Van tips tot handhaving: dit doen we voor een veilige jaarwisseling

Het einde van 2024 komt in zicht en ook dit jaar wil Breda feestelijk het nieuwe jaar inluiden! Naast de gezelligheid van de feestdagen zorgt de aanloop naar de jaarwisseling soms ook voor overlast. Om ervoor te zorgen dat onze stad, dorpen en wijken rond oud en nieuw veilig blijven, nemen we een aantal preventieve maatregelen. Zo maken we er samen een gezellig feest van.

Preventieve aanpak 

In de weken voor oud en nieuw neemt de vuurwerkoverlast op verschillende plekken in Breda toe. Om de overlast te beperken, zoeken we onder meer contact met de Bredase jeugd. Dat doen we door met Halt samen voorlichting te geven op scholen over de risico’s van vuurwerk. Naast voorlichtingen op scholen zorgt Jongerenwerk met een speciaal activiteitenprogramma tijdens de kerstvakantie voor leuke en uitdagende activiteiten in de wijk, zodat jongeren op een positieve manier betrokken blijven bij hun (woon)omgeving. Ook gaan onze handhavers het gesprek aan met jongeren over hun gedrag en de gevolgen daarvan, bijvoorbeeld door hen te wijzen op de gevaren van illegaal vuurwerk. Op plekken waar vuurwerkoverlast het meest voorkomt, zijn extra surveillancerondes. 

Halt geeft utleg over legaal en illegaal vuurwerk
Halt geeft voorlichting over vuurwerk aan Bredase leerlingen.

Vuurwerklessen van Halt 

Met al deze preventiemaatregelen hopen we de overlast te verminderen en jongeren te motiveren een positieve bijdrage te leveren aan een veilige jaarwisseling. We spraken met Willem, die vanuit Halt vuurwerklessen geeft op verschillende basisscholen in Breda. In deze lessen staat – vanzelfsprekend – het thema vuurwerk centraal. Wat mag wel en niet? Hoe maak je veilige keuzes? En niet geheel onbelangrijk: hoe zorgen we ervoor dat hulpverleners veilig hun werk kunnen doen? Naast vuurwerk draait het in de lessen daarom ook om de impact van agressie en geweld tegen onze brandweerlieden, ambulancebroeders en politiemensen. “Tijdens de les gaan de scholieren met elkaar in gesprek, waarbij ze elkaar aanspreken op de gevaren en risico’s”, aldus Willem.

“Wat wij niet doen is een preek geven over wat goed of fout is. Dat werkt niet”, gaat Willem verder. “We werken met echte voorbeelden en vellen geen oordeel.”

“In de les laten we een video zien van een bekende buurvrouw in een rolstoel met een hulphond. Ze vertelt hoe haar vorige hulphond arbeidsongeschikt raakte door vuurwerk en wat voor impact dat op haar leven heeft. Ze vraagt niet om vuurwerk te verbieden, maar zegt: “Let alsjeblieft op. Zie je ons? Wacht even of loop een andere kant op, want mijn hond wordt bang.’ Haar boodschap komt echt binnen bij de kinderen.”

Een jongere stelt een vraag tijdens de voorlichting over vuurwerk
Een leerling stelt een vraag tijdens de voorlichting over vuurwerk.

Wat wij niet doen is een preek geven over wat goed of fout is. Dat werkt niet. We werken met echte voorbeelden en vellen geen oordeel.

Willem
Halt

Activiteitenprogramma voor jongeren 

Jongerenwerk, Grote Broer Grote Zus en Breda Actief organiseren tijdens de kerstvakantie een gevarieerd programma voor jong en oud, met activiteiten zoals sport, spel, kunst en cultuur. “We willen een vangnet bieden en de jongeren stimuleren om zich op een positieve manier in te zetten voor de wijk. Daarom krijgen jongeren inspraak bij het bedenken en organiseren van de activiteiten”, zegt Anass van Grote Broer Grote Zus. Zo staat er nu bijvoorbeeld een oliebollenwedstrijd, zaalvoetbaltoernooi, gameavond en knutselmiddag op de planning. De organisaties willen met het uitgebreide programma voorkomen dat jongeren zich gaan vervelen in de kerstvakantie.

Anass: “In de voorgaande jaren leidde alle extra inspanningen tijdens kerst en de jaarwisseling tot positieve reacties van ouders en kinderen. Ze zijn zo enthousiast dat ze nu alweer naar de activiteiten van dit jaar vragen.”

Grote Broer Grote Zus en Breda Actief organiseren zaalvoetbaltoernooi
Jongeren spelen zaalvoetbal.

We willen een vangnet bieden en de jongeren stimuleren om zich op een positieve manier in te zetten voor de wijk. Daarom krijgen jongeren inspraak bij het bedenken en organiseren van de activiteiten.

Anass
Grote Broer Grote Zus

Esmée jeugdboa

Jeugdboa Esmée
Jeugdboa Esmée

Meldingen maken 

“Door dagelijks aanwezig te zijn in de wijk maak ik makkelijk contact met de jeugd en de wijkbewoners”, vertelt jeugdboa Esmée. Handhaving is vanaf oktober al extra in de wijk met teams die specifiek op vuurwerkoverlast surveilleren. 

“De meldingsbereidheid van buurtbewoners is essentieel voor ons werk. Zij zijn de ogen en oren van de wijk en weten het beste wat er speelt. Door meldingen te maken, weten wij op welke plekken extra inzet nodig is vanuit Handhaving. Helaas is het heel lastig om overlastgevers op heterdaad te betrappen. Maar door regelmatig aanwezig te zijn proberen we nóg meer overlast te voorkomen.”

Naast extra surveilleren op overlastlocaties proberen Esmée en haar team jongeren bewust te maken van de gevaren. “Ik probeer ervoor te zorgen dat bewoners en jongeren een veilige aanloop naar de jaarwisseling hebben, maar helaas zien we dat sommige jongeren steeds opnieuw overlast veroorzaken. Samen met organisaties zoals Jongerenwerk kijken we hoe we dit het beste aan kunnen pakken. Door met de overlastgevers en hun ouders in gesprek te gaan, maken we ze bewust van de gevolgen van hun gedrag en helpen we ze betere keuzes te maken.” 

Door met de overlastgevers en hun ouders in gesprek te gaan, maken we ze bewust van de gevolgen van hun gedrag en helpen we ze betere keuzes te maken.

Esmée
Jeugd- en wijkboa

Samen maken we het verschil 

Halt, Jongerenwerk en Handhaving doen hun uiterste best voor een veilig Breda, maar kunnen dit niet alleen. Ook ouders hebben een belangrijke rol. “Wanneer ik ouders spreek, weten ze vaak niet dat hun kind illegaal vuurwerk bij zich heeft en afsteekt”, aldus jeugdboa Esmée. Willem van Halt vult aan: “Ouders spelen de grootste rol bij de opvoeding van het kind. Zij kunnen vaak het meeste betekenen, maar wij zetten in ieder geval een stap in de goede richting met deze preventiemaatregelen.”

2 boa's geven voorlichting op school over de risico’s van vuurwerk.
2 boa's geven in de klas voorlichting over de risico's van vuurwerk.