Vluchtelingen uit Oekraïne

Als je als Oekraïner in Nederland aankomt, kun je je melden bij een gemeente. De betreffende gemeente is verantwoordelijk voor de opvang en draagt zorg voor de vluchtelingen.  Tegelijkertijd zijn bijna alle opvangplekken in Nederland vol. Zo ook de locaties in Breda. Als een Oekraïense vluchteling zich meldt, wordt er gekeken of er een opvangplek beschikbaar is.
Het Rijk vraagt aan alle gemeenten om opvangplekken te hebben voor ontheemde Oekraïners. Op basis van een verdeelsleutel geldt dat van Breda verwacht wordt per januari 2025 1064 opvangplekken te hebben.  Op dit moment verblijven er 747 Oekraiëners in gemeentelijke opvanglocaties.

Locaties opvang Oekraïners

Als gastvrije en grenzeloze stad, pakte Breda haar verantwoordelijkheid door crisisnoodopvang te bieden. Oekraïense vluchtelingen verblijven momenteel op verschillende locaties in de gemeente:

  • In de gemeentelijke opvanglocatie De Koepel vangt Breda sinds maart 2022 Oekraïense vluchtelingen op. Momenteel wonen er ongeveer 620 Oekraïeners. Deze locatie is met name geschikt voor kortdurende opvang voor volwassenen. 78 Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen (AMV) die in de Koepel verblijven, worden begeleid door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het huurcontract van de opvang van Oekraïners in De Koepel is recent verlengd tot 1 januari 2027. Ook de overeenkomst met COA voor de opvang van alleenstaande minderjarige asielzoekers is verlengd tot deze datum.
  • In Doorstroom- en Opvanglocatie Ingenhousz worden sinds juni 2024 90 Oekraïners opgevangen. Dit zijn met name vrouwen en kinderen die eerder in De Koepel verbleven. Dit is een tijdelijke gemeentelijke opvanglocatie. 
  • Op de locatie Weideveld in Bavel is er een opvanglocatie voor 36 Oekraïners, met name vrouwen en kinderen.
  • Ruim 160 vluchtelingen verblijven op particuliere adressen in de gemeente: de zogenoemde Particuliere Opvang Oekraïners (POO).

Leefgeld

Als vluchteling uit Oekraïne kunt u een financiële bijdrage ontvangen. Deze bijdrage is een landelijke regeling en heet leefgeld. Om voor leefgeld in aanmerking te komen, is inschrijven in de  Basisregistratie Personen (BRP) nodig. Heeft u al leefgeld en verandert uw inkomen, dan dient u deze wijzigingen door te geven.

Meer informatie en aanvragen/wijzigingen doorgeven

Veelgestelde vragen

Op de website van Vluchtelingenwerk Nederland vindt u veel informatie over vluchtelingen in ons land.
Refugeehelp.nl is een website met specifieke informatie over en voor Oekraïense vluchtelingen. Deze website is ook in het Nederlands, zodat hij ook toegankelijk is voor bijvoorbeeld particulieren die vluchtelingen opvangen.

Er zijn in Breda verschillende partijen waar u zich kunt inschrijven als vrijwilliger om (Oekraïense) vluchtelingen te helpen.

Bij MOOIWERK Breda  kunt u zich inschrijven als vrijwilliger, maar ook als u als vrijwilligersorganisatie of sportvereniging iets wilt aanbieden.
Bij de organisatie Breda - Buddy to Buddy kunt u zich inschrijven als buddy voor een nieuwe Bredanaar.
Er zijn verschillende organisaties die nieuwe stadsgenoten helpen bij het leren van de Nederlandse taal. Informatie, nieuws en de mogelijkheid voor (online) oefenen Nederlandse taal. Ook zij werken met vrijwilligers. Kijk voor meer informatie op BibliotheekBreda  en Digi-Taalhuis Breda.
De landelijk werkende organisatie Open Embassy zoekt met mensen die goed Engels spreken, goed zijn in het verzamelen van informatie en/of de Oekraïense taal spreken. Het netwerk wordt ingezet om Oekraïense vluchtelingen te helpen met huisvesting, mentale gezondheid en praktische en juridische zaken.

Vluchteling uit Oekraïne kunnen leefgeld ontvangen. Gemeente Breda stimuleert Oekraïners naar betaald werk.

Zodra kinderen zijn ingeschreven als inwoner van Breda zijn ze leerplichtig en hebben ze recht op onderwijs. Kinderen van 5-18 jaar kunnen basisonderwijs of middelbaar onderwijs volgen in de Nederlandse taal. 
Om een betere aansluiting te vinden met de basisschool, ondersteunt Breda in het aanbieden van voorschoolse educatie aan Oekraïense peuters van 2,5 tot 4 jaar. De begeleiding naar voorschoolse educatie gaat via het consultatiebureau.
Ouders van kinderen tot 12 jaar kunnen hun kind aanmelden bij nieuwkomersonderwijs op Basisschool de Fontein Deze school is een regionale voorziening en gespecialiseerd in het bieden van onderwijs aan kinderen die geen Nederlands spreken.   
Curio biedt onderwijs aan leerlingen tussen 12-18 jaar die nog geen Nederlands spreken in een Internationale Schakelklas (ISK). Na gemiddeld 1,5 tot 2 jaar stromen leerlingen uit de schakelklas door naar het regulier of speciaal voortgezet onderwijs, of naar een mbo-opleiding.