OPEN over depressiviteit wil thema bespreekbaar maken
Sinds een aantal dagen kun je er niet omheen. De grote afbeeldingen van jongeren in het Park Valkenberg. Ieder met een eigen verhaal. De expositie ‘OPEN over depressie’ is een project van stichting Open mind, waarmee zij in samenwerking met een grote groep jonge ervaringsdeskundigen, mentale kwetsbaarheid zichtbaar en beter bespreekbaar wil maken. Op 6 mei werd de buitenexpositie OPEN over depressiviteit officieel geopend. De expositie is tot 20 mei 2024 in Park Valkenberg te zien.
De expositie bestaat uit een serie mooie portretten en persoonlijke verhalen van jonge mensen die kampen met depressiviteit en waarin zij vertellen hoe ze hiermee hebben leren omgaan. Wethouder Arjen van Drunen heeft samen met Jesse, geportretteerde van de expositie, en managing director van Johnson and Johnson Erik Holl de expositie geopend.
1 op de 5 jongeren heeft te maken met depressie
Volgens voorspellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie wordt depressie volksziekte nummer één. In Nederland hebben jaarlijks circa 1 miljoen mensen last van depressie, waarvan een groot deel hier al op jonge leeftijd mee in aanraking komt. Ongeveer 1 op de 5 jongeren krijgt ooit in zijn of haar leven met een depressie te maken. Alle maatregelen ten gevolge van COVID-19 dragen ook bij aan de mentale gesteldheid van jongeren. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat maar liefs 74 procent van de jongeren tussen de 18 en 35 jaar lijdt onder de crisis. Vooral deze jongeren ervaren dat er een groot taboe rust op het kunnen praten over hun depressie, terwijl juist dít, samen met effectieve hulp van buiten, een sleutelrol speelt in de zoektocht naar een passende manier om hiermee om te gaan.
We proberen hier in Breda op verschillende manieren aandacht aan te besteden om zo het onderwerp bespreekbaar te maken.
Wethouder Arjen van Drunen: “Praten over sombere gevoelens blijft moeilijk. Het is een taboe of gewoon heel erg lastig om erover te beginnen. Toch is het enorm belangrijk. Het kan lucht bieden of een weg naar betere tijden. We proberen hier in Breda op verschillende manieren aandacht aan te besteden om zo het onderwerp bespreekbaar te maken. Ook deze expositie, met ontroerende verhalen, draagt daaraan bij. Het kan een mooie aanleiding zijn om het gesprek te starten.”
Het gezicht en het verhaal erachter
Twee moeders met een dochter met depressie; fotografe Linelle Deunk reisde samen met Mirjam Bekker-Stoop (directeur van stichting Open mind) door heel Nederland om een zo divers mogelijke groep jongeren te portretteren en hun persoonlijke verhalen vast te leggen. Het werd een bijzondere reis waarin gevoelige, maar vooral verrassend sterke jonge mensen vertellen over hoe zij hun depressie ervaren en wat hun omgeving hierin kan betekenen. De mooie portretten en verhalen die daaruit voort zijn gekomen, zijn gebundeld in een reizende multimediale expositie, een fotokrant en een podcast.
Praten over depressie
Estrella’s ervaring met depressiviteit begint al vroeg. Al vanaf haar 13e voelt ze zich een buitenbeentje en ziet het nut van het leven niet in. Ze doorstaat verschillende fases in haar leven die gepaard gaan met veel gevechten tegen negatieve gedachtes. Nu op haar 22ste lijkt Estrella de oplossing te hebben gevonden door haar depressies te accepteren en er trots op te zijn dat deze haar hebben gemaakt tot wie ze nu is; een gepassioneerde jonge vrouw met een verhaal!
Reizende expositie
Met de fotokrant en de multimediale reizende expositie OPEN over depressiviteit, wil stichting Open mind depressie bespreekbaar maken en de bekendheid hiermee in de samenleving vergroten, hopende hiermee jongeren met depressie in hun kracht te zetten en omstanders handvatten te geven hen daarbij te helpen
OPEN over depressiviteit reist sinds 2020 langs diverse gemeenten door heel Nederland. De expositie staat per gemeente voor een periode van 3 tot 4 weken op één plek. Rond de expositie organiseert stichting Open mind in samenwerking met haar partners een OPEN – programma om het gesprek verder op gang te brengen.