Subsidie Dak- en thuisloosheid
Algemeen
Organisaties kunnen subsidie aanvragen voor uitvoering projecten Onder De Pannen en Werk Eerst in 2024 en 2025. Het doel is dak- en thuislozen een tijdelijke woonplek en perspectief op de toekomst te bieden. Een ander doel is leren of deze activiteiten van toegevoegde waarde zijn op het aanbod van voorzieningen en activiteiten voor de Regio Breda.
Subsidie aanvragen voor het project Werk Eerst voor 2024 kon tot 27 augustus 2024.
Belangrijke woorden uitgelegd
Belangrijke woorden uitgelegd
-
College het college van burgemeesters en wethouders van Breda Deelnemer persoon die deelneemt aan de activiteit Dak- en thuislozen personen die voor hun overnachting zijn aangewezen op straat, of een tijdelijk onderkomen bij familie, vrienden of kennissen Loket Centraal Onthaal het gemeentelijk loket waar dak- en thuislozen zich kunnen melden voor informatie, advies en ondersteuning of hulp bij (dreigende) dak- en thuisloosheid Project Onder de Pannen een project voor legale onderverhuur waarin tijdelijk onderdak wordt geboden aan economisch dak- en thuislozen zonder aanvullende hulpvragen Project Werk Eerst een project waarin op basis van het 'werk eerst' principe een tijdelijke woonplek met begeleiding wordt geboden aan dak- en thuislozen Regio Breda gemeenten Altena, Breda, Drimmelen, Geertruidenberg, Etten-Leur, Oosterhout, Moerdijk en Zundert Subsidieverordening de Algemene Subsidieverordening Breda 2025 zelfstandigheidsmatrix een instrument voor het meten van de mate van zelfredzaamheid op leefgebieden zoals financiën, zelfzorg en sociaal netwerk
Wie kan subsidie aanvragen
Organisaties die actief zijn binnen het beleidsterrein Maatschappelijke Opvang kunnen subsidie aanvragen.
Waarvoor kunt u subsidie aanvragen
Subsidie aanvragen kan voor activiteiten in het Project Onder de Pannen en Project Werk Eerst.
Project Onder de Pannen
- Op grond van de landelijke formule 'Onder de Pannen' werven en matchen van minimaal 15 verhuurders met deelnemers per jaar
Project Werk Eerst
- Bieden van trajecten aan dak- en thuislozen die gemotiveerd zijn omt gaan werken. Of waarvan de aanbieder na een intakegesprek inschat dat die motivatie gaat komen.
- Dak- en thuislozen wordt een tijdelijke woonplek geboden in combinatie met persoonlijke begeleiding gericht op het vinden van (betaald) werk, financiën en schulden, opbouwen en in stand houden van een netwerk en ondersteuning bij het vinden van duurzame huisvesting.
- Realiseren van 25 trajecten per jaar met de resultaten:
- gemiddelde duur van een traject is maximaal 1,5 jaar
- 80% van de deelnemers woont minimaal 3 maanden in een woning van de aanbieder
- 65% van de deelnemers woont na het traject zelfstandig
- minimaal 55% van de deelnemers hebben na het traject een arbeidsovereenkomst van minimaal 6 maanden voor minimaal 28 uur
- minimaal 55% van de jongvolwassenen (tot 27 jaar) heeft na het traject een arbeidsovereenkomst van minimaal 6 maanden voor minimaal 28 uur of studeert voltijds, of een combinatie daarvan
- bij minimaal 80% van de deelnemers zijn binnen 6 maanden inkomsten en uitgaven inzichtelijk en worden in balans gebracht en bij minimaal 50% is binnen 6 maanden de schuldenproblematiek beheersbaar
- deelnemers groeien aantoonbaar op meerdere domeinen van de zelfredzaamheidmatrix (periodieke meting)
De doelgroep voor de subsidie is:
- Project Onder de Pannen: economisch dak- en thuislozen met een woonvraag en zonder zware psychische- en verslavingsproblematiek
- Project Werk Eerst: dak- en thuislozen zonder werk, met aanvullende hulpvragen op meerdere leefdomeinen, die gemotiveerd zijn en in staat zijn om te werken
Voorwaarden bij de subsidie
Voor deze subsidie gelden de volgende voorwaarden:
Project Onder de Pannen
- Het project wordt in de regio Breda uitgevoerd.
- De aanvrager moet lid zijn van het landelijk netwerk Onder de Pannen voor de hele periode waarvoor de subsidie wordt gegeven.
- Het project moet worden uitgevoerd volgens de landelijke formule Onder de Pannen. De organisatie kan aantonen dat ze ervaring heeft met de formule Onder de Pannen.
- De aanvrager moet samenwerkingsafspraken hebben of aangaan met de woningcorporaties, gemeenten en andere samenwerkingspartners in de regio Breda.
- De aanvrager heeft aantoonbare kennis in omgang met economisch dak- en thuislozen.
Project Werk Eerst
- Het project wordt in de regio Breda uitgevoerd.
- De aanvrager zorgt zelf voor de benodigde woonplekken.
- Elke deelnemer doet mee naar vermogen en ontvangen integrale ondersteuning, worden gestimuleerd regie te houden of weer te krijgen over hun leven en worden gemotiveerd om te werken aan herstel.
- Binnen 6 weken na de start is een ondersteuningsplan opgesteld.
- De aanvrager heeft aantoonbare ervaring in het bieden van trajecten aan dak- en thuislozen die willen gaan werken, het bieden van een tijdelijke woonplek met begeleiding voor het vinden van betaald werk en het realiseren van deze trajecten.
- De aanvrager toont in de aanvraag de haalbaarheid van de activiteiten.
- De aanvrager heeft aantoonbare kennis in omgang met dak- en thuislozen zonder werk met aanvullende hulpvragen.
Hoeveel subsidie is er
Het subsidiebedrag (subsidieplafond) voor 2024 voor Project Werk Eerst is maximaal € 535.901.
Voor Project Onder de Pannen is het subsidieplafond bereikt (subsidie aanvragen niet meer mogelijk).
Subsidie aanvragen
Subsidie aanvragen
Subsidie aanvraag
Nodig bij de aanvraag
- Activiteitenplan met een beschrijving van de activiteiten, doelstellingen en resultaten.
- Uitgaven en inkomsten per activiteit, in het format activiteitenbegroting Breda.
- Kopie of foto van de bankpas met naam van de organisatie en het rekeningnummer. Of een recent rekeningafschrift met naam en rekeningnummer.
Wanneer kunt u subsidie aanvragen
Voor 2024 kunt u voor het Project Werk Eerst subsidie aanvragen tot 27 augustus 2024.
Subsidie behandeling
Verdelen van de subsidie
Per project wordt aan 1 partij subsidie verleend. De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld en toegekend tot het subsidieplafond is bereikt. Voor onvolledige aanvragen geldt als datum van ontvangst de datum waarop de aanvraag volledig is.
Beslissing op de aanvraag
De beslissing komt binnen 13 weken na de aanvraag. Deze termijn kan met maximaal 13 weken worden verlengd.
Weigeren van de subsidie
In de subsidieverordening staan de weigeringsgronden.
Subsidie verstrekking
Wat ben u verplicht
In de Subsidieverordening staan verplichtingen. Ook bent u verplicht:
- een inhoudelijke en financiële voortgangsrapportage te overleggen voor 1 juni 2025
- elk kwartaal een schriftelijke rapportage op te stellen met kwalitatieve en kwantitatieve monitorgegevens
- elke 6 maanden een accountgesprek te organiseren met de gemeente waar de voortgang van de doelstellingen en resultaten wordt besproken
Belangrijk om te weten
- Op alle subsidies geldt de Algemene wet bestuursrecht en de geldende Subsidieverordening. Afwijkingen daarvan staan dat in deze subsidieregeling.
- Leidend is de subsidieregeling zoals gepubliceerd op Overheid.nl.
- Er kan worden afgeweken van deze regels als het toepassen van de regels een onredelijke uitkomst heeft voor de aanvrager of subsidieontvanger.
- Voorkom korting op uw subsidie. Lees meer informatie over de beleidsregel misbruik en niet nakomen subsidieverplichtingen subsidies Breda 2025.
- Deze regels traden in werking op 29 december 2023 en gelden tot en met 30 december 2025.
- De regeling heet de Tijdelijke subsidieregeling dak- en thuisloosheid 2024-2025.