Overlast van dieren

Overlast van dieren in uw omgeving kan erg vervelend zijn. Lees hoe u kunt helpen met het voorkomen van overlast. Bekijk wat u kunt doen als u toch last krijgt van dieren. Ook leest u wanneer de gemeente in actie komt en hoe u overlast kunt melden.

Overlast van ongedierte in en rond uw huis

Heeft u overlast van ongedierte in en rond uw woning of eigen terrein? Kijk waar de overlast vandaan komt. Geef ongedierte minder kans, bijvoorbeeld door:

  • goed schoonmaken
  • eten goed opbergen of verpakken
  • naden en kieren dichten en bijenbekjes (stootvoegrooster) plaatsen

Overlast melden

Bekijk wat u kunt doen en wanneer u overlast kunt melden. Door de meldingen weet de gemeente waar er overlast is en hoeveel mensen hier last van hebben. Daarna wordt bekeken wat eventuele oplossingen zijn. Het betekent dus niet dat uw melding direct opgelost wordt.

Van welk dier heeft u overlast? Verplicht

Bijen en hommels zijn beschermde, maar ook nuttige diersoorten en worden daarom niet bestreden.

U kunt een melding maken bij de gemeente. U krijgt dan advies over wat u het beste kunt doen. De gemeente verwijdert geen bijen(nesten). 

Meld overlast van ratten of muizen bij de gemeente. De gemeente geeft advies als u last heeft van ratten of muizen in of om uw huis. 

Wespen kunnen vooral in augustus overlast geven. Ze zoeken dan naar vlees en zoetigheid. Wespen zijn ook nuttig. Ze eten andere insecten en bestuiven bloemen. Zo blijven er voldoende verschillende insecten in de stad.

Ziet u een wespennest in de openbare ruimte? Meld het bij de gemeente. De gemeente bestrijdt het nest als het een gevaar vormt voor de omgeving. 

Heeft u thuis last van een wespennest? Maak een melding. De gemeente neemt contact met u op en geeft u advies wat u het beste kunt doen en kan u verwijzen naar professionele bestrijders.

Kauwen, kraaien en duiven zijn beschermde diersoorten. De gemeente vangt daarom deze vogels niet en haalt ook geen nesten weg. U kunt hiervoor geen melding maken.

Nederland is een ganzenland. U komt ze vooral in en rondom waterrijke gebieden met uitgestrekte graslanden, waar ze zich voeden met gras en andere plantdelen. Hierdoor voorkomen ganzen dat open (water)vlaktes dichtgroeien, waardoor gebieden geschikt blijven voor andere plant- en diersoorten. 

Sommige soorten zorgen voor overlast. Bijvoorbeeld door het geluid, uitwerpselen of overlast van ganzen in wijken, langs fietspaden of autowegen.

Meld overlast bij de gemeente. 

De Amerikaanse rivierkreeft is wettelijk beschermd. De gemeente mag de rivierkreeft daarom niet bestrijden. Bij het schoonmaken van water (baggeren) waar de Amerikaanse rivierkreeft in voorkomt, wordt wel gecontroleerd of er geen Amerikaanse rivierkreeften per ongeluk naar een andere plaats wordt gebracht. Hiermee probeert de gemeente verdere verspreiding te voorkomen.

U kunt hiervoor geen melding maken.

De Aziatische hoornaar is een bedreiging voor onze honingbijen en voor de biodiversiteit in Breda. Maak een melding bij de gemeente. 

Heeft u last van ander ongedierte in uw omgeving? Maak een melding bij de gemeente. De gemeente kan u advies geven. 

Vleermuizen zijn bedreigde en beschermde dieren die bovendien zeer nuttig zijn. Ze eten per nacht duizenden muggen, motten en kevers waardoor zij insecten overlast voorkomen. Ze mogen dus niet zomaar verstoord worden. 

Heeft u overlast van vleermuizen in huis of vind u een verzwakte vleermuis in of rond uw huis? Maak een melding bij de gemeente. De gemeente is aangesloten bij een netwerk. Iemand van dit netwerk komt aan huis en zoekt samen met u naar een oplossing.