Tweejarige subsidies uit nieuwe cultuurbeleid Breda toegekend

Het nieuwe cultuurbeleid ‘Stad van Creatief Talent 2025-2040' krijgt steeds meer vorm. Tien culturele organisaties kunnen de komende twee jaar rekenen op ondersteuning van de gemeente Breda. Samen ontvangen zij € 380.000,- per jaar. 

We gaan voor meer focus op talentontwikkeling, jeugd en jongeren.

Wethouder Marike de Nobel (cultuur)

Wethouder Marike de Nobel (Cultuur): “Ik word superblij van de partijen die een subsidie hebben aangevraagd! We zagen veel jonge, nieuwe organisaties. Dit is een mooie ontwikkeling, die laat zien dat we de juiste keuzes hebben gemaakt met het nieuwe Cultuurbeleid. We gaan voor meer focus op talentontwikkeling, jeugd en jongeren. Het ondersteunen van deze instellingen voor de komende twee jaar helpt om te komen tot een duidelijk Bredaas cultuurprofiel. We maken daarmee onze stad aantrekkelijker, én brengen mensen samen.”

‘Stad van Creatief Talent. Cultuurbeleid Breda 2025-2040’ 

Met dit nieuwe beleid wil de gemeente Breda bewoners, bezoekers, talenten, bedrijven en internationals verbinden met een aantrekkelijk cultuuraanbod. Breda werkt aan een sterke basis van culturele voorzieningen. Met de focus op jeugd- en jongerencultuur en talentontwikkeling. Zo bouwt de Bredase cultuursector, die barst van energie en talent, samen aan het Breda met haar dorpen en wijken van morgen. Het cultuurbeleid sluit aan bij het economisch beleid en versterkt het profiel van Breda als stad van toegepaste technologie en creativiteit.  

De ‘Tweejarige subsidieregeling cultuur Breda 2025-2026’  is een uitwerking van het nieuwe Cultuurbeleid. De subsidie is bedoeld voor organisaties binnen de professionele kunst en cultuur, die actief en aantoonbaar bijdragen aan de Bredase culturele infrastructuur. De tien organisaties die de komende twee jaar subsidie krijgen zijn Body of Art, Popmonument, Bühne Breda, Kunstbende, Club Solo, het zuid land, Van Gogh Galerie & Gastatelier, Breda Beats, Poppodium Phoenix en Studio Kasboek.

De adviescommissie heeft alle subsidieaanvragen getoetst aan de hand van een aantal eerder vastgestelde criteria. Tien instellingen voldoen aan de criteria en leveren volgens de commissie een bijdrage aan de culturele doelen van de gemeente Breda. Eerder ontvingen 23 instellingen een vierjarige subsidie.

Meer regelingen 

Naast vier- en tweejarige subsidies voor cultuur, zijn er ook activiteitensubsidies. Inwoners, amateurkunstenaars, talenten, professionele makers en organisaties kunnen deze sinds 1 augustus 2024 aanvragen bij de gemeente Breda. De activiteitensubsidies zijn bedoeld voor projecten die plaatsvinden in 2025.