Subsidie voor erfgoed

Algemeen

De subsidie is voor erfgoedorganisaties met tentoonstellingen die bijdragen aan de erfgoeddoelen van de gemeente Breda voor publieksbereik en educatie. Om dit langdurig interessant te houden voor bezoekers worden wisselende tentoonstellingen geëist, al dan niet in combinatie met een vaste presentatie.

Subsidie aanvragen voor 2025 kan tot 1 oktober 2024.

Belangrijke woorden uitgelegd

Belangrijke woorden uitgelegd

Burgemeester en wethoudersburgemeester en wethouders van Breda
subsidieverordeningde Algemene Subsidieverordening Breda 2025

Wie kan subsidie aanvragen

Deze subsidie is voor rechtspersonen die op projectbasis initiatieven ontplooien voor talentontwikkeling, educatie en participatie op het gebied van erfgoed. 

Waarvoor kunt u subsidie aanvragen

De subsidie is voor activiteiten die bijdragen aan erfgoededucatie en het ontsluiten van erfgoedcollecties binnen de gemeente Breda, om zo de identiteit van de gemeente Breda te behouden en te versterken.

Voorwaarden bij de subsidie

Bij deze subsidie geldt dit afwegingskader. Het is niet nodig om aan alle punten te voldoen.

  • Actieve erfgoedparticipatie stimuleert. Het is belangrijk dat Bredanaars meedoen die dat nu nog niet of weinig doen. Het wordt extra gewaardeerd als aanvrager een nieuwe doelgroep bereikt of betrekt bij de uitvoering van de activiteit. Maximaal te behalen punten: 10.
  • Voldoende inhoudelijke kwaliteit heeft. U toont aan dat u een maatschappelijk of stedelijk belang nastreeft. Dit zit op visie, oorspronkelijkheid, vakmanschap en zeggingskracht van het project. Ook draagt het project bij aan een evenwichtig erfgoed aanbod in de gemeente. Maximaal te behalen punten: 10
  • Bijdraagt aan het stimuleren van talentontwikkeling en/of deskundigheidsbevordering in het erfgoed. Maximaal te behalen punten: 10.
  • Voldoende publiekswerking heeft. Dit blijkt uit de bediening van en binding met het bestaande publiek. Dit blijkt ook uit de visie op en investeringen in een duurzame opbouw van nieuw publiek. Maximaal te behalen punten: 10.
  • Voldoende zakelijke kwaliteit heeft. Dit ziet op de bedrijfsvoering, realiteitszin en haalbaarheid van de inhoudelijke plannen en begroting.
  • Duidelijk is afgebakend in tijd en omvang.

Hoeveel subsidie is er

Het subsidiebedrag (subsidieplafond) voor 2025 is maximaal € 10.782. Iedere subsidieaanvrager kan subsidie aanvragen voor 50 % van de kosten. U kunt maximaal € 5.000 aanvragen.

Burgemeester en wethouders stellen de subsidiabele kosten vast op basis van de begrotingsonderdelen die bijdragen aan de doelstelling van de regeling, vermeerderd met een forfaitaire opslag van 28,7% voor de algemene kosten, algemene bouwplaatskosten en winst & risico, alsmede voor de kosten van onderzoek, ontwerp, advies en vergunningaanvragen.

Subsidie aanvragen

Subsidie aanvragen

Subsidie aanvraag

Nodig bij de aanvraag

  • Een activiteitenplan.
  • Een sluitende begroting (evenveel inkomsten als kosten).
  • Een kopie of foto van de bankpas met de naam van de organisatie en het rekeningnummer. Of een recent rekeningafschrift met naam en rekeningnummer.
  • Een de-minimisverklaring als er sprake is van staatssteun en de Europese de-minimisverordening is van toepassing.

Wanneer kunt u subsidie aanvragen

Subsidie aanvragen voor 2025 kan vanaf 1 oktober 2024. Vraag minimaal 13 weken voor de start van de activiteiten subsidie aan.

Subsidie behandeling

Verdelen van de subsidie

Wordt er meer subsidie aangevraagd dan er beschikbaar is, dan wordt de subsidie verdeeld:

  • Op volgorde van binnenkomst van volledig ingediende aanvragen tot het vastgestelde subsidieplafond is bereikt

Als uw aanvraag nog niet compleet is, dan krijgt u de tijd om de aanvraag compleet te maken. Uw aanvraag wordt pas behandeld als deze compleet is.

Beslissing op de aanvraag

De beslissing komt binnen 13 weken na de aanvraag. Deze termijn kan met maximaal 13 weken worden verlengd.

Weigeren van de subsidie

In de subsidieverordening staan weigeringsgronden. Burgemeester en wethouders weigeren de subsidie ook als:

  • De aanvraag voor culturele activiteiten is. Hiervoor kunt u andere subsidie bij de gemeente aanvragen.
  • De activiteit niet in de gemeente Breda plaatsvindt.
  • De aanvraag beoordeeld is met minder dan 20 punten.

Subsidie verstrekking

Wat bent u verplicht

In de Subsidieverordening staan de algemene verplichtingen. Voor deze subsidie gelden geen aanvullende verplichtingen.

Belangrijk om te weten

  • Op alle subsidies geldt de Algemene wet bestuursrecht en de geldende Subsidieverordening. Afwijkingen daarvan staan dat in deze subsidieregeling.
  • Er kan worden afgeweken van deze regels als het toepassen van de regels een onredelijke uitkomst heeft voor de aanvrager of subsidieontvanger.  
  • Deze regels treden in werking op 19 juli 2024.
  • De regeling heet de Subsidieregeling Erfgoedprojecten Breda.