Plan voor minder CO2-uitstoot van gemeente Breda
Om klimaatverandering tegen te gaan is het belangrijk dat er over de hele wereld minder CO2 vrij komt. Om de verandering in goede banen te leiden, gebruiken we de CO2-prestatieladder. Wat dat betekent, leest u op deze pagina.
CO2-prestatieladder: stap voor stap
De CO2-prestatieladder is een manier van werken die organisaties helpt om minder CO2 vrij te laten komen. Gemeente Breda berekent elk half jaar opnieuw hoeveel CO2 we uitstoten en stelt doelen om deze uitstoot te verminderen. Ook nemen we maatregelen waarbij we medewerkers, inwoners en externe partners informeren en - zo nodig - betrekken. Deze manier van werken ondersteunt het doel om in 2044 als organisatie Klimaat neutraal te zijn.
(Half)jaarlijkse voortgang
Om de voortgang te kunnen bepalen moeten we weten hoeveel CO2 er door de activiteiten van de organisatie vrij komt. De berekening die we elk (half)jaar doen noemen we onze 'footprint'.
Onze resultaten
In 2023 bedroeg de CO2-voetafdruk de uitstoot van CO2 van de gemeente 12.293 ton CO2. De meeste uitstoot werd veroorzaakt door elektriciteitsverbruik (7.459,5 ton). Helaas hebben wij in vergelijking met ons basisjaar (2019) nog geen CO2 reductie behaald. In 2021 zijn wij van elektriciteit uit biomassa overgestapt naar elektriciteit uit Europese wind, daarmee is de CO2 emissiefactor van 75 kg CO2 per kWh naar 649 kg CO2 per kWh veranderd. Dit betekent dat ondanks dat we in 2023 ruim 2 miljoen kWh minder hebben verbruikt (11% reductie), deze afname niet terug te zien is onze footprint. Toch was de overstap naar Europese wind een bewuste keuze.
In 2019 bedroeg de footprint 6.249 ton CO2, daarmee is onze footprint in 2023 met 197% toegenomen in plaats van de verwachte reductie van 7%. In de infographics is naast de CO2-overzicht van 2019 tot 2023 ook het verbruiksoverzicht toegevoegd. Deze geven per emissiestroom de reductie in verbruik weer.
Welke maatregelen nemen we?
Het grootste deel van de footprint wordt veroorzaakt door het elektraverbruik (61%). Mede doordat dit nog niet volledig uit Nederlandse hernieuwbare bronnen afkomstig is heeft het een grote impact op de footprint. Daarnaast hebben het brandstofverbruik voor wagens en machines (24%) en het gasverbruik voor het verwarmen van (13%) een grote impact. De overige circa 2% is afkomstig van warmtelevering en zakelijk reizen. De volgende maatregelen worden ingezet die helpen om de hoeveelheid CO2 die vrijkomt te verminderen:
- Scope 1: Vernieuwen van de warmtepompen van het Stadskantoor, verwarming op onze werklocaties één graden lager en inkoop van schonere wagens bij vervanging (reductie 1% in 2025 t.o.v 2019).
- Scope 2: LED verlichting toepassen bij vervangen reguliere verlichting, het plaatsen van zonnepanelen waar dit nog kan en het efficiënter energieverbruik van rioolgemalen (reductie 11% in 2025 t.o.v. 2019).
Naast deze acties zijn ook onderzoeken gestart naar welke maatregelen Gemeente Breda nog meer kan nemen om de doelen te halen. In 2025 wil Gemeente Breda 12% CO2 reductie behalen ten opzichte van 2019.
Jaarlijkse audit
Elk jaar wordt Gemeente Breda geaudit door een onafhankelijke certificeren instelling, Normec NCK. Tijdens deze audit wordt gecontroleerd of Gemeente Breda het CO2-managementsysteem goed heeft geïmplementeerd. Dit betekent dat jaarlijks wordt gekeken naar hoe goed de gemeente haar emissies in kaart heeft gebracht, hoe actief het is geweest op het uitvoeren van de geplande maatregelen, welke acties er zijn ondernomen om het bewustzijn te vergroten en of er actief is deelgenomen aan relevante initiatieven. In november 2022 is de eerste audit uitgevoerd. Het CO2 bewust certificaat is hier te vinden:
Update oktober 2024
In december 2022 behaalde de gemeente het certificaat voor het goed implementeren van het CO2- managementsysteem (zie deze pagina): sindsdien hebben we verschillende maatregelen getroffen die bijdragen aan het uiteindelijke doel van 12% vermindering van onze eigen CO2 uitstoot in 2025. Wat hebben we in 2023 hebben gedaan:
- We hebben de verwarming op het Stadskantoor 2 graden lager gezet.
- We gaan voedselverspilling tegen in het bedrijfsrestaurant.
- Onze zakelijke mobiliteit is verduurzaamd door bijvoorbeeld extra dienstfietsen aan te schaffen, elektrische deelauto’s te plaatsen en NS-businesskaarten beschikbaar te stellen.
- We hebben 190 zonnepanelen geplaatst in 2023.
We verbeteren ons inzicht in onze footprint met een nauwkeurig energiemonitoringssysteem.
De resultaten van deze acties zijn nog niet bekend, maar delen we hier zo snel mogelijk.
Bekijk de infographic van onze huidige uitstoot
Participatie
De gemeente Breda kijkt ook verder dan haar gemeentegrens. Wij nemen deel aan sector- en keteninitiatieven waar nieuwe ideeën en ontwikkelingen gedeeld worden tussen bedrijven, medeoverheden en organisaties. Voorbeelden hiervan zijn:
- Woningcorporatie Alliantie Breda (werkgroep duurzaamheid)
- INDUSA (Innovatie, Duurzaamheid, Samenwerken) met de Provincie en andere gemeenten in Noord-Brabant
- Regio West Brabant
Wat kunt u doen?
Benieuwd wat u zelf als ondernemer of inwoner kunt doen om energie te besparen en daarmee minder CO2 vrij te laten komen?
- Kijk voor advies, subsidies en tips over energie besparen en duurzame maatregelen op BredaDuurzaam
- Meer weten over de energietransitie en aardgasvrije wijken in Breda? Kijk bij BredaAardgasvrij
- Deel je vragen of ideeën en/bekijk de nieuwsbrieven