Melden

Ziet u iets op straat dat gemaakt of opgeruimd moet worden? Dit kunt u melden. Ook overlast kunt u doorgeven. Maak een melding via de BuitenBeter App of de website. U kunt foto's meesturen. Een vraag of een idee over de buitenruimte kunt u melden. U kunt een klacht over een beslissing, beleid of handeling van de Gemeente Breda melden, of een handhavingsverzoek indienen. Een compliment geven kan ook.

Wat wilt u melden?

Bij een gevaarlijke situatie of overlast van een evenement: bel 14 076, ook buiten kantoortijden.

Vul de vragen in zodat uw melding op de juiste plaats terecht komt.

Wat wilt u doen? Verplicht

De gemeente kent verschillende procedures. Niet alles is een klacht. Maak hieronder uw keuze.

Wat wilt u doen? Verplicht
Waarover wilt u een klacht indienen? Verplicht

Ziet u op straat iets waarvan u wilt dat het gemaakt of opgeruimd wordt? Dit kunt u melden bij de gemeente. U kunt ook snel en makkelijk een melding maken via de BuitenBeter-app

Bel 14 076, ook buiten kantoortijden, bij een gevaarlijke situatie.

Waarover wilt u een melding maken? Verplicht
Maak een keuze Verplicht
Gaat uw melding over een boom van de gemeente? Verplicht

U kunt geen melding maken over een boom die niet van de gemeente is. Kijk op de website voor meer informatie over bijvoorbeeld het kappen van een boom die niet van de gemeente is.

Ga naar www.breda.nl/vragen-over-bomen en beantwoord de vragen. U leest meer informatie over het onderwerp. U leest ook wanneer u een melding over bomen kunt maken bij de gemeente.

Waarover gaat uw bezwaar? Verplicht

Als u het niet eens bent met een besluit of het beleid van de gemeente dan kunt u bewaar maken. 

U kunt een klacht indienen als u niet tevreden bent over wat de gemeente doet. Bijvoorbeeld omdat u het antwoord, de oplossing of een product niet op tijd hebt gekregen. Of omdat u niet correct behandeld bent door een medewerker.

Bent u niet tevreden over de werkwijze of dienstverlening van de Gemeente Breda of één van haar medewerkers, dan kunt u een klacht indienen.

Wat is de oorzaak van de schade? Verplicht

Heeft u schade geleden door nalatigheid of achterstallig onderhoud? Bijvoorbeeld door een slecht onderhouden wegdek? Dan kunt u de gemeente aansprakelijk stellen.  

Heeft u schade geleden door onrechtmatig handelen door een medewerker van de gemeente? Bijvoorbeeld schade door een ongeluk of aanrijding? Dan kunt u de gemeente aansprakelijk stellen.

Heeft u schade geleden door werkzaamheden die de gemeente heeft (laten) uitvoeren? Dan kunt u de gemeente aansprakelijk stellen.

Voordat de gemeente beslissingen doorvoert, wordt er een voorgenomen besluit of ontwerpbesluit genomen. Als burger heeft u het recht om over dit besluit uw mening te geven, zodat de gemeente deze kan meewegen voordat het eigenlijke besluit genomen wordt. Hiervoor wordt de term ‘zienswijze’ gebruikt. Een zienswijze is een formele procedure.

Heeft u een opmerking of een vraag over het indienen van een zienswijze, neem eerst contact op met de gemeente.

Waar wilt u op reageren? Verplicht

Wat fijn dat u een compliment wilt geven over de dienstverlening of een medewerker van de gemeente. 

Wat voor overlast ervaart u? Verplicht

Overlast van horeca, bedrijven of Breepark door geluid, stank of vervuiling meldt u bij de Omgevingsdienst Midden en West-Brabant.

Heeft u direct belang bij het handhaven van de regels? Verplicht

U ervaart overlast omdat de regels worden overtreden. Als u direct belang heeft bij de handhaving van de regels, kunt u een handhavingsverzoek indienen. Dit is een formeel besluit tot handhaving van de regels.

Heeft u een opmerking of een vraag over een situatie? Wijzig dan uw antwoorden om een melding te maken. 

Als u geen direct belang heeft bij de handhaving van de regels, maak dan een melding van de overlast.

Lees de informatie op www.breda.nl/houtstook wat u kunt doen bij overlast. 

Is het evenement nog bezig? Verplicht

Vervelend dat u last ondervindt van een evenement. Meld de overlast direct telefonisch bij de gemeente op 14 076 (ook buiten kantoortijden). Indien nodig kan de gemeente direct actie ondernemen op uw melding. 

Vervelend dat u last heeft ondervonden van een evenement. U kunt dit melden bij de gemeente. Uw melding wordt meegenomen in de evaluatie over het evenement, en bij de beoordeling als het evenement nog een keer wordt gehouden in Breda.

Is de container vol of verstopt, staat er vuil naast de container of opent de container niet? Maak een melding. 

Is uw container niet volgens het schema in de afvalkalender leeggemaakt? Maak een melding. 

Meld afval of zwerfvuil op straat of als de prullenbakken vol zitten. 

Ziet u een losse stoeptegel, een gat of scheur in de weg? Zijn de lijnen, strepen of pijlen op de weg niet meer duidelijk? Maak een melding.

Problemen op of naast snelwegen meldt u bij Rijkswaterstaat. Problemen op of naast provinciale wegen meldt u bij de Provincie Noord-Brabant.

Heeft u een vraag over iets in uw straat of buurt? Of juist een goed idee? Geef het door aan de gemeente door er een melding over te maken. De gemeente beantwoordt uw vraag of bekijkt uw idee.

Op grond van de Wet open overheid moet de gemeente actief informatie openbaar maken. Iedereen mag om informatie vragen over bestuurlijke onderwerpen.

De afgelopen maanden is er een achterstand ontstaan bij het repareren van de straatverlichting. Dit heeft verschillende oorzaken zoals oud materiaal en sterk gestegen kosten. Ook worden de storingen in sommige straten veroorzaakt door het netwerk. Deze storingen kan de gemeente niet oplossen, maar dit moet Enexis doen. Hierdoor blijven meldingen langer openstaan. Onze experts beoordeelden de meldingen wel op gevaar en verkeersveiligheid.

Inmiddels is al meer dan de helft van de storingen opgelost. Er komen nog steeds nieuwe meldingen bij, dus de gemeente kan niet alles meteen oplossen. De gemeente verwacht in januari weer bij te zijn. We begrijpen dat dit vervelend is en doen ons best om de problemen snel op te lossen.

Heeft u een nieuwe melding, dan horen we dat graag van u. Voor bestaande meldingen vragen we u om wat geduld.

Overlast van dieren in uw omgeving kan erg vervelend zijn. Lees hoe u kunt helpen met het voorkomen van overlast. Bekijk wat u kunt doen als u toch last krijgt van dieren. Ook leest u wanneer de gemeente in actie komt en hoe u overlast kunt melden.

De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups in de hele gemeente. Bepaalde plekken krijgen voorrang, zoals doorgaande (fiets)routes, kinderdagverblijven en speeltuinen.

Bent u iets verloren? U kunt dit online melden via verlorengevonden.nl of u meldt het bij de gemeente.

Een gevonden voorwerp kunt u zelf bewaren of bij de gemeente afgeven. Een gevonden paspoort, identiteitskaart of rijbewijs levert u verplicht in bij de gemeente.

Overlast van jongeren en andere personen op straat meldt u via telefoonnummer 14 076 of online bij de gemeente. Dit kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Meld crimineel gedrag bij de politie. Bel 112 bij spoed of 0900 8844 als het geen spoedgeval is.

Heeft u overlast door geluid op straat? Meld het bij de gemeente. Overlast van horeca, Breepark of bedrijven meldt u bij de Omgevingsdienst West-Brabant (OMWB)

Meld overige problemen in de straat of buurt. Omschrijf duidelijk in de melding waar het over gaat en op welke locatie. Foto's helpen de gemeente om uw melding nog beter in behandeling te nemen. 

De gemeente wil graag weten waar de vuurwerkoverlast is. Meld dit bij de gemeente. Op basis van deze meldingen wordt de overlast aangepakt. U ontvangt geen verdere reactie over uw melding.

Is uw container kapot of kwijt? Alle informatie over afvalcontainers vindt u op de pagina www.breda.nl/afvalcontainers-bij-de-woning

Wat vervelend dat u overlast van water in uw kelder of een andere ruimte heeft. De grondwaterstand is een natuurlijk verschijnsel. Bij veel neerslag wordt deze hoger en is het mogelijk dat er water in uw huis komt als de ruimtes niet waterdicht zijn. 

Lees meer informatie op www.breda.nl/wateroverlast.

Melden via de BuitenBeter-app

U kunt ook snel en makkelijk een melding maken via de BuitenBeter-app op uw mobiele telefoon of tablet. Meteen op de plek én het moment dat u dit signaleert. 

Download in de Appstore
Download in Google Play Store

Logo BuitenBeterApp

Wat gebeurt er na uw melding

Als u online een melding maakt krijgt u een ontvangstbevestiging. Alle meldingen worden beoordeeld op urgentie. Bij een gevaarlijke situatie wordt de melding meteen opgepakt. Is dat niet het geval dan worden de meeste meldingen binnen een paar weken afgehandeld. Soms kan dit langer duren, bijvoorbeeld door weersomstandigheden of omdat werkzaamheden uitgevoerd worden in een vaste en ingeplande onderhoudsronde.

Problemen met verhuurders melden

Discriminatie, intimidatie, te hoge huur: bij de verhuur van woonruimte vinden geregeld misstanden plaats. Als huurder meldt u dit bij het Meldpunt huurproblemen.

Melden bij andere organisaties

Wat kunt u melden Organisatie
Burenruzie die niet op te lossen is door een gesprek met elkaarBuurtbemiddeling Breda
Discriminatie en ongelijke behandelingRadar
Geweld, mishandeling, overtredingen, diefstal, zaken die de veiligheid in gevaar brengenPolitie
Anoniem melden kan ook
Huiselijk geweld of kindermishandelingVeilig Thuis West-Brabant
Problemen met water, vervuild oppervlaktewater, afval of dode dieren in het water, onderhoud van watergangen en zuiveringsinstallatiesWaterschap Brabantse Delta
Psychische problemen of verward gedrag van een buurtgenoot of familielidMeldpunt crisiszorg West-Brabant

Verhalen en achtergronden

Ook interessant