Omgevingsvergunning

Algemeen

Wilt u bouwen of verbouwen? Of juist slopen? Een functie wijzigen? Wilt u een boom kappen of iets anders aan uw omgeving veranderen? Vaak heeft u een omgevingsvergunning nodig. Controleer eerst in het omgevingsloket of u een omgevingsvergunning nodig heeft.

Wat u moet weten

Omgevingsvergunning nodig of niet

Met de vergunningcheck van het omgevingsloket komt u te weten voor welke activiteiten u een omgevingsvergunning nodig heeft. Misschien hoeft u  alleen een melding te maken. Soms is er helemaal geen omgevingsvergunning of melding nodig.

Omgevingsloket

Voor verschillende activiteiten een vergunning nodig

Voorbeelden waarvoor een vergunning nodig is:

  • Omgevingsplanactiviteit
  • Technische bouwactiviteit
  • (Rijks)monumenten activiteit
  • Milieubelastende activiteit
  • Flora- en fauna activiteit
  • Lozingsactiviteit
  • Wateronttrekkingsactiviteit

Een nieuwe activiteit in de Omgevingswet is de omgevingsplanactiviteit. Voor deze activiteit bepaalt het omgevingsplan of er een omgevingsvergunning nodig is. Denk hierbij aan bouwen, aanleggen, een functiewijziging, maar ook kappen en een in- en uitrit aanleggen.

Bouwen bestaat uit 2 activiteiten

Het (ver)bouwen van een bouwwerk bestaat uit 2 activiteiten:  

  • de (technische) bouwactiviteit 
  • de omgevingsplanactiviteit bouwwerken

Technische bouwactiviteit

Bij de technische bouwactiviteit wordt de aanvraag getoetst aan de technische regels.  Deze regels staan in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), voorheen het bouwbesluit. Voor nieuwe bouwwerken onder gevolgklasse 1 is per 1 januari 2023 de Wet kwaliteitsborging (Wkb) ingegaan. Gevolgklasse 1 is de laagste risicoklasse waar bijvoorbeeld grondgebonden eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden onder vallen. Een uitgebreide lijst van wat onder gevolgklasse 1 valt, vindt u op Overheid.nl, Factsheet Gevolgklassen (overheid.nl). Voor een plan wat onder de Wkb valt, hoeft u geen omgevingsvergunning voor een (technische) bouwactiviteit in te dienen, maar wel een melding bouwactiviteit.

Voor verbouw van bouwwerken onder gevolgklasse 1 of bouwwerken die vallen onder gevolgklasse 2 of 3 blijft de (technische)bouwactiviteit bij de gemeente van toepassing.

Omgevingsplanactiviteit

Bij de omgevingsplanactiviteit bouwwerken wordt de aanvraag onder andere getoetst aan de ruimtelijke bouwregels uit het omgevingsplan.

Doe eerst de vergunningcheck om te weten of de activiteiten vergunningsplichtig zijn en/of de technische bouwactiviteit misschien onder de Wet kwaliteitsborging valt.

Welstand

De regels voor het uiterlijk van een bouwwerk (redelijke eisen van welstand) zijn vastgelegd in de Nota Ruimtelijke Kwaliteit. Een bouwplan wordt hieraan getoetst. 

Dakkapel, airco- of warmtepomp of erfafscheiding

Als u een vergunning nodig heeft en u wilt een dakkapel aan de voorzijde plaatsen, een airco- of warmtepomp plaatsen of een erfafscheiding plaatsen, kijk dan met de Snelservice toets omgevingsvergunning of uw plan onder de sneltoetscriteria valt, dan krijgt u makkelijk en snel uw vergunning.

Overige activiteiten

Gaat u iets anders bouwen of verbouwen, dan kunt u de sneltoets criteria die van toepassing zijn vinden via de Nota Ruimtelijke Kwaliteit - veelvoorkomende bouwwerken.

Wanneer vraagt u eerst een initiatiefplan aan?

U vraagt een initiatiefplan aan als uw plan niet past in het omgevingsplan of als u hierover twijfelt. U vraagt ook een initiatiefplan aan als u bijvoorbeeld een (gemeentelijk) monument wilt wijzigen, of  een pand in een beschermd stadsgezicht. U krijgt dan een advies op maat.

In gesprek met belanghebbenden

Uw plan (klein of groot) bespreekt u met buren of belanghebbenden. Samenwerking verbetert het plan en kan zorgen voor draagvlak. Als initiatiefnemer bepaalt u zelf hoe u belanghebbenden betrekt bij uw plan. Dit legt u vast in het participatieplan en participatieverslag. Het stappenplan helpt u hierbij.

Kosten

Een omgevingsvergunning is maatwerk. De kosten zijn onder andere afhankelijk van de activiteiten waarvoor u een vergunning aanvraagt.
Uitgebreide informatie vindt u in de legesverordening (titel 2, hoofdstuk 3) op Overheid.nl.

Afhandeling van uw aanvraag

De beslistermijn van een omgevingsvergunning is in de meeste gevallen 8 weken. In enkele gevallen is de beslistermijn 26 weken. De beslistermijn kan eenmalig met 6 weken verlengd worden.

Na het besluit geldt altijd nog een bezwaar- en/of beroepstermijn, houd hier rekening mee.

Vragen?

Op de website van het omgevingsloket staat uitleg over de omgevingsvergunning.

Heeft u toch nog een vraag over het aanvragen of over een al aangevraagde omgevingsvergunning? Stel deze via het formulier Vraag stellen omgevingsvergunning.

Vraag stellen