de openingen onder de dakrand dicht en plaatst flappen voor openingen in de spouwmuur. Hierdoor kunnen dieren nog wel naar buiten vliegen, maar niet meer terug naar binnen. 
Isoleren: zodra de dieren weg zijn, wordt de woning geïsoleerd door de specialist. 
Nieuwe verblijfplaatsen: na het isoleren zorgt het bedrijf voor nieuwe verblijfplaatsen voor de dieren. Bijvoorbeeld door speciale vleermuiskasten te plaatsen of door kleine ruimtes open te laten in de spouw. Deze zijn zoveel mogelijk onzichtbaar en hebben geen effect op de isolatie. 

Wat zijn de voordelen?

Natuurvriendelijke isolatie draagt bij aan een duurzamere wereld, waarin mens en dier samen kunnen leven. Het hebben van vogels of vleermuizen rondom je huis heeft nog meer voordelen. Zo eten zij veel insecten, zoals muggen, bladluizen, motten, kevers en andere schadelijke beestjes. Dit helpt om de insectenpopulatie onder controle te houden en vermindert de kans op insectenplagen in en rondom je huis.  

Ook dragen vogels en vleermuizen bij aan de biodiversiteit in je tuin. Ze helpen bij de bestuiving van bloemen en de verspreiding van zaden, wat bijdraagt aan een gezonde en diverse natuur. 

Meer informatie en subsidiemogelijkheden

Meer weten of meteen aan de slag met natuurvriendelijk isoleren? Kijk dan op de website NatuurvriendelijkIsoleren. Voor het isoleren van je huis kun je mogelijk subsidie krijgen. 
Meer informatie over beschikbare subsidies