De regio Baronie zet de schouders onder de opgaven wonen, welzijn en zorg
Het afgelopen jaar hebben gemeenten, woningcorporaties, zorg- en welzijnspartijen en belangenorganisaties in de regio Baronie de schouders gezet onder de grote opgaven op het gebied van wonen, welzijn en zorg. De urgentie is groot. Er zijn te weinig passende woningen en het aantal mensen dat ondersteuning en zorg nodig heeft groeit. Daarnaast stijgen de kosten en is er steeds minder personeel. Op basis hiervan, wettelijke verplichtingen en lopende afspraken is geconcludeerd dat een versnelling in de huidige aanpak nodig is. Regionaal samenwerken is daarbij essentieel. Dit heeft geleid tot een Afsprakenkader wonen, welzijn en zorg voor de regio Baronie en een uitvoeringsprogramma voor 2025 en 2026. Op woensdag 16 april werd deze samenwerking symbolisch bestuurlijk bekrachtigd door het zetten van een handtekening.
De noodzaak en urgentie is groot
Het aantal inwoners in de regio neemt toe en de samenstelling verandert. Vooral het aantal ouderen, mensen in een kwetsbare positie en inwoners met een chronische aandoening groeit. Er zijn voldoende betaalbare en passende woningen nodig. Landelijk is ook de opdracht ‘Een thuis voor iedereen’. Daarnaast wordt het leven duurder en zien we op meer terreinen krapte en gebrek, terwijl er steeds meer van mensen zelf wordt verwacht. Dit alles heeft een weerslag op het dagelijkse leven en de zorgen over de toekomst nemen toe. De noodzaak en urgentie om hier iets aan te doen wordt in de regio breed onderkend en onderschreven. Daarnaast komt de wet versterking regie op volkshuisvesting eraan. Een wet die meer regie verwacht van overheden alsook het versterken van de regionale samenwerking stimuleert.
We zien dat steeds meer mensen een woning nodig hebben en dat deze woningen er nog niet (altijd) zijn.
Dees Melsen, wethouder wonen in Oosterhout: “De uitdagingen op wonen, welzijn en zorg zijn groot. We zien dat steeds meer mensen een woning nodig hebben en dat deze woningen er nog niet (altijd) zijn. Daarnaast wordt de groep ouderen steeds groter en zij hebben andere wensen en behoeften dan bijvoorbeeld alleenstaanden en jonge gezinnen. Daar moeten we op inspelen. Voor nu maar ook voor de toekomstige generaties.”
We doen het samen
De regio Baronie heeft geconcludeerd dat de opgaven dusdanig groot worden dat ze het lokale niveau overstijgen. Daarom wordt nauw samengewerkt met de regionale woningcorporaties, zorg- en welzijnspartijen en belangenbehartigers, om de schouders onder de maatschappelijke opgaven te zetten. Dit heeft geresulteerd in een regionaal Afsprakenkader, in aansluiting op de eerder uitgevoerde woonzorganalyse.
Er is energie om te bouwen aan mooie en innovatieve vormen van wonen, welzijn en zorg.
“Het afgelopen jaar hebben we in nauwe samenwerking met een brede groep partijen gewerkt aan ambities en doelstellingen voor de toekomst. Er is energie om te bouwen aan mooie en innovatieve vormen van wonen, welzijn en zorg”, laat Wesley van Steen, wethouder in Zundert, weten.
We werken integraal en leggen verbindingen
Het Afsprakenkader bevat regionale kaders en richtingen. Aanvullend aan dit kader is een uitvoeringsprogramma voor 2025 en 2026 opgesteld om snel over te gaan op actie. We willen goede afspraken maken over een eerlijke verdeling van mensen in een kwetsbare positie die snel een woning nodig hebben en ernaar handelen. En we zetten in op gezamenlijke aanpakken en delen regionaal goede voorbeelden als het gaat om woonvormen, specialistische zorg en veerkrachtige buurten. Daarnaast wordt de verbinding gelegd met grote ontwikkelingen zoals het Integrale Zorgakkoord, de stedelijke woondeal Breda – Tilburg en de aanpak dakloosheid.
We doen al veel, lokaal maar zeker ook regionaal zoals bijvoorbeeld met de woondeal, aanpak dakloosheid en Thuis in de Wijk. Daar sluiten we bij aan en kijken wat aanvullend nodig is.
Het tekenmoment
Het regionale Afsprakenkader is het resultaat van de samenwerking tussen de partijen die actief zijn op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Om dit te benadrukken, hebben vertegenwoordigers van gemeenten, woningcorporaties en zorg- en welzijnspartijen op 16 april hun handtekening gezet.
Pierre Hobbelen, directeur bestuurder van Thuisvester: “Door het zetten van de handtekening benadrukken we dat we het als opgavenpartners samen willen doen. Samen staan we sterker en kunnen we meer bereiken voor de inwoners.”
Foto: Sjoerd Fotografie