Opvang vluchtelingen Heerbaan

In de wijk Heusdenhout komt een regionale opvang voor vluchtelingen. In het pand aan de  Heerbaan 42 - 72 (het oude Whirlpool-gebouw) is ruimte voor maximaal 264 mensen voor een periode van 10 jaar. Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) huurt het pand en verbouwt het. De gemeente werkt mee aan het tijdelijk gewijzigde gebruik, zodat de opvanglocatie mogelijk kan worden gemaakt.

Meer informatie over de ontwikkelingen en werkzaamheden aan de Heerbaan 42-72 vindt u op de website van het COA

Tijdlijn

September 2023

het college van burgemeester en wethouders besluit positief op de bestuursovereenkomst 

15 november 2023

Informatiebijeenkomst omwonenden.
 

27 februari 2024

Eerste bijeenkomst communicatiegroep met daarin bewoners, COA en Gemeente Breda. 

4 april 2024

Gemeente Breda verleent een omgevingsvergunning aan COA

2e kwartaal 2024

COA start met verbouwing van het pand.

9 juli 2024

Het college heeft na een hoorzitting de beslissing van de commissie overgenomen en de bezwaren niet ontvankelijk verklaart. Daarmee blijft de vergunning in stand en kunnen de werkzaamheden doorgaan.

Begin 2025

Informatiebijeenkomsten van de COA voor omwonenden. Omwonenden kunnen zich aanmelden voor de beheergroep.

Begin 2025

Oplevering gebouw en vluchtelingen betrekken gebouw.

Meest gestelde vragen

Het Rijk heeft gemeenten dringend gevraagd om opvangplekken te realiseren voor het groeiend aantal mensen dat op de vlucht is en in Nederland asiel aanvraagt. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zoekt hard naar opvangplekken voor langere tijd. Daar zijn meer mogelijkheden voor kwalitatief goede opvang. Op de locatie aan de Heerbaan is opvang voor langere tijd mogelijk. 

Er zijn veel vluchtelingen door oorlog, geweld en uitsluiting. Asielprocedures en opvang van asielzoekers zijn een rijksopgave; het Rijk doet steeds vaker een beroep op gemeenten. Gemeente Breda neemt haar verantwoordelijkheid en zoekt naar ruimte voor opvang voor vluchtelingen die vooruitzicht hebben om in Nederland te mogen blijven.  Breda geeft de voorkeur aan asielzoekers die vooruitzicht hebben om in Nederland te kunnen blijven.
In de Bestuursovereenkomst zijn afspraken gemaakt over de voorwaarden waaraan COA moet voldoen en onder welke omstandigheden de bestuursovereenkomst wordt beëindigd.

De samenstelling van vluchtelingen die asiel aanvragen in Nederland verandert voortdurend. Het is nog niet duidelijk wie de er in de opvanglocatie aan de Heerbaan terechtkomen. Het COA probeert een goede mix van bewoners te maken. 
Breda geeft de voorkeur aan asielzoekers die vooruitzicht hebben om in Nederland te kunnen blijven. Dit betekent dat ze na het krijgen van de verblijfsvergunning gekoppeld kunnen worden aan Breda of één van de gemeenten in de regio. Daarna starten ze zo snel mogelijk met inburgeren en integratie. 
Gemiddeld zitten mensen op dit moment 2 jaar in een opvanglocatie. De in- en doorstroom van bewoners is afhankelijk van asielprocedures en van vervolghuisvesting.

De mensen die straks worden opgevangen aan de Heerbaan zijn (tijdelijke) bewoners van de wijk Heusdenhout. Net als andere wijkbewoners gaan ze naar school of naar vrijwilligerswerk, sporten ze doen ze boodschappen. Wanneer ze aankomen, leren ze de buurt kennen en ook de gebruiken die er zijn in Nederland (bijvoorbeeld verkeersregels, boodschappen doen). 
De gemeente (wijkmanagement) en wijkraad werken aan een wijkvisie voor Heusdenhout, met een wijkplan waarin acties staan om de wijk wijkbewoners fijn samen te laten wonen, werken en bezoeken.
U leest er meer over op de website van Heusdenhout en de Facebook-pagina van de wijkraad Heusdenhout
 

Het COA onderzoekt constant welke locaties geschikt zijn voor opvang (zowel bestaande gebouwen als andere mogelijkheden). Daarbij kijkt ze onder andere naar haalbaarheid, veiligheid en infrastructuur in het gebouw en in de omgeving. Ook de locatie aan de Heerbaan is zorgvuldig onderzocht door het COA. Er is onder andere gelet op de beschikbaarheid van voorzieningen en de bereikbaarheid. Op basis van dit onderzoek heeft het COA de gemeente gevraagd medewerking te verlenen. 

De periode van bezwaar maken is voorbij. Het college heeft de beslissing van de commissie op de bezwaarschriften overgenomen om de bezwaren niet ontvankelijk te verklaren. Daarmee blijft de vergunning in stand en worden de werkzaamheden aan de opvanglocatie op de Heerbaan voortgezet.

Het kantoorgebouw aan Heerbaan 42-72 wordt verbouwd om het verblijf van 264 bewoners mogelijk te maken. De begane grond wordt voor algemeen gebruik. De appartementen komen in de verdiepingen. Aan de achterzijde komen 7 enkellaags units. Het parkeerterrein krijgt onder andere speelvelden, units en een fietsenstalling. Bewoners maken in principe geen gebruik van de parkeerruimte, omdat zij zelden een auto bezitten. Het parkeerverbod op straat blijft daarom bestaan. 

Voor vragen over de bouwwerkzaamheden of andere zaken die het COA en/of de opvang van asielzoekers betreffen kunt u mailen naar info@coa.nl of bellen met 088 – 715 70 00.
 

Over de exacte kosten kan het COA geen uitspraken doen, omdat er nog een aanbesteding loopt. Op de website van COA staat al wel wat de kosten per persoon per nacht zijn.

  • Wanneer de bewoners het pand betrekken, geeft COA hen voorlichting over omgangsvormen, dagbesteding en inburgering. Iedere dag zijn er 14 medewerkers in het gebouw en tijdens kantooruren is er een beveiliger bij de receptie.
  • De gezondheidszorg asielzoekers (GZA) is 3 dagen per week aanwezig. Als GZA er niet is, wordt er gebruik gemaakt van een praktijklijntelefoon met verpleegkundige en een tolk. 
  • Bij Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV-ers) is er, in samenspraak met Stichting Nidos, een begeleidingsplan met maatschappelijk werkers. De opvang van AMV-ers is eigenstandig. In de buitenruimte komen ze elkaar wel tegen. Er is één keer per week een meldplicht, voor AMV-ers is dat 2 keer per week en zij moeten om 22.00 uur binnen zijn. Op de website van COA staat meer informatie over AMV’ers.
  • Afspraken over de inzet van BOA’s - zoals ook bij de Koepel en Breepark - worden door de gemeente gemaakt. Er worden straatcoaches ingezet en er komt een whatsapp groep tussen gemeente en COA om snel af te kunnen stemmen bij overlast. 
  • In een nog op te richten Beheergroep worden ook afspraken gemaakt over beheerszaken. Er zijn 24 uur per dag beveiligers aanwezig die ook telefonisch bereikbaar zijn voor de omgeving.