Miljoenenimpuls voor groene straten en pleinen
Breda werkt hard om een Stad in een Park te zijn. Een leefbare gemeente die klaar is voor de toekomst. Groene straten en pleinen zijn daarvoor enorm belangrijk. Om te verblijven, te ontmoeten, maar ook om klimaatverandering het hoofd te bieden. Breda investeert daarom bijna 16 miljoen in het vergroenen van 28 belangrijke plekken in de stad. Deze enorme slag kan worden geslagen door het onderhoudsbudget te verhogen met de groene impuls van 4 miljoen uit het bestuursakkoord plus nog eens 4 miljoen uit de reguliere gelden voor klimaatadaptatie.
Na een zorgvuldige afweging zijn de eerste projecten uitgekozen die in aanmerking komen voor een groene impuls: het Chassépark, de Nieuwe Boschstraat, de Middellaan, Haagpark/Scheldestraat, Winkelcentrum De Burcht, de achterzijde van het Heksenwiel, het Edisonplein, het Groenedijkplein, het Nolensplein, het Schoolakkerplein, de Thomasberg, de Liniewal in Prinsenbeek, Winkelcentrum Moerwijk en het Jack van Gilsplein in Bavel.
Bij de plekken die een groene impuls krijgen, is de buurt al nauw betrokken. Zij denken met ons mee en helpen ook vaak mee met bijvoorbeeld wijkdeals.
Wethouder Jeroen Bruijns (openbare ruimte) kan niet wachten om met de straten en pleinen aan de slag te gaan. “Breda is een groeiende gemeente. Steeds meer mensen maken gebruik van onze openbare ruimte. We zijn daarom continu bezig om onze straten en pleinen op orde te maken. Bij de plekken die een groene impuls krijgen, is de buurt al nauw betrokken. Zij denken met ons mee en helpen ook vaak mee met bijvoorbeeld wijkdeals. Dat waarderen we enorm want we kunnen het niet alleen. We moeten met elkaar zorgen voor een groener Breda met fijne plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Een Stad in een Park!”
Ontmoeten, ontspannen en spelen
Bij de selectie van de locaties is gekeken naar plekken die een belangrijke maatschappelijke waarde hebben voor de mensen in dorpen en wijken. Plaatsen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, ontspannen en kinderen samen kunnen spelen. Daarnaast draagt de vergroening bij aan het tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering.
Door groen en water toe te voegen, maken we de stad dus aantrekkelijker én klaar voor de toekomst.
Wethouder Peter Bakker (klimaat en natuurontwikkeling): “Het is voor iedereen fijn om in warmere periodes verkoeling te kunnen vinden in een mooie groene omgeving. Extra groen gaat hierbij helpen. Bovendien zorgen we er met het geld voor klimaatadaptatie voor dat deze plekken niet meer te snel opwarmen of juist te droog of te nat worden. Door groen en water toe te voegen, maken we de stad dus aantrekkelijker én klaar voor de toekomst.”
Met de vier miljoen extra die is gereserveerd voor klimaatadaptatie kan er ook aan de slag worden gegaan, bijvoorbeeld in Brabantpark, op het Zandbergplein, op de Snelliusstraat, de Lovensdijkstraat en de Huifakkerstaat.
Bewoners denken mee
De afgelopen tijd is al gewerkt aan verschillende groene straten en pleinen zoals bij het Willem-Alexanderplein, Oranjeplein, Nijverheidssingel en Vijverstraat. Daar komen nu deze impulsprojecten bij. Bij alle projecten worden bewoners gevraagd om mee te denken over de precieze invulling ervan.