Ook een boom heeft aandacht nodig

Jong begonnen bij de gemeente Breda in ‘de groenvoorziening’ en onlangs geslaagd voor de opleiding European Tree Technician. Je kunt wel stellen dat Roy de Kort goed is ‘geworteld’ bij de gemeente Breda. Zijn functie is boomtechnisch adviseur, maar je mag hem ook bomendokter noemen. In Park Valkenberg, waar zijn groencarrière 16 jaar geleden begon, vertelt hij over zijn liefde en aandacht voor bomen.   

“Bomen zijn echt mijn ding. Als jongetje kwam ik ‘met een schoffel in de hand’ bij de gemeente Breda terecht. Ik ben begonnen hier in het Valkenbergpark en daar heb ik heel goede herinneringen aan. Maar ook in andere parken en in vele wijken heb ik jarenlang geschoffeld en de boel netjes gehouden. Gaandeweg leerde ik ook omgaan met verschillende machines. En leerde ik mensen uit de ‘bomenwereld’ kennen. Dat vond ik interessant! En zo mocht ik een half jaar stage lopen om vooral  bomen te snoeien. Dat halve jaar werd een jaar met uiteindelijk een vast contract in de ‘bomenploeg’. Ben ik nog steeds dankbaar voor.”

Geslaagd

De afgelopen jaren heb ik heel veel geleerd over snoeien en hoe je bomen controleert. In 2016 heb ik daarvoor de opleiding European Tree Worker gevolgd. Dat smaakte naar meer. Dat werd de vervolgopleiding Tree Technician. Poe, dat was niet makkelijk. Maar, pas geleden heb ik mijn diploma gehaald. Nu weet ik naast snoeien ook heel veel over bomen op bouwplaatsen, boombescherming, ziektes en aantastingen van bomen én boomonderzoek. Daarmee kan ik járen vooruit.”

Geen dag hetzelfde  

Jaren vooruit, wil Roy ook graag. Want hij heeft het letterlijk en figuurlijk erg naar zijn zin tussen de Bredase bomen. “Ik heb een hele mooie baan en ben van ver gekomen. Daar ben ik echt wel trots op. Ik werk veel alleen, maar heb wel een collega die soortgelijk werk doet. Soms trekken we met elkaar op en we helpen elkaar waar nodig. Dus, ik sta ik er nooit alleen voor. Ook is geen dag is hetzelfde. Want, ik kan wel plannen dat ik vanmiddag op kantoor een rapport met mijn bevindingen over een bepaalde boom ga schrijven, maar het kan zo maar zijn dat ik op pad moet. Bijvoorbeeld omdat iemand net een schade aan een boom heeft gemeld, omdat ik ergens wortels moet inspecteren of om mee te kijken welke bomen behouden kunnen blijven bij de herinrichting van een straat.”

Boombesparend denken

“We werken vanuit het principe ‘boombesparend denken’. Dat betekent dat we – als het even kan – geen bomen kappen. We doen er dan ook alles aan om een boom te behouden, ook al is het maar tijdelijk. Ieder jaar dat een boom langer leeft, is mooi meegenomen. Zo kunnen we bijvoorbeeld bij wortelopdruk de straat wat verhogen. Maar, dat houdt een keer op. En dan moeten we wel kappen.  Maar, zolang we een boom veilig kunnen behouden, blijft ie.”

Vertroetelen

Bomen zijn net mensen. Ook een boom kan niet lekker in z’n vel zitten. En net als bij mensen, helpt het dan om zo’n boom wat extra te vertroetelen. Dan houden we de boom extra goed in de gaten, hangen ankers in de boom om bijvoorbeeld de breuk van takken te voorkomen, of stoppen extra voedingsstoffen in de grond. Dan voel ik me echt wel een bomendokter. Dit vertroetelen van een boom noemen we trouwens heel zakelijk groeiplaatsverbetering.”

Contact

“Ik werk met bomen. Maar het mooiste aan mijn vak vind ik het contact met mensen. Als een inwoner een melding maakt over een boom, ga ik altijd kijken. En in gesprek. Dan probeer ik zoveel mogelijk aan de wens van de bewoner te voldoen. Vaak gaat het om overhangende takken van een boom in de tuin en kan ik de bewoner tevreden achterlaten met de belofte dat de tak gesnoeid wordt. Maar soms moet ik mensen ook teleurstellen. Bijvoorbeeld wanneer mij gevraagd wordt een boom te kappen vanwege overlast van bladeren. Overlast is geen reden om een boom te kappen. Nooit. Dat zou trouwens niet eens mogen. Als we uiteindelijk een boom gaan kappen, moeten we altijd heel goed onderbouwen waarom dat nodig is. Maar, hoe dan ook, fysiek contact met mensen, voegt echt iets toe aan mijn werk. Dat we goed contact hebben met elkaar vind ik heel belangrijk. Los van de inhoud en los van het antwoord dat ik kan geven. Het is altijd maatwerk.“

Eikenprocessierups

“Wat ook maatwerk is, is de bestrijding van de eikenprocessierups. Ook elk jaar weer ‘een ding’ in mijn werk. De rups is niet leuk, maar ik vind het wel een heel interessant onderdeel van mijn werk om uit te zoeken hoe we overlast zoveel mogelijk kunnen beperken. Bijvoorbeeld door rondom de eikenbomen zoveel mogelijk planten te plaatsen die insecten aantrekken om de rupsen op te eten. Een andere natuurlijke vijand van de eikenprocessierups is de gaasvlieg. Die hebben we vorig jaar voor het eerst uitgezet. Gaasvliegen smullen van de eikenprocessierups, met minder overlast voor de mens als gevolg. Als dat dan werkt, dan ben ik echt trots. Overlast 100% voorkomen, kan helaas nooit. Dus de nesten die zich alsnog hebben gevormd, laten we wegzuigen. Dat coördineer ik. Ik maak een lijst met adressen waar de bestrijder die we inhuren de nesten dan weg kan zuigen. Tenslotte werken we ook met borden, zodat mensen gewaarschuwd zijn en oppassen voor de rupsen die er ondanks alles nog steeds zijn.”

Lievelingsboom

“De bomen hier in Park Valkenberg zijn prachtig. Ze geven het park een mooie uitstraling. Helemaal met de vijver eromheen. Maar mijn lievelingsboom is de tamme kastanje aan de noordelijke rondweg bij Trekpot. Een paar jaar geleden heb ik werkzaamheden aan die boom mogen uitvoeren om ‘m langer te kunnen behouden. Elke keer als ik daar langs rijd, ben ik trots dat ik daaraan heb mogen en kunnen bijdragen.”

Kijk omhoog

“In mijn vrije tijd sport ik graag, houd ik van een restaurantje bezoeken en een biertje drinken. En iets heel anders dan werken met bomen; ik maak ook heel graag animatiefilmpjes. Daar wil ik ook echt graag iets mee gaan doen! Maar, waar ik ook ga of ben, ik let altijd op bomen. En als het even kan, kijk ik omhoog. Geef ik ook graag als tip mee: Kijk eens wat vaker omhoog. Dan zie je pas echt hoe imposant en indrukwekkend onze Bredase bomen zijn.“