Stappenplan - In gesprek met belanghebbenden over uw bouwplan

Een goed initiatief vraagt om samenwerking en afstemming met belanghebbenden (bijvoorbeeld inwoners, ondernemers, overheid en andere organisaties). Om initiatiefnemers te helpen bij deze samenwerking en afstemming heeft Breda de Participatieleidraad vastgesteld.

Doel participatie

Het doel van participatie is betere besluitvorming en hogere kwaliteit van plannen, want alle belangen zijn in beeld en meegewogen.

Stappenplan

Als initiatiefnemer gaat u in 4 stappen het gesprek aan met belanghebbenden:

Stappenplan

Participatieplan maken

In het plan staat hoe u het participatieproces gaat inrichten. Dit doet u zo vroeg mogelijk en kan bijvoorbeeld een bijlage zijn bij een initiatiefplan. 

Participatieniveau bepalen

Breda kent 4 participatieniveaus:

  • Informeren
  • Raadplegen
  • Adviseren
  • Coproduceren

U bekijkt welk niveau het beste bij het initiatief past en motiveert uw keuze. Een combinatie is ook mogelijk.

Plan uitvoeren

U informeert, raadpleegt, adviseert en maakt keuzes samen met belanghebbenden. Hoe u dit doet is afhankelijk van het gekozen participatieniveau. In de leidraad staan 5 tips ter inspiratie. U blijft als initiatiefnemer verantwoordelijk voor de uitvoering van het participatieplan.

Plan afronden

U maakt een verslag van alle acties en resultaten uit het doorlopen proces. U deelt di verslag met de deelnemers. De gemeente gebruikt het verslag bij de besluitvorming. 

Participatieleidraad

In de Participatieleidraad staat meer informatie over het proces, rollen, verantwoordelijkheden, te nemen stappen en tips.