Vierjarige subsidies uit nieuwe cultuurbeleid Breda toegekend
Het nieuwe cultuurbeleid ‘Stad van Creatief Talent 2025-2040' krijgt steeds meer vorm. Naast de vijftien basisinstellingen hebben nu ook acht andere culturele organisaties te horen gekregen dat ze de komende vier jaar kunnen rekenen op ondersteuning van de gemeente Breda. Een adviescommissie heeft alle subsidieaanvragen getoetst aan de hand van een aantal eerder vastgestelde criteria. Acht instellingen voldoen aan de criteria en leveren volgens de commissie een bijdrage aan de culturele doelen van de gemeente Breda. Samen ontvangen zij € 510.000,- per jaar.
De subsidieregeling ‘Professionele Kunsten Breda 2025-2028' is een uitwerking van het nieuwe cultuurbeleid. Met dit nieuwe beleid wil de gemeente Breda bewoners, bezoekers, talenten, bedrijven en internationals verbinden met een aantrekkelijk cultuuraanbod, ontwikkeld voor, door én met talenten. De komende jaren ligt de focus op een goede basis voor cultuur, cultuur voor jeugd en jongeren en talentontwikkeling in de creatieve industrie. Dit beleid sluit aan bij het economisch beleid en versterkt het profiel van Breda als stad van toegepaste technologie en creativiteit.
De acht organisaties die de komende vier jaar subsidie krijgen zijn KOP, Witte Rook, IDFX, Stormkamer, Zout, Dansnest, Corpo Maquina Society en Bureau Pees. De subsidieregeling ‘Professionele Kunsten Breda 2025-2028' is bedoeld voor organisaties zonder winstoogmerk binnen de professionele kunst en cultuur. Met deze belangrijke subsidie van de gemeente Breda kunnen de organisaties ook andere subsidies ontvangen, bijvoorbeeld van de Rijksoverheid of de Provincie Noord-Brabant. Geld van andere overheden en fondsen komt zo ten goede aan Bredase inwoners. Naast subsidies hebben de culturele organisaties zoveel mogelijk andere inkomsten, hun plannen zijn hierop getoetst.
Breda blijft de komende jaren flink groeien. Als we een fijne stad willen blijven om te wonen en te werken dan moeten we ook zorgen voor voldoende kunst en cultuur. Dat maakt een stad niet alleen aantrekkelijk, maar het brengt mensen ook samen.
Wethouder Marike de Nobel (Cultuur): “Breda blijft de komende jaren flink groeien. Als we een fijne stad willen blijven om te wonen en te werken dan moeten we ook zorgen voor voldoende kunst en cultuur. Dat maakt een stad niet alleen aantrekkelijk, maar het brengt mensen ook samen. Door deze partijen de komende vier jaar te ondersteunen zorgen we voor een duidelijk Bredaas cultuurprofiel. fantastisch cultuuraanbod voor onze inwoners, ontwikkelkansen voor Bredase talenten en meer samenwerking tussen cultuur, onderwijs en bedrijfsleven.”
Culturele basisinstellingen
De nieuwe acht partijen zijn een aanvulling op de vijftien culturele basisinstellingen die de gemeente Breda in december al benoemd heeft. Dit zijn: Nieuwe Veste, Chassé Theater, Stedelijk Museum Breda, MEZZ, CLIB, De Stilte, Brabants Internationaal Kinderfestival, Schippers&VanGucht, Pier 15, Bloos (Broedplaats Performing Arts), Tiuri, BredaPhoto, Graphic Matters, Blind Walls Gallery en Playgrounds. Voor deze basisinstellingen zijn voor de periode 2025-2028 begrotingssubsidies van de gemeente beschikbaar gesteld.
Meer regelingen
De regeling ‘Professionele Kunsten Breda 2025-2028' is onderverdeeld in drie categorieën: ‘Visuele kunst en vormgeving’ en ‘Podiumkunsten en muziek’. Daarnaast ontvangt één organisatie een vierjarige subsidie voor het organiseren van een ‘Stadsbreed cultureel festival’. Plannen voor het organiseren van dit festival kunnen nog tot en met 1 juli 2024 worden ingediend. Culturele organisaties die kleiner zijn en zorgen voor innovatie in Breda kunnen tot en met 1 juli 2024 een aanvraag doen voor de regeling ‘Tweejarige subsidies’. De nieuwe subsidieregelingen voor culturele activiteiten, bijvoorbeeld activiteitensubsidies voor amateurkunst en makers, worden op dit moment ontwikkeld. Deze kunnen vanaf 1 oktober 2024 worden aangevraagd voor het jaar 2025.