Milieuonderzoek voor Bavel: wat betekent dit voor onze dorpsontwikkeling?
De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan de toekomst van Bavel. Met de Gebiedsvisie Bavel 2040 is een breed gedragen plan ontstaan, waarin de wensen en ideeën van bewoners en ondernemers samenkomen. De gemeenteraad heeft deze visie begin 2024 vastgesteld. Nu blijkt echter dat er aanvullende milieueffectrapportage nodig is om de impact van de geplande ontwikkelingen goed in kaart te brengen. Wat betekent dit voor Bavel?
Waarom een aanvullend milieuonderzoek?
Bij ruimtelijke projecten moeten milieueffecten volledig worden onderzocht. Voor de Omgevingsvisie Breda 2040 werd daarom een plan-MER opgesteld, maar deze was te abstract om als basis te dienen voor de projecten in Bavel. Tijdens het opstellen van de Gebiedsvisie Bavel is er destijds geen plan-MER uitgevoerd, omdat werd aangenomen dat de milieueffecten per project afzonderlijk onderzocht konden worden.
Recent stikstofonderzoek van Antea (februari 2024) toont echter aan dat de geplande ontwikkelingen in Bavel kunnen leiden tot een toename van stikstofdepositie op het Natura 2000-gebied Ulvenhoutse Bos. Daarom start de gemeente een plan-MER-procedure. Dit betekent dat alle milieueffecten van de geplande ontwikkelingen in Bavel in samenhang worden onderzocht.
Gevolgen voor de ontwikkeling van Bavel
De keuze voor een plan-MER-procedure heeft verschillende consequenties:
- Uitvoering van een plan-MER-procedure: In 2025 start de gemeente met dit onderzoek. In de eerste fase wordt bepaald wat er precies onderzocht moet worden. Daarna volgt de onderzoeksfase en de uiteindelijke rapportage.
- Facultatief programma: De uitkomsten van de plan-MER bepalen mede de verdere uitwerking van de Gebiedsvisie. Dit betekent dat de plannen mogelijk aangepast moeten worden op basis van de milieueffecten en de bijbehorende maatregelen. We gaan het plan-MER koppelen aan een nieuwe ruimtelijke visie, dat heet in de nieuwe Omgevingswet een programma.
- Vertraging van projecten: De uitvoering van de plan-MER-procedure zorgt voor een vertraging van ongeveer één jaar. De haalbaarheidsbesluiten voor belangrijke projecten zoals Bavel-West, Bavel-Zuid en De Huif kunnen pas in 2026 worden genomen. Dit geldt ook voor het besluit over de mogelijke ontwikkeling van een bedrijventerrein in Bavel.
Wat kan wel doorgaan?
Voor 2 projecten die zich al in een vergevorderd stadium bevinden, wordt een aparte milieubeoordeling uitgevoerd. Het gaat hierbij om:
- de nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) Bavel
- de tijdelijke woningen aan de Woestenbergseweg
Zolang aangetoond kan worden dat deze projecten geen belangrijke negatieve milieueffecten veroorzaken, kunnen ze doorgaan zonder te wachten op de bredere plan-MER.
Hoe nu verder?
De gemeentegaat de komende tijd aan de slag met de plan-MER-procedure. Bewoners en belanghebbenden worden op de hoogte gehouden en er zal ruimte zijn om mee te denken over mogelijke oplossingen. Ondanks de vertraging blijft het doel om Bavel op een duurzame en toekomstbestendige manier te ontwikkelen.