Woonwagenstandplaatsen
Binnen gemeente Breda zijn 15 woonwagenlocaties, met in totaal 158 standplaatsen.
Overzicht locaties en aantal standplaatsen
- Claas Persoonsstraat: 8 standplaatsen
- Edisonstraat: 15 standplaatsen
- Emerweg: 15 standplaatsen
- Hamdijk: 11 standplaatsen
- Heidehof: 5 standplaatsen
- Boterbloemstraat: 7 standplaatsen
- Jacob Catssingel: 7 standplaatsen
- Korte Raamstraat: 11 standplaatsen
- Moeraszegge: 8 standplaatsen
- Nieuwe Inslag: 15 standplaatsen
- Pietersberg: 15 standplaatsen
- Rijnauwenstraat: 9 standplaatsen
- Ruitersboslaan: 9 standplaatsen
- Veldekens: 8 standplaatsen
- Weegbladtuin:15 standplaatsen
Uitbreiding woonwagenstandplaatsen
Op 27 augustus 2024 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om een haalbaarheidsonderzoek te doen naar een uitbreiding van het aantal woonwagenstandplaatsen. Uit het eerste verkennende onderzoek bleek dat er op 7 bestaande locaties ruimte is voor uitbreiding. In totaal gaat het om 26 plekken. De gemeente onderzoekt nu per locatie of de uitbreidingen daadwerkelijk uitvoerbaar zijn.
Mogelijke uitbreiding per woonwagenlocatie:
- Emerweg: 2
- Rijnauwenstraat: 3
- Korte Raamstraat: 4
- Edisonstraat: 2
- Hamdijk: 4
- Boterbloemstraat: 4
- Jacob Catssingel: 7
Meer ruimte voor wonen in familieverband
Op 27 augustus 2024 heeft Gemeente Breda 3 maatregelen goedgekeurd die ruimte maken voor het wonen in familieverband:
- Uitbreiding van het aantal woonwagenstandplaatsen op bestaande woonwagenlocaties.
- Bij elke grote gebiedsontwikkeling wordt gekeken naar de optie van wonen in familieverband.
- Eigenaars van standplaatsen groter dan 300 m2 mogen deze opsplitsen. Zo kunnen ze ruimte maken voor een tweede woonwagen voor kinderen of andere eerstelijns familieleden.
Voorgeschiedenis
Sinds 12 juli 2018 zijn Nederlandse gemeenten verplicht om de cultuur en woonvorm van woonwagenbewoners te beschermen en hen meer zekerheid te bieden voor de toekomst. Ook onder deze bewoners is er behoefte aan meer woonplekken. Daarom komen er extra plekken voor deze burgers om in familieverband te wonen.
Meer informatie over de uitbreiding van woonwagenlocaties staat op op de website PlanBreda.nl.
Interesse in een woonwagenstandplaats
Zoekt u een woonwagenstandplaats waar u zelf wilt gaan wonen? Lees dan eerst de voorwaarden waaraan u moet voldoen om in aanmerking te komen.
Woonwagenstandplaats voorwaarden, inschrijven en toewijzing
-
Om in aanmerking te komen voor toewijzing van een standplaats moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:
- U voldoet aan het afstammingsbeginsel. U bent dus eerste graads- (ouders, kinderen) of tweedegraadsfamilielid (broers, zussen, kleinkinderen, grootouders) van woonwagenbewoners.
- Er zijn geen openstaande (huur)schulden (meer).
- De verhuurder kan volgens het vastgoedbeleid van de Gemeente Breda het aangaan van een huurovereenkomst laten afhangen van een advies van het landelijk Bureau Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (bibob).
Bij toewijzing van een standplaats verstrekt de kandidaat huurder de volgende gegevens/documenten:
- Een kopie van een geldig legitimatiebewijs.
- Een bewijs van inkomen (maximaal 2 jaar oud en recenter) in de vorm van een inkomensverklaring, of aanslag inkomstenbelasting.
- Inzage in het woonverleden (tot 3 jaar terug).
- Indien van toepassing, een verklaring van goed huurdersgedrag van de vorige verhuurder, ook wel een verhuurdersverklaring genoemd.
-
Wanneer u voldoet aan de voorwaarden kunt u zich inschrijven voor de inschrijflijst (kosten € 15) via het inschrijfformulier. Nijbod Consultancy beheert de woonwagenstandplaatsen en de inschrijflijst in de gemeente Breda. Heeft u vragen, mail naar info@nijbod.nl of bel naar (040) 252 40 25.
Inschrijfformulier woonwagenstandplaats Breda (PDF - 184kB)Het ingevulde inschrijfformulier met kopie legitimatiebewijs stuurt u:
- per e-mail naar: info@nijbod.nl
- per post (opsturen in een voldoende gefrankeerde envelop) naar:
Nijbod Consultancy B.V.
Postbus 7904
5605 SH Eindhoven
-
Volgorde van toewijzing van een vrijgekomen standplaats
- Een kind van de huidige bewoners dat op de betreffende woonwagenlocatie is opgegroeid en het merendeel van zijn/haar jeugd (minimaal de helft van de levensfase tussen 0-30 jaar) op die betreffende woonwagenlocatie heeft gewoond.
- Het kind dat op de betreffende woonwagenlocatie is opgegroeid en het merendeel van zijn/haar jeugd (minimaal de helft van de levensfase tussen 0-30 jaar) op die betreffende woonwagenlocatie heeft gewoond.
- Een kind dat op een woonwagenlocatie is opgegroeid en het merendeel van zijn/haar jeugd (minimaal de helft van de levensfase tussen 0-30 jaar) op een woonwagenlocatie heeft gewoond.
- De standplaatszoekende die een standplaats leeg achterlaat, waardoor deze beschikbaar komt.
- Familie (spijtoptanten) van de huidige woonwagenbewoners die kan aantonen dat (één van) de ouder(s) of de kandidaat zelf voor 1 maart 1999 in een woonwagen hebben gewoond, waarbij degene die een (sociale) huurwoning of koopwoning achterlaat voorgaat.
- Alle overige standplaatszoekenden.
Toewijzing vindt plaats zodra er een standplaats beschikbaar is of komt. De toewijzing is op basis van de toewijzingscriteria en volgorde. Het aanbod van de vrijgekomen standplaats wordt per brief kenbaar gemaakt aan de kandidaten op de lijst.
- Een kind van de huidige bewoners dat op de betreffende woonwagenlocatie is opgegroeid en het merendeel van zijn/haar jeugd (minimaal de helft van de levensfase tussen 0-30 jaar) op die betreffende woonwagenlocatie heeft gewoond.
Meest gestelde vragen
-
De Europese Commissie en de Commissie voor de Rechten van de Mens en de Nationale Ombudsman hebben bepaald dat woonwagenbewoners in staat moeten worden gesteld om te wonen volgens hun traditie en culturele waarden. Dat betekent dat zij de ruimte moeten krijgen - indien mogelijk - om samen te wonen met familie. Bewoners binnen Breda gaven aan dat er behoefte is aan nieuwe standplaatsen. Daarom heeft de gemeente het toewijzingsbeleid aangepast en onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor uitbreiding met nieuwe standplaatsen op de woonwagenlocaties in Breda.
-
De kern van de woonwagencultuur is wonen in familieverband. Daarom heeft de gemeente de 1e uitbreidingen gezocht bij de locaties waar de families nu wonen. Als er meer uitbreidingen gezocht worden zijn er nieuwe locaties nodig.
-
De afgelopen maanden is er verkennend vooronderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor de uitbreiding van woonwagenstandplaatsen. Er is gekeken naar de ruimtelijke en sociale inpasbaarheid zoals bijvoorbeeld:
- groenvoorziening
- leidingen in de grond
- parkeergelegenheid op en rondom de woonwagenlocatie
- eventuele andere (woon)wensen voor het gebied rondom de locatie.
De gemeente heeft alle locaties bekeken en op 7 van de 15 locaties ruimte gevonden om uit te breiden. Op de overige locaties was die ruimte er niet, of zaten er bijvoorbeeld leidingen in de grond die moeilijk te verleggen waren.
-
Om voor toewijzing van een standplaats in aanmerking te komen gelden de volgende voorwaarden:
- De standplaatszoekende moet familie hebben wonen op een woonwagenlocatie (voldoen aan afstammingsbeginsel).
- Er mogen geen openstaande (huur)schulden (meer) zijn.
-
De uitbreiding van de woonwagenlocaties gebeurt binnen de huidige woonwagenlocatie. Als het goed is hebt u als omwonende weinig tot geen overlast van de uitbreiding, anders dan bouwpartijen die de grond blouwklaar moeten maken.
-
De plannen zijn voortgekomen uit het vooronderzoek en voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders. Ze worden nu onderzocht op haalbaarheid. Wanneer uit dit onderzoek blijkt dat de geplande extra woonwagenstandplaatsen praktisch niet uitvoerbaar zijn, wordt er niet gezocht naar een alternatief.
-
Bezwaar maken is op een later tijdstip mogelijk, wanneer de procedure wordt opgestart voor de vergunningaanvraag. Bewoners en omwonenden van de betreffende woonwagenlocaties krijgen hier persoonlijk bericht over.