Gemeente Breda wil natuur verder uitbreiden
De gemeente Breda wil ook in 2025 actief aan de slag om grond voor het Natuurnetwerk aan te kopen. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit voorgesteld aan de gemeenteraad.
Natuurnetwerk
Het Natuurnetwerk is een netwerk van bestaande en nieuw aan te leggen natuurgebieden. Deze natuurgebieden worden door ecologische verbindingszones met elkaar verbonden. Binnen de provincie Noord-Brabant bestaat ongeveer 90% van het Natuurnetwerk uit bestaande natuurgebieden, zoals het Mastbos en de Lage Vuchtpolder. Wethouder Peter Bakker (natuurontwikkeling): “Het Natuurnetwerk is nog niet compleet. Er ontbreken nog gebieden en verbindingen die belangrijk zijn voor de instandhouding van gezonde populaties dieren en planten."
Het Natuurnetwerk is nog niet compleet. Er ontbreken nog gebieden en verbindingen die belangrijk zijn voor de instandhouding van gezonde populaties dieren en planten.
Binnen de gemeente zijn verschillende partijen bezig met de realisatie van het Natuurnetwerk. Dit zijn bijvoorbeeld het Waterschap Brabantse Delta, Staatsbosbeheer en Brabants Landschap, maar ook diverse particuliere grondeigenaren. Voor de resterende delen van het Natuurnetwerk is een proactieve aanpak nodig vanuit de gemeente.
Stikstof en Stad in een Park
Door het Natuurnetwerk uit te breiden, neemt de uitstoot van stikstof af. Zo werkt de gemeente aan de Natura 2000-doelstellingen voor het versterken van het Ulvenhoutse Bos. Dit gaat er op termijn voor voor zorgen dat woningbouwontwikkelingen minder snel problemen krijgen met vergunningverleningen.
Met de investering in 2025 dragen we bovendien bij aan de versterking van ecologische verbindingen.
“We werken verder aan een Breda dat klaar is voor de toekomst. Een Stad in een Park. Door de kwaliteit van het landschap te verbeteren, creëren we ook een beter woon- en leefklimaat voor de Bredanaars”, aldus wethouder Bakker. "Met de investering in 2025 dragen we bovendien bij aan de versterking van ecologische verbindingen. De aankoop van de gronden vormt dus een belangrijke stap in het realiseren van onze ambities op het gebied van natuurbehoud, stikstofreductie en onze klimaatdoelen.”
Strategisch Investeringsplan
De benodigde middelen zijn opgenomen in het Strategisch Investeringsplan, als onderdeel van de begroting 2025. Het college vraagt de gemeenteraad nu om investeringskrediet voor 2025 beschikbaar te stellen. De gemeente hoopt hiermee ongeveer 60 hectare grond aan te kunnen kopen.