Wat moet ik doen als het riool verstopt zit?
U kunt merken dat het riool verstopt zit als er bijvoorbeeld water omhoogkomt in lozingstoestellen. Denk aan toilet, doucheafvoer, gootsteenafvoer, schrobputje. Vooral laaggelegen ruimtes, zoals kelders en souterrains kunnen hier last van hebben.
Controleren waar de verstopping zit
Bij een verstopte riolering onderzoekt u eerst of de verstopping op uw eigen grond zit of op grond van de gemeente. Open het ontstoppingsstuk op uw eigen perceel. Dit is een met een deksel afsluitbaar deel van de riolering. Het ontstoppingsstuk ligt meestal op of nabij de perceelgrens en kan bedekt zijn met aarde.
In het ontstoppingsstuk ziet u de plaats van de verstopping. Staat het ontstoppingsstuk vol water, dan zit het probleem in het gemeentelijk riool. Is het droog, dan zit er waarschijnlijk een verstopping in het riool van uw huis of tuin.
Kunt u het ontstoppingsstuk niet vinden? Dan kunt u een derde partij op uw kosten onderzoek laten doen. U kunt het onderzoek ook door de gemeente laten uitvoeren.
Verantwoordelijkheid voor kosten van de verstopping
Zit de verstopping op uw eigen terrein? Dan is de gemeente niet verantwoordelijk voor de kosten die daarvoor in rekening gebracht worden.
Zit de verstopping op gemeentegrond? Meld de verstopte riolering bij de gemeente. De gemeente controleert de verstopping. Wanneer blijkt dat de verstopping inderdaad op gemeentegrond zit, zijn de onderzoeks- en ontstoppingskosten voor rekening van de gemeente.
Als blijkt dat u meerdere malen achter elkaar een verstopping heeft laten onderzoeken en dit pas na de laatste keer aan de gemeente meldt, vergoedt de gemeente alleen de kosten van het laatste onderzoek.
Voorkom verstoppingen
Spoel geen spullen door de wc of de gootsteen die daar niet thuishoren. Denk bijvoorbeeld aan:
- schoonmaakdoekjes
- vochtig toiletpapier
- (frituur)vet
- maandverband
- tampons
- condooms
- medicijnen
- kattenbakgrit