Keuzehulp: bezwaar maken

De gemeente neemt besluiten over leerlingenvervoer, uw bijstandsuitkering, bijzondere bijstand, Wmo ondersteuning of schuldhulpverlening.   

De gemeente neemt besluiten over jeugdhulp en jeugdzorg.

De gemeente neemt besluiten over de locaties van ondergrondse containers en de plaatsen aan de straat waar de afvalcontainers moeten staan zodat de gemeente deze kan legen.

De gemeente neemt besluiten over de invoering van betaald parkeren in uw straat of wijk.

Als u het niet eens bent met het besluit op uw verwijderde fiets of weggesleepte voertuig kunt u hier tegen bezwaar maken. Dit kan tot uiterlijk 6 weken na verzending van het besluit.  

Als u het niet eens bent met het besluit op uw aanvraag voor een ligplaatsvergunning kunt u hier tegen bezwaar maken. Dit kan tot uiterlijk 6 weken na verzending van het besluit.  

Als u het niet eens bent met het besluit op uw aanvraag voor een werkterreinvergunning kunt u hier tegen bezwaar maken. Dit kan tot uiterlijk 6 weken na verzending van het besluit.  

De gemeente neemt besluiten op omgevingsvergunningen voor de (ver)bouw van uw huis, de aanleg van een uitrit, sloopwerkzaamheden, het kappen van een boom, voor de aanleg van laadpalen etc.

De gemeente neemt besluiten over verschillende vergunningen zoals  voor evenementen, terrassen en horeca.

Voor het veroorzaken van overlast op straat of in de openbare ruimte kunt u een boete krijgen, dit heet een bestuurlijke boete. Voorbeelden van overlast zijn wildplassen, vuilnis verkeerd buiten zetten of een hond los laten lopen waar dit niet mag. U kunt bezwaar maken als u het niet eens bent met de boete.

Heeft u een vraag over uw boete, neem dan eerst contact op met de gemeente en geef aan dat u vragen heeft over uw boete. De medewerker beantwoordt uw vragen en legt uit waar de boete over gaat.

Als u het toch niet eens bent met de boete dan kunt u bezwaar maken.  

Als u te weinig parkeergeld hebt betaald kunt u een boete krijgen. Dit heet een naheffingsaanslag parkeerbelasting.  

Heeft u een vraag over uw naheffingsaanslag, neem dan eerst contact op met de gemeente en geef aan dat u vragen heeft over uw  naheffingsaanslagboete.  

Als u het toch niet eens bent met de naheffingsaanslag dan kunt u bezwaar maken.  

Als u het niet eens bent met het besluit op inschrijving of uitschrijving BRP (Basisregistratie personen) of uw huisnummerbesluit kunt u hier tegen bezwaar maken. Dit kan tot uiterlijk 6 weken na verzending van het besluit.  

Als u het niet eens bent met een besluit dat de gemeente heeft genomen op grond van de Algemene subsidieverordening én u heeft een persoonlijk belang bij dit besluit, dan kunt u hier tegen bezwaar maken. Dit kan tot uiterlijk 6 weken na verzending van het besluit.  

Als u het niet eens bent met een besluit dat de gemeente heeft genomen  én u heeft een persoonlijk belang bij dit besluit, dan kunt u hier tegen bezwaar maken. Dit kan tot uiterlijk 6 weken na verzending van het besluit.  

Neem eerst contact op met de gemeente, geef aan dat u vragen heeft over het besluit en noem het kenmerk. De medewerker beantwoordt uw vragen en legt het besluit uit. Samen kijkt u of het nodig is om op het besluit te reageren.

Waarover gaat uw bezwaar Verplicht

U kunt alleen bezwaar maken tegen de invoering van betaald parkeren in uw straat of wijk als u hier een persoonlijk belang bij heeft. 

Bezwaar maken per post

U kunt uw bezwaarschrift ook per post sturen. Zet in het bezwaarschrift:

  • Uw naam en adres
  • Het kenmerk van het besluit waartegen u bezwaar maakt (of stuur een kopie mee van het besluit waartegen u bezwaar maakt)
  • De reden waarom u bezwaar maakt
  • De datum van uw bezwaarschrift  
  • Vergeet uw handtekening niet  

Daarnaast ontvangen wij graag uw telefoonnummer en/of e-mailadres zodat we contact kunnen opnemen om uw bezwaar te bespreken.

Dient iemand anders namens u een bezwaarschrift in, stuur dan een volmacht mee voorzien van het telefoonnummer of e-mailadres van de persoon die u gemachtigd heeft. 

Stuur het bezwaarschrift naar:

College van Burgemeester en Wethouders 
Team Juridische zaken sociaal economisch domein 
Postbus 1149 
4801 BC Breda 

Stuur het bezwaarschrift naar:

College van Burgemeester en Wethouders 
Team Juridische zaken  
Postbus 90156
4800 RH Breda 

Bezwaar maken per post

U kunt uw bezwaarschrift ook per post indienen. In uw bezwaarschrift moet het volgende staan:

  • de reden van uw bezwaar
  • uw voor- en achternaam
  • uw geboortedatum
  • uw adres
  • het aanslagnummer dat op de voorkant van de boete staat
  • het kenteken dat op de voorkant van de boete staat
  • uw handtekening en datum van schrijven 

Stuur het bezwaarschrift naar:

Gemeente Breda, Invoned 
Postbus 19212 
3001 BE Rotterdam

Invoned is een externe onafhankelijke partij die voor de gemeente Breda de naheffingsaanslagen behandeld.

Wanneer u het niet eens bent met het besluit over afvalstoffen heffing, baatbelasting, onroerendezaakbelasting (OZB), precariobelasting, rioolrecht, waardering onroerende zaken (WOZ-waarde) dan kan u bezwaar maken tegen dit besluit.

Dit doet u niet bij de gemeente, maar bij de Belastingsamenwerking West-Brabant.

Soms kunt u geen bezwaar maken tegen een omgevingsvergunning, maar dient u een zienswijze in. In het besluit en de publicatie ervan is dit duidelijk aangegeven. Bijvoorbeeld bij:

  • (verbouwings) activiteiten aan rijksmonumenten
  • activiteiten waarvoor een milieueffectrapportage geldt
  • bepaalde milieuvergunningen
  • natura 2000 activiteiten 

Het indienen van een zienswijze is een andere procedure.