In gesprek met... voorzitter van de wijkraad Toine Visker

Dit jaar werken de gemeente Breda, wijkraad Heusdenhout, WonenBreburg en Laurentius samen met inwoners aan een wijkplan voor Heusdenhout. Er zijn in Heusdenhout namelijk veel ontwikkelingen gaande. In het wijkplan staan alle acties voor de toekomst zodat Heusdenhout een fijne wijk blijft om te wonen, werken en bezoeken. Diverse betrokkenen zetten zich in voor het plan. Wie zijn deze mensen en wat drijft hen om bij te dragen aan het wijkplan? We vragen het ze in de reeks ‘In gesprek met’. Deze keer aan het woord Toine Visker, voorzitter van de wijkraad Heusdenhout én nauw betrokken bij het wijkplan als Wijkmaker. Iemand met hart voor de wijk dus. 

Interview met Toine Visker

Wat maakt Heusdenhout voor jou een wijk waar je je graag zo actief voor inzet?

“Ik ben geboren en getogen in Heusdenhout en woon al 48 jaar aaneengesloten in de wijk. Mijn kinderen zitten nu op dezelfde basisschool als waar ik als kind heb gezeten. De wijk gaat me echt aan het hart.
Wat Heusdenhout in mijn ogen zo siert is de balans in diversiteit. De wijk is een goede afspiegeling van de maatschappij: jong en oud, arm en rijk en mensen met diverse achtergronden leven hier samen. Door hier op te groeien krijgen mijn kinderen een goed beeld van hoe de wereld eruit ziet. Dat vind ik ontzettend waardevol. Daarnaast is het een mooie, groene en ruim opgezette wijk. Het is hier prettig wonen! 
Toen ik zo’ n 4 jaar geleden een oproep van Rien Brans zag dat de wijkraad zou ophouden te bestaan als er geen nieuwe bestuursleden zouden komen, heb ik meteen contact met hem opgenomen. Het stoppen van de wijkraad? Dat zou niet mogen gebeuren! Samen zijn we op zoek gegaan naar meer bestuursleden. Momenteel vormen we de wijkraad met 4 bestuursleden.”

Wat doet de wijkraad zoal in Heusdenhout?

“De wijkraad is een katalysator van de wijk. Wij halen geluiden op en vertalen deze richting verschillende partijen. Bijvoorbeeld de gemeente, woningcorporaties, politie en boa. Dit doen we bij ontwikkelingen en initiatieven in de wijk, maar ook om te lobbyen. Naast deze katalysatorfunctie, proberen we ook de betrokkenheid van inwoners te vergroten. Ontspanning en ontmoeting zijn namelijk belangrijke speerpunten in Heusdenhout. Daarom is het ook als thema in het wijkplan opgenomen.”

Een mooi bruggetje naar het wijkplan: wat betekent het wijkplan voor Heusdenhout? 

“Heusdenhout heeft behoefte aan richting. De wijk is divers, maar dreigt uit balans te raken. Er zijn ontzettend veel ontwikkelingen gaande, denk bijvoorbeeld aan de komst van een AZC en bouwplannen bij Kemelstede. Het wijkplan moet richting geven aan die ontwikkelingen.
Als wijkraad vinden we het belangrijk dat er in het wijkplan aandacht is voor het effect dat de verschillende ontwikkelingen op de wijk hebben. Er moeten voorzieningen getroffen worden om die ontwikkelingen plaats te laten vinden. We willen graag de fijne balans in de wijk houden, maar nog steeds fatsoenlijk boodschappen kunnen doen en veilig de wijk in en uit kunnen rijden. Daar moet voldoende aandacht voor zijn, van alle partijen.”

In het wijkplan komen acties voor de komende 10 jaar. Laten we eens in een glazen bol kijken. Hoe hoop jij dat Heusdenhout er over 10 jaar uitziet? 

“Ik hoop dat de wijk nog steeds uitblinkt in diversiteit. Dat we nog steeds met elkaar een mooie gemeenschap vormen. Ik hoop dat Heusdenhout een plek blijft waar we fijn kunnen wonen en werken, of waar mensen uit andere wijken graag een boodschap komen doen. 
Daarnaast hoop ik dat we dan weer een fijne ontmoetingsplek hebben. Vroeger kwamen we graag samen in het Kapelhof. Zo’n plek missen we nu enorm. Ik hoop op een plek waar alle doelgroepen kunnen samenkomen. Waar we samen een potje bier of kop koffie drinken, een kaartje leggen, biljarten, (kinder)carnaval vieren en samen het Nederlands elftal aanmoedigen. Een plek voor verbinding.”