Verslag tijdelijke woonlocatie Ingenhousz
Dit is een verslag op hoofdlijnen, waarbij vragen en antwoorden samengevat worden weergegeven.
Nieuwe woonlocatie op Dr. Jan Ingenhouszplein
Vanaf juni gaan op Dr. Jan Ingenhouszplein Oekraïners en statushouders wonen. De locatie is voor 3 jaar gehuurd en biedt onderdak aan twee groepen bewoners. De omwonenden zijn geïnformeerd over wie hun nieuwe buren worden.
De eerste groep bestaat uit Oekraïense gezinnen, vaak moeders of oma’s met kinderen, die blij zijn met de opvang in Breda. Voor deze gezinnen is de huidige locatie in de Koepel vanwege de beperkte ruimte minder geschikt.
De tweede groep bestaat uit statushouders uit verschillende landen die in Nederland mogen blijven. Breda moet voor huisvesting zorgen. Bij aankomst in Breda starten deze statushouders direct met hun inburgering, leren de Nederlandse taal en krijgen begeleiding naar werk. Na verloop van tijd gaan zij naar een vaste woning.
- Oekraïners kunnen 3 jaar verblijven en statushouders 1 jaar.
- Het pand heeft een woonbestemming.
- Het pand wordt 's avonds en 's nachts beveiligd.
- Er worden diverse voorzieningen gecreëerd zoals een rookplek, een fietsenstalling, speel- en picknickruimte, parkeerplaatsen en een fietsenstalling.
- De kamers in Ingenhousz variëren in grootte, waardoor bewoners voldoende leefruimte hebben.
- Er zijn afspraken met het ministerie voor financiering voor 3 jaar, voor de opvang van 200 mensen.
Ervaring en aanpak van Gemeente Breda
Breda heeft ervaring met het bieden van opvang, zoals bijvoorbeeld de opvang van 700 mensen in de Koepel. Deze opvang gaat goed: er zijn weinig incidenten en er is goed contact met de buurt. Deze ervaringen worden meegenomen naar Ingenhousz.
- Bewoners krijgen begeleiding van een team op locatie, bestaande uit een locatiemanager, beveiligers, klantmanagers en beheerders. Een breder wijkteam is betrokken met daarin maatschappelijk werkers, welzijnswerkers, woonbegeleiders en CJG. Ook is er hulpverlening georganiseerd, zoals een huisarts en een psycholoog.
- Er wordt nauw samengewerkt met partners uit de buurt om een soepele integratie te bevorderen.
- Er wordt een introductieprogramma georganiseerd om de nieuwe bewoners wegwijs te maken in de wijk en stad, en om hen te laten kennismaken met hun buren.
- De nieuwe bewoners krijgen informatie over hoe mensen in de wijk wonen, hoe ze zich kunnen verplaatsen in de stad, en hoe ze met elkaar samenleven.
- Een beheergroep van omwonenden, zoals eerder succesvol opgezet bij de Koepel, zorgt voor een snel contact tussen de gemeente en wijkbewoners, bijvoorbeeld via een WhatsApp-groep.
Communicatie en veiligheid
Er zijn zorgen over de veiligheid van de wijk en de kans op overlast. Er is hard gewerkt om de wijk netjes te maken en te houden. Ook is er al veel overlast op het Dr. Jan Ingenhouszplein. Dit mag niet verergeren. Ook zijn mensen bang dat bewoners van het Ingenhousz zich zouden kunnen vervelen. En mensen voelen zich overvallen door het nieuws van de nieuwe bewoners.
- Het pand wordt 's avonds en 's nachts beveiligd en overdag is er een beheerder. Deze beheerder zal vanaf de 1e dag dat mensen er gaan wonen aanwezig zijn. Het volgende nummer is vanaf 3 juni 24 uur bereikbaar, ook via WhatsApp: 076 230 30 30.
- De beheergroep speelt hier ook een rol in waardoor er op een laagdrempelige manier tussen gemeente en wijkbewoners contact kan zijn.
- De beveiliging en beheerder van Ingenhousz hebben regelmatig contact met de wijkagent en wijkboa. Zij zullen signalen van eventueel overlast in de directe omgeving ook monitoren en doorgeven.
- De gemeente gaat samen met de inwoners van de Vestkant en Vestingstraat, en met WonenBreburg, Surplus en SMO aan de slag met het opknappen van de speeltuin. Dit is al eerder afgesproken, voordat deze woonvoorziening in beeld was.
- Er wordt een volgende bijeenkomst met aanwezigheid van de bestuurders gepland, over ongeveer een halfjaar, waarin ervaringen gedeeld kunnen worden. De beheergroep zal eerder bijeenkomen.
Wijkaanbod
Omwonenden geven aan dat er weinig wijkaanbod is, bijvoorbeeld voor jongeren.
- Er zijn 3 buurtpunten vlakbij elkaar. In het buurtpunt Scheldestraat zijn verschillende activiteiten, waaronder een ochtendkoffie moment op maandag t/m donderdag, een spreekuur voor jongeren op maandag, 1 keer in de maand een inloopspreekuur, een kookclub, een bingo en een kids- en meidenclub.
- Buddy to buddy begeleidt de statushouders met het spreken van de Nederlandse taal. Er wordt naar mogelijkheden gekeken om dit lokaal op te zetten voor de bewoners van Ingenhousz, zodat hun buddy's uit de directe omgeving komen.
- De gemeente investeert in renovatie van de Weerijs en in verbetering van de Meidoorn
Verschillende positieve geluiden
Een aantal aanwezigen benoemden dat statushouders vooral zelfstandige, zelfredzame mensen zijn met doorzettingskracht en veel moed. Het is een diverse groep aan mensen uit verschillende landen, met verschillende niveau’s van opleidingen, die iets kunnen toevoegen aan de samenleving. Een aantal aanwezigen wil zich aanmelden om te helpen.
Afspraken
- De mensen die zich hebben aangemeld voor de beheergroep worden uitgenodigd per mail voor een bijeenkomst.
- De mensen die zich hebben aangemeld om te helpen worden uitgenodigd per mail voor een bijeenkomst.
- Er komt een vervolgsessie in november om ervaringen met elkaar te delen.
- Het telefoonnummer 076-2303030 is vanaf 3 juni 24 uur bereikbaar. Dit nummer maakt ook gebruik van Whatsapp. Het telefoonnummer en actuele informatie over Ingenhousz staat ook op deze websitepagina.
- Wie het wenst om bij een andere opvanglocatie te kijken naar de ervaringen, kan zich melden bij de beheerder.