Samenwerken en kennis delen in Europa

De gemeente Breda heeft zich aangesloten bij het Europese project 'GREENgaged Citizens: European Network for Local Climate Action'. Het project duurt 20 maanden en is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Europese Unie. 

Naast samenwerken met 13 verschillende Europese landen, is het doel van het project om kennis te delen over duurzaamheid en energietransitie. Het is een netwerk van steden en hun lokale organisaties die voorloper zijn in klimaataanpak en verduurzaming. 

Verduurzaming gebouwde omgeving

Tijdens het project zijn er 6 evenementen met een vol programma. Zoals rondetafelgesprekken, debatten over aangenomen thema’s, workshops en het bezoeken van lokale initiatieven. 

Dit voorjaar was de aftrap van het project in de gemeente Pinhel in Portugal. Daar hebben we op een gezamenlijke bijeenkomst met partners uit onder andere Frankrijk, Spanje, Portugal, Letland, Cyprus, Italië en Slovenië, kennis gedeeld over verduurzaming gebouwde omgeving. En over de opwek van duurzame energie in lokale gemeenschappen. We hebben onderling veel goede voorbeelden gedeeld en ervaringen uitgewisseld. De komende periode bekijken we welke hiervan eventueel toegepast kunnen worden in de gemeente Breda. Ook voor onze activiteiten, zoals de Greenhopper, was veel interesse uit bijvoorbeeld Griekenland.

Duurzaam toerisme

Later dit jaar wordt het project vervolgd met een sessie over duurzaam toerisme in het Spaanse Santiago de Compostella. Ook daar zullen we als Gemeente Breda weer deelnemen en een delegatie afvaardigen.