Achter de Lange Stallen
De Molsparking met 405 parkeerplaatsen wordt omgevormd naar een nieuwe woonwijk 'Achter de Lange Stallen'. Er komen ongeveer 250 woningen, verdeeld over 9 à 10 woonblokken. Parkeren kan straks nog steeds, maar dan ondergronds. Zo is er bovengronds ruimte voor onder andere wonen, groen en voorzieningen zoals bijvoorbeeld kleine horeca of een huisartsenpraktijk. Achter de Lange Stallen wordt een duurzame en toegankelijke stadswijk met karakter.
Planning
Fase 1
t/m 21 januari 2025: Fase 1 van het haalbaarheidsonderzoek.
De eigenaren hebben samen met ontwerpbureaus onderzocht of ze kunnen komen tot een stedenbouwkundig schetsplan waar ze ruimtelijk en financieel geloof in hebben. Deze fase is afgesloten met een positief collegebesluit.
Fase 2
Eind januari tot heden
Fase 2 van het haalbaarheidsonderzoek.
De gekozen stedenbouwkundige visie wordt, met input uit de stad, verder uitgewerkt naar een ontwikkelvisie. Op basis van de ontwikkelvisie besluiten BPD, Dura Vermeer en de gemeente óf, en zo ja hoe het gebied kan worden herontwikkeld.
Start bouw
Als alles volgens plan verloopt, start de bouw in 2027 of 2028. Daarmee zal het vertrouwde aangezicht van de Molsparking de komende jaren veranderen in een nieuw stukje Breda – groen, levendig en klaar voor de toekomst.
Veel gestelde vragen Achter de Lange Stallen
Vragen en antwoorden Achter de Lange Stallen
-
BPD en Dura Vermeer zijn samen voor 90% eigenaar van de Molsparking en van 4 winkelpanden aan de Ginnekenstraat, grenzend aan de steeg van de Molsparking naar de Ginnekenstraat. Ook zijn ze eigenaar van parkeergarage Houtmarkt. De gemeente is eigenaar (10%) van een kleine strook grond op het parkeerterrein en is eigenaar van de omliggende openbare ruimte.
-
De eigenaren BPD en Dura Vermeer en de gemeente onderzoeken of de Molsparking een andere invulling kan krijgen. Dit gebeurt in 2 fasen. Zie de planning op deze pagina.
-
In de Omgevingsvisie die is vastgesteld door de gemeenteraad staat dat de Molsparking primair een stedelijk woongebied wordt. Er is ook plaats voor andere functies, zoals bijvoorbeeld (beperkt) ruimte voor voorzieningen en detailhandel aan de randen die aansluiten op het winkelgebied in de Bredase binnenstad. Verder is het idee om een verdiepte parkeergarage te maken en zijn er kansen voor nieuwe wandelroutes van en naar de winkelgebieden, die tussen Chassépark en Nieuwe Mark lopen. Zo ontstaat een gezond en toekomstgericht woongebied met prettige routes, waarbij de historische kenmerken van het gebied versterkt worden.
De ambitie is om het gebied echt deel van de binnenstad te laten zijn: van een gebied waar het asfalt overheerst en de stad al tientallen jaren opwarmt naar een leefgebied waar verkoeling wordt gevonden, waar ruimten worden gecreëerd voor bewoners en bezoekers om prettig te verblijven, en met uitnodigende routes door het centrum. -
Veel mensen kennen en waarderen de Molsparking als parkeerterrein, maar het is geen aantrekkelijk gebied om te verblijven of doorheen te wandelen. Er waren eerder vergevorderde plannen om de Molsparking te ontwikkelen naar een gebied met veel nieuwe detailhandel en woningen. Deze plannen zijn in de crisis in 2011 gestrand. De Lange Stallen en het KPN-gebouw, die onderdeel uitmaakten van deze plannen, zijn in de tussentijd als losse projecten tot ontwikkeling gebracht.
BPD, Dura Vermeer en de gemeente hebben in 2022 uitgesproken dat de tijd weer rijp is voor een onderzoek naar een andere invulling van de Molsparking. Alle partijen zien de potentie van deze bijzondere plek binnen het historische centrum van Breda. Het versteende parkeerterrein vraagt om een kwaliteitsimpuls, zeker nu in de directe omgeving De Lange Stallen, Breda Botanique en Post Breda zijn gerestaureerd en ontwikkeld.
-
De auto is een belangrijk vervoersmiddel om in de binnenstad te komen. Dat blijft voorlopig nog wel zo. De auto is straks dus ook gewoon welkom. We kijken wel naar mogelijkheden om ook andere vervoersmiddelen aantrekkelijker te maken, zoals fiets en bus. Er wordt daarom onder andere ook gekeken naar mogelijkheden voor extra gebouwde fietsenstallingen in het gebied, net als in de hele binnenstad. Ook het realiseren van bruggen over de Singel voor fietsers en voetgangers hoort bij het aantrekkelijker maken van de binnenstad voor andere manieren van vervoer.
De gevolgen van de plannen voor Molsparking voor de bereikbaarheid en het parkeren in dit stadsdeel, wordt tijdens het vervolg van de haalbaarheidsfase onderzocht. Dit gebeurt parallel aan en in afstemming met een visie op parkeren en bereikbaarheid voor de hele binnenstad.
Uitgangspunt voor het haalbaarheidsonderzoek is een verdiepte parkeerbak op de Molsparking.Niet alleen voor de Molsparking, maar ook voor de Koepel en het Chassékwartier is de gemeente samen met marktpartijen bezig met haalbaarheidsonderzoeken.
Uitgangspunt daarbij is dat we het aantal bezoekersparkeerplaatsen in de stad op hetzelfde niveau houden. Daarnaast moeten ook andere vormen van mobiliteit (fietsen, openbaar vervoer) versterkt worden. -
Eind januari 2025 is fase 2 gestart van het haalbaarheidsonderzoek om te komen tot een Ontwikkelvisie. Dit duurt naar verwachting een jaar. Als BPD, Dura Vermeer en de gemeente tot de conclusie komen dat de ontwikkelvisie haalbaar is, kan deze verder uitgewerkt worden. De start van de planologische procedure zal niet eerder zijn dan 2026.
-
Nee, dat is echt nog te vroeg. Pas als er sprake is van een haalbaar plan, de beoogde planologische procedure is doorlopen en er zicht is op start bouw is dit mogelijk. We verwachten dat dit nog enkele jaren duurt.
De woningen op de Molsparking worden zodra dat kan te koop aangeboden door de ontwikkelaars/corporatie. Houdt u daarom de individuele projectwebsites in de gaten, de lokale makelaars, en voor huurwoningen de website KlikvoorWonen -
Participatie met de omgeving vindt plaats op verschillende momenten in het proces. Belanghebbenden worden dan geïnformeerd, kunnen vragen stellen, wensen, zorgen en kansen uiten, oplossingen aandragen en meepraten. De initiatiefnemers gebruiken de opbrengsten bij de uitwerking van het plan. Als de initiatiefnemer de opbrengst niet gebruikt, wordt aangegeven waarom dit niet gebeurt. Dit alles om samen de plannen beter te maken.
Op 31 maart 2025 is er een eerste informatiebijeenkomst geweest voor omwonenden en andere betrokkenen. Hier zijn onder andere de eerste artist impressies gepresenteerd. In de participatie met de omgeving worden onder meer omwonenden, ondernemers, belangenverenigingen, culturele instellingen, WonenBreburg, SDK/Maas-Jacobs en andere belanghebbenden uit de directe omgeving betrokken. Ook kan men zich via een reactieformulier in het infocentrum en via de website van Breda Centrum Oost/Molsparking opgeven om mee te denken.
Informatiepunt Breda Centrum Oost
Meer weten? Loop gerust binnen in het Informatiepunt Breda Centrum Oost aan het Chasséveld 3. Op maandag en donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur zitten medewerkers voor u klaar om eventuele vragen te beantwoorden. Schikt het tijdstip u niet? Geen probleem. U kunt ook een afspraak te maken op een tijdstip dat u wel schikt. Neem hiervoor contact met ons op.
Lees de vragen en antwoorden over Centrum Oost. Staat uw vraag er niet bij, stel deze dan aan de gemeente.
Schrijf u in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen.
Meer informatie over de Molsparking staat ook op de website Achter de lange Stallen