Nieuw beleidskader Wmo: versterken wat nodig is voor houdbare ondersteuning

De gemeente Breda presenteert een nieuw beleidskader voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), dat de komende vier tot zes jaar richting geeft aan een houdbare, toegankelijke en toekomstbestendige ondersteuning. Daarbij kiest Breda voor een koerswijziging: minder nadruk op individuele voorzieningen, meer op collectieve kracht, strategische samenwerking en zelfredzaamheid. Het beleidskader rust op drie pijlers die samen de inhoudelijke kern vormen van de koers voor de komende jaren. Deze pijlers versterken elkaar: ze vergroten de veerkracht van inwoners, stimuleren strategische samenwerking en vakmanschap, en zorgen voor een scherpere sturing binnen de Wmo.

Het nieuwe beleidskader Wmo biedt een stevig kompas voor de komende jaren.

Wethouder Arnoud van Vliet

Grote uitdagingen vragen om andere keuzes

De druk op de Wmo in Breda groeit snel. De stad vergrijst, hulpvragen nemen toe, de kosten lopen op en de behoefte aan zorgprofessionals wordt groter, in een arbeidsmarkt die onder druk staat. “We staan voor een fundamentele keuze,” aldus wethouder Arnoud van Vliet. “De manier waarop we ondersteuning bieden, moet mee veranderen met de tijd. Oude oplossingen volstaan niet meer. En daarbij hebben we iedereen nodig voor houdbare ondersteuning door de Wmo in de toekomst. Het nieuwe beleidskader Wmo biedt een stevig kompas voor de komende jaren. We verzetten de bakens, zodat we versterken wat echt nodig is. Wie ondersteuning nodig heeft, blijft die krijgen, maar alleen waar het echt noodzakelijk is.” Het nieuwe beleid voor de komende vier tot zes jaar gaat uit van zelfredzaamheid, wederkerigheid en kansen creëren.  

Versterken veerkracht inwoners en meer collectieve aanpak in de wijken

De gemeente Breda vertrouwt op de kracht van haar inwoners, individueel en samen. Ze kijkt naar wat iemand wél kan en helpt inwoners hun veerkracht en vaardigheden te versterken. Tegelijk bouwt Breda aan sterke gemeenschappen in wijken en werken we aan community building. Zo blijft de sociale basis stevig en ondersteuning beschikbaar voor wie die echt nodig heeft.

Focus op strategische samenwerking en vakmanschap

Met het nieuwe beleidskader zet de gemeente Breda nog meer in op vakmanschap en strategische samenwerking. Inwoners blijven zelf verantwoordelijk voor hun hulpvraag en oplossing. Professionals werken samen vanuit het principe van positieve gezondheid en een gezinsgerichte aanpak. Ondersteuning blijft zo licht en tijdelijk mogelijk. Door deze aanpak in de hele klantreis toe te passen, versterkt Breda de dienstverlening en bouwt aan een toekomstbestendige Wmo.

Strakker sturen op de noodzaak van een maatwerkvoorziening

De gemeente Breda stuurt daadkrachtig op de Wmo door de directe toegang tot maatwerkvoorzieningen te beperken en het voorliggend veld te versterken. Alle hulpvragen komen eerst daar terecht, met een hogere drempel voor maatwerk. Alleen als het echt nodig is, volgt een maatwerkvoorziening, met nadruk op alternatieven zoals zelfredzaamheidsprogramma’s en eenvoudige hulpmiddelen. Breda investeert in strategische samenwerkingen in buurten, wijken en dorpen. Innovatieve technologie, zoals AI en domotica, ondersteunt duurzame oplossingen. Contracten worden aangescherpt en er komt ruimte voor experiment.

Samen vooruit

Voor een succesvolle uitvoering van het beleid is een gedeelde inzet nodig. Inwoners worden aangemoedigd verantwoordelijkheid te nemen voor hun leven en netwerk. Zorgaanbieders werken vanuit de leefwereld van de inwoner, en de gemeentelijke organisatie ondersteunt dit door te werken aan een duidelijke en eenvoudige Wmo, lokaal stevige teams en een toegankelijke werkwijze.