Meer ruimte voor dieren en planten met een ecologische verbindingszone

Met een ecologische verbindingszone gaat de gemeente Breda verschillende leefgebieden voor dieren en planten met elkaar verbinden. Op deze manier kunnen ze zich veilig verplaatsen. Een ecologische verbindingszone zorgt bovendien voor een betere waterkwaliteit. Het doel is dat Bredanaars kunnen blijven genieten van het water en de singels en dat we tegelijkertijd zorgen voor een geschikt leefgebied voor dieren en planten. De gemeenteraad moet nog instemmen met de visie.

Hoe uniek zou het zijn als je vanaf het terras of al suppend in het water een otter kunt zien?

Peter Bakker
Wethouder natuurontwikkeling

Wethouder Peter Bakker (natuurontwikkeling): “De komst van een ecologische verbindingszone levert een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit. Dieren krijgen meer vrijheid om zich veilig te verplaatsen van het ene natuurgebied naar het andere. Bovendien ontstaat er voor Bredanaars een aantrekkelijke omgeving om tijd in door te brengen. De stad wordt groener en er komt meer ruimte voor natuur. Een mooi voorbeeld van hoe mensen en dieren samenleven in een stad. Hoe uniek zou het zijn als je vanaf het terras of al suppend in het water een otter kunt zien? Breda wordt steeds meer een stad in een park!”

Visie ecologische verbindingszone

Binnen Breda komen verschillende wateren samen. Dat maakt Breda een belangrijk knooppunt voor dieren die zich in deze regio door het water of langs de oevers verplaatsen. Daarom zijn de Bovenmark, Benedenmark, Aa of Weerijs en de singels opgenomen in het zogeheten Natuurnetwerk Brabant en hebben ze de functie van ‘ecologische verbindingszone’. Dat wil zeggen dat ze een veilige route tussen natuurgebieden moeten gaan vormen voor dieren en planten. Veel dieren gebruiken water en oevers als natuurweg, bijvoorbeeld de otter, watervleermuis, de bever en bepaalde vissoorten. Er liggen geen andere oever- en waterverbindingen in de buurt, dus natuurwegen in Breda zijn erg belangrijk.  

De visie ‘ecologische verbindingszone’ ligt nu voor aan de gemeenteraad. De visie is niet alleen waardevol voor de dieren en de planten, maar ook voor inwoners van Breda. De ruimte in onze stad is beperkt. Door de visie wordt duidelijk waar ruimte moet worden gereserveerd voor natuur en waar bijvoorbeeld woningen gebouwd kunnen worden. Zo kan de gemeente onverminderd hard werken aan het bouwen van woningen in onder andere ’t Zoet. Bovendien zorgt een goed water- en oeverleven ervoor dat de waterkwaliteit en ons watersysteem op orde blijft. Op die manier wordt gewerkt aan de doelstellingen voor de Kaderrichtlijn water en zo kan iedereen blijven genieten van het water in onze singels.

Natuurweg door de stad

De gemeente Breda is op zoek gegaan naar oplossingen om dieren te helpen om door Breda te reizen. Zo is het idee om samen met het Waterschap Brabantse Delta stapstenen te leggen. Hier kunnen dieren tot rust komen en iets eten, voor ze verder gaan met hun reis. Om te zorgen dat dieren zich kunnen verstoppen voor bootjes, mensen of honden, is het plan om op sommige plekken de oevers minder strak te maken. In de visie ecologische verbindingszone staat ook dat buizen ingegraven worden op plaatsen waar niet veel ruimte is voor struiken en andere grote planten. Hierdoor kunnen otters en andere dieren onopgemerkt deze plaatsen passeren. Bovendien heeft de gemeente aandacht voor de leefbaarheid van de stad en hoe mensen en dieren zo goed mogelijk samen kunnen leven. Zodat recreatie op het water mogelijk blijft. Zo is in de visie voor iedere plek de best passende oplossing gezocht.

Vervolg

De gemeenteraad moet nog instemmen met de visie ecologische verbindingszone. Daarna kan de gemeente de plannen verder uitwerken met het Waterschap Brabantse Delta. Hiertoe behoren bijvoorbeeld ook onderzoek naar de maximale recreatiedruk op met name de Singels en verdere aanpak van de waterkwaliteit. Bewoners en andere belanghebbenden worden dan ook bij de plannen betrokken.