Stappenplan verduurzamen woning Doornbos-Linie
Stappenplan
Vooraf regelen
Vergunning nodig?
Als u gaat verbouwen en de buitenkant van het huis verandert, dan heeft u misschien een omgevingsvergunning nodig. Vaak is dit als u het dak of gevel aan de buitenkant isoleert, kozijnen vervangt of een monument gaat aanpakken.
Onderzoek of voor uw verbouwing een omgevingsvergunning nodig is.
Eigen bijdrage
Als u de subsidie krijgt, betaalt u 50% van de kosten zelf. Zoek uit hoe u deze eigen bijdrage gaat betalen. Bewijs hiervan hoeft u niet in te leveren, maar het is wel verstandig om dit alvast uit te zoeken.
Nodig bij de aanvraag
Rapport erkend energieadviseur
In dit rapport staat:
- De verbetering van de energiezuinigheid van de woning
- Een (voorlopig) energielabel van vóór de maatregelen
Vraag dit rapport aan bij een erkend adviseur. Op de website van de Rijksoverheid (link is extern)staat een lijst van erkende adviseurs.
Indien bij een eerste aanvraag minimaal label B is bereikt (of label C als de woning tot en met 1945 is gebouwd), is bij een volgende aanvraag geen rapport nodig.
Vraag een offerte bij het bedrijf dat de werkzaamheden gaat uitvoeren. De offerte moet op naam staan van de eigenaar van de woning. En de offerte moet ondertekend zijn met een natte handtekening door uzelf én door het bedrijf die de werkzaamheden gaat uitvoeren. Op de offerte moeten de isolatiewaarden staan. De gemeente houdt dezelfde isolatiewaarden aan als de landelijke overheid (ISDE: Isolatiemaatregelen woningeigenaren (rvo.nl).
Tip: vraag om een offerte onder voorbehoud van subsidie.
Kopie bankpas of bankafschrift
Bij de aanvraag moet u een foto van de voorkant van uw bankpas meesturen. Of een kopie van een bankafschrift met uw bankrekeningnummer erop. Dit heeft de gemeente nodig als u de subsidie krijgt.
Aanvraag indienen
Subsidie aanvragen
Subsidie vraagt u aan met uw DigiD. Stuur de volgende documenten mee:
- energierapport met inschatting van uw energielabel en verbetering na de verduurzaming
- offerte(s) van de aannemer, opdrachtbevestiging of factuur.
- kopie van een bankafschrift of een foto van uw bankpas met uw naam en het rekeningnummer
De gemeente heeft 13 weken de tijd om uw aanvraag te behandelen. Als de aanvraag niet volledig is of de gemeente heeft nog vragen, dan kan de gemeente de tijd nog met 13 weken extra verlengen. Als de aanvraag niet compleet is, krijgt u tijd om de aanvraag compleet te maken. Alleen complete aanvragen worden in behandeling genomen.
Aan de slag
Starten met de werkzaamheden
Als de gemeente besluit dat u subsidie krijgt, dan krijgt u eerst een voorlopige subsidieverlening. Dit betekent dat u 75% van de subsidie op uw rekening krijgt. U kunt dan starten met de werkzaamheden. U laat de werkzaamheden in uw woning uitvoeren tussen 1 oktober 2024 en 31 december 2027.
Als de werkzaamheden niet meer worden uitgevoerd (bijvoorbeeld als u gaat verhuizen) meldt u dit meteen bij de gemeente. De gemeente zal dan de subsidie terugvragen.
Als de werkzaamheden klaar zijn
Nieuw energielabel aanvragen
Als de werkzaamheden klaar zijn laat u het definitieve energielabel maken door uw erkend adviseur. Als het energielabel klaar is, kunt u het energielabel downloaden in MijnOverheid. Log in met DigiD en klik op Wonen en daarna op Bekijk energielabel.
Facturen en betaalbewijzen verzamelen
U verzamelt alle facturen en betaalbewijzen van de aannemer(s). Zorgt dat u een kopie hiervan op uw computer heeft staan.
Laatste deel van de subsidie krijgen
U heeft al 75% van de subsidie gekregen. Als alle werkzaamheden zijn uitgevoerd zoals afgesproken, dan krijgt u de rest van het bedrag (25%) uitbetaald.
Hiervoor moet u de subsidie verantwoorden. Dit betekent dat u de gemeente laat weten dat alle werkzaamheden zijn uitgevoerd. U laat dit zien door het nieuwe energielabel op te sturen en de facturen en betaalbewijzen van de aannemer(s).